Hírfolyam Hírfolyam

V. Betegbiztonsági Konferencia a WHO Világnapján

 

2023-ban a WHO Betegbiztonsági Világnap fókuszában a betegek és hozzátartozóik ellátásba történő bevonása állt. Bizonyított ugyanis, hogy ha a betegeket partnerként kezeljük az ellátás során, jobb eredményeket érhetünk el mind az egészségi állapotbeli változásokban és betegelégedettségben, mind pedig a betegbiztonság terén. Ezért a WHO az idei “Elevate the voice of patients” szlogenű felhívása sürgeti a döntéshozókat olyan stratégiák megfogalmazásában, amelyek elősegítik, hogy a betegek saját ellátásuk aktív részeseivé válhassanak. A Betegbiztonsági Világnap idei fő célkitűzései: 

  1. A betegbevonás szükségességére vonatkozó figyelemfelhívás az ellátórendszer minden szintjén
  2. A döntéshozók, ágazati vezetők, ellátók és betegszervezetek elkötelezettségének növelése a betegbevonás fejlesztésében
  3. A betegek felkészítése a saját ellátásukban történő aktív részvételre
  4. A mihamarabbi beavatkozás és a Global Patient Safety Action Plan (Globális betegbiztonsági akcióterv) gyakorlatba ültetésének sürgetése

A Budapesten 2023.szeptember 18-án több mint 220 fő részvételével megrendezett Betegbiztonság Világnapi konferencia is e célkitűzések mentén a betegbevonás ágazati és intézményi szintű témáit járta körbe. 

Dr. Belicza Éva és a WHO Magyarországi Irodájának képviseletében megjelent Dr. Szigeti Szabolcs megnyitó beszédeit követően a konferencia első szekciójában az előadók a betegek bevonásának rendszerszintű kérdéseit járták körbe. 

Dr. Moizs Mariann az ágazati minisztérium képviseletében a betegbevonásra fókuszáló új ágazati stratégiákról és a releváns ellátási standardok fejlesztéséről tartott előadást. 

Dr. Szócska Miklós második előadóként a sikeres változtatásvezetési stratégiákról tartott előadása szerint a gyakorlati tapasztalatok is megerősítik azt, hogy a siker titka az érintett szereplők, szervezetek bevonása. Kulcsüzenete, hogy “a siker csak akkor következhet be, ha az egészségügy szereplői (és nemcsak az orvosok, hanem a szakdolgozók is) a magukénak érzik a programot”. Az ágazati változtatásokról szervezett tapasztalatokból azonban nemcsak a döntéshozók, hanem a betegbevonást fejleszteni kívánó intézmények is profitálhatnak. 

A harmadik előadásban Dr. Kovács Gábor egy olyan egészségügyi finanszírozási modell, az ún. kötegelt finanszírozási technika kialakításáról és bevezetéséről beszélt, amely – azon túl, hogy magasabb szintű ágazati hatékonyságot lehet rajta keresztül elérni – a megfelelő követelmények mellett alkalmas a betegbiztonság szintjének javítására is.

Dr. Purebl György a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének képviseletében a betegbevonás jelentőségét, nemzetközi tapasztalatait és főbb kritériumait ismertette. A főbb kritériumok között említendő, hogy a betegbevonás több kell legyen, mint puszta tájékoztatás (információtúladagolás). A sikeres bevonáshoz a beteg felelősségérzetét is növelni szükséges, ennek alapfeltétele, hogy érezze, hogy része van a saját ellátására vonatkozó döntésekben. 

A szekció két utolsó előadása a betegek bevonására irányuló jó gyakorlatokat mutatott be. Dr. Grózli Csaba a Magyar Szervátültetettek Szövetségének céljait, tapasztalatait, motivációs gyakorlatait ismertette. Dr. Balázs Máté Ádám pedig a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai klinikájának “Betegekkel a betegekért” c. kampányáról számolt be. Mindkét előadó megerősítette, hogy a sikeres betegellátásban nagy szerepe van a betegek saját belső elkötelezettségének, saját állapotuk megértésének és az ellátásukba való aktív bevonódásuknak.  

A délutáni első szekciójában hat előadás volt, amely során a betegek és a hozzátartozók bevonásának különböző aspektusait mutatták be. A Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálat munkatársai, Dr. Novák Krisztina és Dr. Lengyel Ingrid egy-egy előadásban ismertették, hogy az elmúlt években mennyi és milyen jellegű betegjogi megkeresések voltak, a betegjoggal kapcsolatos fogalmakat és definíciókat, illetve, hogy milyen formában lehet a betegjogokat érvényesíteni. Schuster Barbara a Vertebra Alapítvány tevékenységét mutatta be, és hogy hogyan sikerült az ellátórendszert tehermentesíteni a műtéten áteső súlyos gerincdeformitásban szenvedő betegek esetén. A szekció második felében a biztonságos gyógyszerelés volt a központi téma. Dr. Schmidt Dániel a gyógyszerbiztonság általános kihívásait ismertette, és hogy ezeket hogyan lehet kezelni a napi gyakorlat során. Bujdosó Eszter az előadásában bemutatta, hogy az időskorúak esetén miért kell jobban odafigyelni a biztonságos gyógyszerelésre, és hogy milyen lépéseket célszerű tenni ennek javítására. A szekció utolsó előadását Dr. Kresznovszki Miklós tartotta, aki arról beszélt, hogy a digitális technológia milyen segítséget tud nyújtani a közforgalmú gyógyszertárakban.

A délutáni második szekció a betegoktatásról szólt, amiben öt előadást lehetett meghallgatni. Horváth Anikó azt mutatta be, hogy a MEES 2.0-ra való átállás milyen lehetőségeket nyújtott a betegoktatás szabályozása terén, és hogy rendszerszinten milyen tényezőket érdemes figyelembe venni a sikeres kivitelezés érdekében. A vastagbélrákban szenvedő betegek oktatásának fontosságáról és összetettségéről Tamáska Mariann tartott prezentációt, amelynek keretén belül arról is szó volt, hogy a megfelelően kivitelezett oktatás javítja a műtéti kimeneteket. A sztómaterápia alapjairól, a preoperatív oktatás jelentőségéről, valamint az utógondozási feladatokról Orbán Andrea adott előadást. Ezt követően Gurgolné Marcsa Krisztina részletesen bemutatta a sugárterápiában is használható Olvasni Oktatni Ismerni Betegtámogató Program jellegzetességeit, és hogy a programban résztvevő betegekkel milyen eredményt sikerült elérni, valamint, hogy a betegek mennyire voltak elégedettek ezzel a megközelítéssel. Végezetül Kelemen Mónika az idős betegek hozzátartozóinak bevonásának lépéseiről és előnyeiről beszélt, valamint, hogy a projektben résztvevő gondozottaknak és hozzátartozóknak milyen pozitív tapasztalataik voltak.

A konferencia előadásai összességében rámutattak arra, hogy a betegek bevonása és oktatása hasznos, mivel javítja az ellátás eredményességét és biztonságát, valamint erre igény van mind a betegek, mind hozzátartozók és mind az egészségügyi dolgozók részéről.

 

 

A konferencia publikus előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info