Hírfolyam Hírfolyam

III. Betegbiztonsági Konferencia a WHO Világnapján

 

A WHO közel két évtizede tűzte zászlajára a betegbiztonság ügyét, szeptember 17-ét pedig a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg 2019-ben. Az idei téma a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Ebben az évben hazánkban szeptember 16-án online formában került megrendezésre  a betegbiztonsági konferencia a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, a WHO Magyarországi Irodájának támogatásával.

 

 

A konferencián Dr. Belicza Éva köszöntötte a résztvevőket, majd Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője tolmácsolta a WHO üzeneteit. Az idei év mottója: „Cselekedj most a biztonságos és tiszteletet biztosító szülésért!” A WHO 3 cselekvési irányban határozta meg a legfontosabb tennivalókat:

  • Az anyáknak és az újszülötteknek biztosítani kell a legmagasabb szintű összehangolt ellátást a kórházakban, az alapellátásban, illetve az otthoni környezetben.
  • Erőt és energiát kell szánnunk az egészségügyi dolgozók képzésére és folyamatos pótlására.
  • A WHO Európai munkaprogramja sürgeti az összefogást a társadalom kulcsfontosságú ágazatai között, bevonva a különböző betegszervezeteket.

 

A felvezető szavak után, 11 előadás hangzott el a témához kapcsolódóan:

  • Betegek és jogaik változó környezetben, különös tekintettel a terhességgel és szüléssel kapcsolatos ellátásokra (Dr. Gervai Nóra jogász, egészségpolitikai szakértő és Oriold Károly, a Nemzeti Betegfórum alapítótagja)
  • Koraszülés és koraszülött-mentés (Dr. Berényi Anikó, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos, Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálata)
  • Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig (Árváné Egri Csilla, osztályvezető, NNK Szűrőprogram Irányítási Osztály)
  • Kihívások a rossz szociális körülmények közt élő várandósok és újszülöttek gondozása terén (Dr. Varga-Szilágyi Zita, gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos)
  • Semmelweis nyomában – az infekciókontroll és a szülés (Dr. Szabó Miklós, Neonatológai Tanszéki Csoport I.sz. Gyermekklinika professzora)
  • A háborítatlan szülés lehetőségei (Dr. Fábiánné Jasku Erzsébet, megyei vezető ápoló, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)
  • Koraszülöttek fejlődéstámogató ellátása a gyakorlatban (Dr. Nádor Csaba, Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja)
  • Hungarikum: a védőnői ellátás (Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke)
  • A phenylketonuria szűrése és dietoterápiás szabályai, lehetőségei (Szekeres-Simonová Erika, Semmelweis Egyetem, I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika dietetikusa, okleveles egészségügyi tanár)
  • Szemészeti szűrővizsgálatok a védőnői ellátás keretében (Kacsó Melinda, Nógrád Megyei Kormányhivatal, megyei vezető védőnő, minőségügyi és betegbiztonsági menedzser)
  • Bababarát Kórház kezdeményezés és családközpontú ellátás a szülészeten (Dr. Bóné Veronika, tudományos munkatárs, Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet és Dr. Kun Judit Gabriella, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó)

 

A hátrányos helyzetű várandósok és újszülöttek gondozása különösen nagy kihívás elé állítja a szakembereket, hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében házi gyermekorvosként dolgozó Dr. Varga-Szilágyi Zitától. A várandósok többek között az ultrahang vizsgálatra sem mennek el, így nem ismerhető fel az esetleges fejlődési rendellenesség. A dohányzás rendszeres a várandósok körében, és gyakori, hogy a lakhatási nehézségek miatt a családtagok ott dohányoznak, ahol az újszülött és az anya tartózkodik. A kiskorú anyák és újszülöttek gondozását a kijelölt gyám nehéz elérhetősége is akadályozza.

Dr. Szabó Miklós a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoportjának professzora felhívta a figyelmet arra, hogy a világon az összes betegség közül az újszülötteket érintő ártalmak következtében alakulnak ki a legnagyobb arányban az egészségben eltöltött életév-veszteségek. Az újszülötteket és a koraszülötteket érintő ártalmakban a fertőzéseknek nagyon komoly szerepe van. A fertőzések kialakulásának megelőzésével kapcsolatban hangsúlyozta a következő tényezők szerepét: a diagnózisok felállításának szakmai megalapozottsága, szükség és lehetőség esetén szűrővizsgálat végzése, indokolt esetben végzett antibiotikum kezelés, invazív beavatkozások számának csökkentése, kézhigiéné, eszköz- és környezeti higiéné, zsúfoltság, megfelelő ápolói létszám.

Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja elmondta, hogy a koraszülöttek fejlődéstámogató gondoskodásában a szülőknek kiemelt szerepe van. A kultúraváltás elkezdődött ezen a téren, elindították a Családközpontú fejlődéstámogató ellátás alapozó képzést, melyet országszerte egyre több szakember végez el.

A Magyar Védőnői Szolgálat kiemelt nemzeti érték, szilárd, biztos alap az ellátásban, ezért is került 2015-ben a Hungarikumok közé. Egyedülálló család- és gyermekvédelmi támogató rendszer, mely a családok otthonába viszi a segítséget és támogatja a várandós és a gyermekágyas anyát is. Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke előadásában kiemelte az érintett szakterületek összehangolt együttműködésének jelentőségét. Jelmondatuk ezért: „A jövőt fejlesztjük a mában, együtt vagyunk jók!”

A szakmai program utolsó előadásában Dr. Bóné Veronika a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének tudományos munkatársa Dr. Kun Judit Gabriellával közös előadásában irányította rá a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az anyák tapasztalatainak felhasználása az ellátás fejlesztésében. Meggyőződésük, hogy a szakemberhiány nem lehet kifogás a fejlesztések megvalósításában. Hangsúlyozták, hogy az anya és a baba ellátása minden szempontból egy megbonthatatlan egység, ezért a bababarát, családbarát, anyabarát, családközpontú ellátás nem állítható egymással szembe, mindegyik hátterében ugyanannak a protokollnak kell meghúzódnia. Emellett ismertették a kórházak minősítési szempontjait és a sikeres szoptatás tíz lépését.

A konferencia zárógondolataiban Dr. Lám Judit  kiemelte, hogy inspiráló, értékes előadások hangzottak el, melyek további szakmai párbeszédek kialakulását segíthetik a szülés körüli ellátás még biztonságosabbá és eredményesebbé tétele érdekében.


Ajánljuk figyelmébe:

  • Az Egészségkalauz oldalán megjelent egy interjú a szülés körüli biztonságos ellátáshoz kapcsolódóan, két szakértőnk véleményével
  • A WHO oldalán az interjúból egy angolnyelvű összefoglalót olvashat

A konferencia publikus előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

[A szögletes zárójelben látható időpontok a konferenciáról készült videófelvételen az egyes előadások kezdetét jelölik.]

  • Dr. Belicza Éva – Megnyitó [Diasor] [Videófelvétel]
  • Szigeti Szabolcs – A WHO üzenetei a Világnap alkalmából [Videófelvétel]
  • Dr. Gervai Nóra, Oriold Károly – Betegek és jogaik változó környezetben, különös tekintettel a terhességgel és szüléssel kapcsolatos ellátásokra [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Berényi Anikó – Koraszülés és koraszülött-mentés [Diasor] [Videófelvétel]
  • Árváné Egri Csilla – Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Varga-Szilágyi Zita – Kihívások a rossz szociális körülmények közt élő várandósok és újszülöttek gondozása terén [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Szabó Miklós – Semmelweis nyomában – az infekciókontroll és a szülés [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Fábiánné Jasku Erzsébet – A háborítatlan szülés lehetőségei [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Nádor Csaba – Koraszülöttek fejlődéstámogató ellátása a gyakorlatban [Diasor] [Videófelvétel]
  • Várfalvi Marianna – Hungarikum: a védőnői ellátás [Diasor] [Videófelvétel]
  • Szekeres-Simonová Erika – A phenylketonuria szűrése és dietoterápiás szabályai, lehetőségei [Diasor] [Videófelvétel]
  • Kacsó Melinda – Szemészeti szűrővizsgálatok a védőnői ellátás keretében [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Bóné Veronika, Juhász Istvánné Dr. Kun Judit Gabriella – Bababarát Kórház kezdeményezés és családközpontú ellátás a szülészeten [Diasor] [Videófelvétel]

A konferencia teljes videófelvétele egyben a következő linken tekinthető meg:

III. Betegbiztonsági Konferencia a WHO világnapján

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info