Hírfolyam Hírfolyam

III. Betegbiztonsági Konferencia a WHO Világnapján

 

A WHO közel két évtizede tűzte zászlajára a betegbiztonság ügyét, szeptember 17-ét pedig a Betegbiztonság Világnapjaként hirdette meg 2019-ben. Az idei téma a biztonságos szülészeti és újszülöttellátás. Ebben az évben hazánkban szeptember 16-án online formában került megrendezésre  a betegbiztonsági konferencia a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezésében, a WHO Magyarországi Irodájának támogatásával.

 

 

A konferencián Dr. Belicza Éva köszöntötte a résztvevőket, majd Szigeti Szabolcs a WHO Magyarországi Irodájának megbízott vezetője tolmácsolta a WHO üzeneteit. Az idei év mottója: „Cselekedj most a biztonságos és tiszteletet biztosító szülésért!” A WHO 3 cselekvési irányban határozta meg a legfontosabb tennivalókat:

  • Az anyáknak és az újszülötteknek biztosítani kell a legmagasabb szintű összehangolt ellátást a kórházakban, az alapellátásban, illetve az otthoni környezetben.
  • Erőt és energiát kell szánnunk az egészségügyi dolgozók képzésére és folyamatos pótlására.
  • A WHO Európai munkaprogramja sürgeti az összefogást a társadalom kulcsfontosságú ágazatai között, bevonva a különböző betegszervezeteket.

 

A felvezető szavak után, 11 előadás hangzott el a témához kapcsolódóan:

  • Betegek és jogaik változó környezetben, különös tekintettel a terhességgel és szüléssel kapcsolatos ellátásokra (Dr. Gervai Nóra jogász, egészségpolitikai szakértő és Oriold Károly, a Nemzeti Betegfórum alapítótagja)
  • Koraszülés és koraszülött-mentés (Dr. Berényi Anikó, gyermekgyógyász és neonatológus szakorvos, Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálata)
  • Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig (Árváné Egri Csilla, osztályvezető, NNK Szűrőprogram Irányítási Osztály)
  • Kihívások a rossz szociális körülmények közt élő várandósok és újszülöttek gondozása terén (Dr. Varga-Szilágyi Zita, gyermekgyógyász szakorvos, házi gyermekorvos)
  • Semmelweis nyomában – az infekciókontroll és a szülés (Dr. Szabó Miklós, Neonatológai Tanszéki Csoport I.sz. Gyermekklinika professzora)
  • A háborítatlan szülés lehetőségei (Dr. Fábiánné Jasku Erzsébet, megyei vezető ápoló, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály)
  • Koraszülöttek fejlődéstámogató ellátása a gyakorlatban (Dr. Nádor Csaba, Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja)
  • Hungarikum: a védőnői ellátás (Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke)
  • A phenylketonuria szűrése és dietoterápiás szabályai, lehetőségei (Szekeres-Simonová Erika, Semmelweis Egyetem, I.sz. Gyermekgyógyászati Klinika dietetikusa, okleveles egészségügyi tanár)
  • Szemészeti szűrővizsgálatok a védőnői ellátás keretében (Kacsó Melinda, Nógrád Megyei Kormányhivatal, megyei vezető védőnő, minőségügyi és betegbiztonsági menedzser)
  • Bababarát Kórház kezdeményezés és családközpontú ellátás a szülészeten (Dr. Bóné Veronika, tudományos munkatárs, Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet és Dr. Kun Judit Gabriella, orvos, IBCLC laktációs szaktanácsadó)

 

A hátrányos helyzetű várandósok és újszülöttek gondozása különösen nagy kihívás elé állítja a szakembereket, hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében házi gyermekorvosként dolgozó Dr. Varga-Szilágyi Zitától. A várandósok többek között az ultrahang vizsgálatra sem mennek el, így nem ismerhető fel az esetleges fejlődési rendellenesség. A dohányzás rendszeres a várandósok körében, és gyakori, hogy a lakhatási nehézségek miatt a családtagok ott dohányoznak, ahol az újszülött és az anya tartózkodik. A kiskorú anyák és újszülöttek gondozását a kijelölt gyám nehéz elérhetősége is akadályozza.

Dr. Szabó Miklós a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoportjának professzora felhívta a figyelmet arra, hogy a világon az összes betegség közül az újszülötteket érintő ártalmak következtében alakulnak ki a legnagyobb arányban az egészségben eltöltött életév-veszteségek. Az újszülötteket és a koraszülötteket érintő ártalmakban a fertőzéseknek nagyon komoly szerepe van. A fertőzések kialakulásának megelőzésével kapcsolatban hangsúlyozta a következő tényezők szerepét: a diagnózisok felállításának szakmai megalapozottsága, szükség és lehetőség esetén szűrővizsgálat végzése, indokolt esetben végzett antibiotikum kezelés, invazív beavatkozások számának csökkentése, kézhigiéné, eszköz- és környezeti higiéné, zsúfoltság, megfelelő ápolói létszám.

Dr. Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa, a Melletted a helyem Egyesület alapítótagja elmondta, hogy a koraszülöttek fejlődéstámogató gondoskodásában a szülőknek kiemelt szerepe van. A kultúraváltás elkezdődött ezen a téren, elindították a Családközpontú fejlődéstámogató ellátás alapozó képzést, melyet országszerte egyre több szakember végez el.

A Magyar Védőnői Szolgálat kiemelt nemzeti érték, szilárd, biztos alap az ellátásban, ezért is került 2015-ben a Hungarikumok közé. Egyedülálló család- és gyermekvédelmi támogató rendszer, mely a családok otthonába viszi a segítséget és támogatja a várandós és a gyermekágyas anyát is. Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége és a Védőnőkért, Új Szülők és Újszülöttekért Alapítvány elnöke előadásában kiemelte az érintett szakterületek összehangolt együttműködésének jelentőségét. Jelmondatuk ezért: „A jövőt fejlesztjük a mában, együtt vagyunk jók!”

A szakmai program utolsó előadásában Dr. Bóné Veronika a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének tudományos munkatársa Dr. Kun Judit Gabriellával közös előadásában irányította rá a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az anyák tapasztalatainak felhasználása az ellátás fejlesztésében. Meggyőződésük, hogy a szakemberhiány nem lehet kifogás a fejlesztések megvalósításában. Hangsúlyozták, hogy az anya és a baba ellátása minden szempontból egy megbonthatatlan egység, ezért a bababarát, családbarát, anyabarát, családközpontú ellátás nem állítható egymással szembe, mindegyik hátterében ugyanannak a protokollnak kell meghúzódnia. Emellett ismertették a kórházak minősítési szempontjait és a sikeres szoptatás tíz lépését.

A konferencia zárógondolataiban Dr. Lám Judit  kiemelte, hogy inspiráló, értékes előadások hangzottak el, melyek további szakmai párbeszédek kialakulását segíthetik a szülés körüli ellátás még biztonságosabbá és eredményesebbé tétele érdekében.


Ajánljuk figyelmébe:

  • Az Egészségkalauz oldalán megjelent egy interjú a szülés körüli biztonságos ellátáshoz kapcsolódóan, két szakértőnk véleményével
  • A WHO oldalán az interjúból egy angolnyelvű összefoglalót olvashat

A konferencia publikus előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

[A szögletes zárójelben látható időpontok a konferenciáról készült videófelvételen az egyes előadások kezdetét jelölik.]

  • Dr. Belicza Éva – Megnyitó [Diasor] [Videófelvétel]
  • Szigeti Szabolcs – A WHO üzenetei a Világnap alkalmából [Videófelvétel]
  • Dr. Gervai Nóra, Oriold Károly – Betegek és jogaik változó környezetben, különös tekintettel a terhességgel és szüléssel kapcsolatos ellátásokra [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Berényi Anikó – Koraszülés és koraszülött-mentés [Diasor] [Videófelvétel]
  • Árváné Egri Csilla – Egészségtudatosság fejlesztése a családtervezéstől a gyermek 6 éves koráig [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Varga-Szilágyi Zita – Kihívások a rossz szociális körülmények közt élő várandósok és újszülöttek gondozása terén [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Szabó Miklós – Semmelweis nyomában – az infekciókontroll és a szülés [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Fábiánné Jasku Erzsébet – A háborítatlan szülés lehetőségei [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Nádor Csaba – Koraszülöttek fejlődéstámogató ellátása a gyakorlatban [Diasor] [Videófelvétel]
  • Várfalvi Marianna – Hungarikum: a védőnői ellátás [Diasor] [Videófelvétel]
  • Szekeres-Simonová Erika – A phenylketonuria szűrése és dietoterápiás szabályai, lehetőségei [Diasor] [Videófelvétel]
  • Kacsó Melinda – Szemészeti szűrővizsgálatok a védőnői ellátás keretében [Diasor] [Videófelvétel]
  • Dr. Bóné Veronika, Juhász Istvánné Dr. Kun Judit Gabriella – Bababarát Kórház kezdeményezés és családközpontú ellátás a szülészeten [Diasor] [Videófelvétel]

A konferencia teljes videófelvétele egyben a következő linken tekinthető meg:

III. Betegbiztonsági Konferencia a WHO világnapján

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info