Hírfolyam Hírfolyam

Betegbiztonsági Konferencia a WHO Világnapján

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szeptember 17-ét a Betegbiztonság Világnapjaként (World Patient Safety Day) jelölte meg. Felhívást tett közzé a tagállamok számára, hogy ehhez a naphoz kapcsolódóan tudatosítsák mind a döntéshozókban, mind az ellátókban, mind pedig a társadalom egészében, hogy az egészségügyi ellátás következtében fellépő egészségkárosodások mértéke népegészségügyi probléma, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy olyan megoldásokat, intézkedéseket fogalmazzanak meg és léptessenek életbe, melyek ezen probléma súlyát képesek csökkenteni.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, melynek Betegbiztonsági Tanszéki Csoportja évek óta zászlajára tűzte a betegbiztonság fejlesztésének ügyét, hagyományteremtő céllal a Betegbiztonsági Világnaphoz kapcsolódóan a témához illeszkedő konferenciát szervezett. Ezzel a konferenciával Magyarország is csatlakozott az Egészségügyi világszervezet (WHO) által meghirdetett Betegbiztonsági Világnaphoz. A rendezvény kapcsolódott a Semmelweis Egyetem 250. jubileumi rendezvénysorozatához is. A konferencia fővédnöke Dr. Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár volt.

A rendezvényen hozzávetőleg 170 látogató vett részt, az ország különböző egészségügyi ellátó intézményei, orvosi egyetemei, és az egészségügyi hatóságok képviseletében. Az eseményt Dr. Belicza Éva és Dr. Lám Judit nyitotta meg közös előadásával, melynek részeként elhangzott Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO elnökének videóüzenete. Ezt követte Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora által elmondott köszöntő, melyben kiemelésre került a szakemberképzés átszervezésének szerepe a betegbiztonság növelésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében az Egészségügyi Ellátásszervezési Osztály vezetője, Dr. Papp Renáta Emese tolmácsolta Államtitkár Asszony üzenetét. A konferencián szintén megjelent és előadást tartott Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos, Dr. Ficzere Andrea a Magyar Kórházszövetség elnöke, valamint Dr. Szócska Miklós az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja.

A plenáris előadások során tizenöt, absztraktok alapján kiválasztott prezentáció hangzott el, melyek a következő témaköröket érintették:

  • Betegbiztonsággal kapcsolatos feladatok a Nemzeti Népegészségügyi Központban
  • A Magyar Kórházszövetség szerepe a betegbiztonság javításában
  • Digitális megoldások jelentősége a betegbiztonság fejlesztésében
  • Betegbiztonság és a sajtó kapcsolata
  • Betegbiztonság a nagyvilágban – nemzetközi kitekintés
  • Antibiotikum rezisztencia
  • Acute Paine Service teamek kialakításának lehetőségei, és intézményi megvalósítása
  • Nemkívánatos események a rehabilitációs ellátásban
  • Kézhigiéné
  • Egészségügyi dolgozók érzékenyítése a minőségügy iránt
  • A kiégés és a betegbiztonság kapcsolata

Az eseményt egy kerekasztal beszélgetés zárta, amelynek fókuszában a hazánkban tapasztalható humánerőforrás állapotokhoz kapcsolódóan a betegbiztonság fejlesztését szolgáló megoldási javaslatok álltak.

A konferencia absztrakt kiadványa elektronikus formában a következő linkről tölthető le: [Link]

A konferencia publikus előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info