Hírfolyam Hírfolyam

61. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2023. június 8-án rendeztük meg a 61. NEVES Fórumot, amelynek a megújult NEVES Jelentési rendszer volt a témája. 2022 júniusától a nem várt események jelentési rendszere offline működik, de hamarosan elérhető lesz ismét online formában egy új, modernebb felületen.

Belicza Éva a bevezető előadásban felelevenítette a jelentési rendszer kialakításának főbb állomásait: 2006-ban kezdődtek el az e-mailes jelentések, majd 2008-ban indult az online felületet, amelyen keresztül 2014-től nyílt lehetőség azonnali visszajelzésre, statisztikai elemzések megjelenítésére. A jelentés önkéntes és anonim, célja a hibákból való tanulás révén a nemkívánatos események megelőzése.

Az előadásban az alábbi információk hangzottak még el:

2023. szeptember 18-án és 19-én kerül megrendezésre a konferenciánk a WHO által meghirdetett Betegbiztonsági Világnap alkalmából, valamint az IME Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferencia. Az idei, WHO által meghirdetett betegbiztonsági téma a betegek és a család bevonása lesz. A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó előadásokat június 30-ig ezen a linken: bit.ly/3LD1zAD

A következő NEVES Fórumot novemberben rendezzük meg a Szt. János Kórházban, a pontos dátumról hamarosan hírt adunk.

Az MBM képzés átalakul mesterképzéssé Egészségügyi Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (EMBM) néven. A tervek szerint egy féléves különbözeti képzést indítunk 2024 februárjában a korábban MBM szakirányú továbbképzést végzett hallgatók számára.

További információkat az alábbi oldalainkon találnak:

Dombrádi Viktor, az EMK munkatársa a Koppenhágában megrendezett minőségügyről és betegbiztonságról szóló konferencián bemutatott, a jelentési rendszerekkel kapcsolatos nemzetközi programokról tartott beszámolót. A konferenciát évente kétszer szervezi a British Medical Journal (BMJ) és az Institute of Healthcare Improvement (IHI).

Schranez Erika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság referense az állami fenntartású szociális ellátást nyújtó intézmények jelentési szabályait és rendszerét ismertette. A szakápolási tevékenységet végző intézményekben 2013 óta kötelező jelenteni az ellátás során előforduló, az egészségi állapot szempontjából kiemelt jelentőségű rendkívüli eseményeket. Az előadásban megosztásra kerültek a szociális területen működtetett jelentési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok.

Csépleő Viktória, a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója a NEVES jelentési rendszer használatainak tapasztalatairól számolt be. Kórházuk 2008-ban csatlakozott a NEVES programhoz a betegesések jelentésével és elemzésével. Az oki kutatásokra alapozott intézkedésekkel az esések száma intézményükben jelentősen csökkent. Rendszeres oktatásokat tartanak, prevenciós tevékenységeket végeznek, és további fejlesztéseket is terveznek.

Boros Erzsébet és Ferdinándy Csilla az OMINT-Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet munkatársai a jelentési rendszer hosszútávú fenntartásának módszereiről és nehézségeiről tartottak előadást saját rehabilitációs szakkórházukban szerzett tapasztalatok alapján. Bemutatták, hogy mit tesznek a betegbiztonság javításának érdekében, hogyan gyűjtik és hasznosítják a jelentésekből származó adatokat, mit tettek a jelentési hajlandóság javítása érdekében.

Surján Cecília, az EMK munkatársa a NEVES jelentési rendszer megújításával kapcsolatos tudnivalókat ismertette, és bemutatót tartott az új statisztikai felületről, amely az oki kutatásokat fogja támogatni. A megnyitásig továbbra is az itt elérhető Excel sablonokba célszerű gyűjteni az adatokat: https://info.nevesforum.hu/adatlapok/ Az offline gyűjtött adatokhoz online feltöltési felület került kialakításra, a rendszer éles indulását követően ide lehet majd feltölteni az excel táblázatba gyűjtött adatokat.

Az előadásokat követően a kerekasztal megbeszélés résztvevői (Bódi Mariann, Csépleő Viktória, Boros Erzsébet, Schranez Erika, Dombrádi Viktor, Surján Cecília) a moderátor és a közönség hozzászólásaira, felvetéseire reagálva hasznos észrevételeket és tapasztalatokat osztottak meg a hallgatósággal. Néhány témakör – a teljesség igénye nélkül – a kerekasztalban tárgyaltak közül:

  • Kinek és miért jó a jelentési rendszer működtetése?
  • Mi az előnye és hátránya a kötelező jelentésnek?
  • Mit lehet tenni a beérkezett jelentésekkel, hogyan célszerű felhasználni azokat?
  • Hogyan lehet elkerülni a hibáztatást, elősegíteni a jelentésekből való tanulást?

A hozzászólások közt elhangzott, hogy az intézmények számára hasznos információkat tartalmaz és módszertani támogatást ad a honlapunkon elérhető, „A NEVES jelentési rendszer intézményi bevezetése és működtetése” című összefoglaló.

Az előadások diái az alábbi linkeken érhetők el:

Az előadáshoz tartozó rövid, útmutató videók:

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info