Hírfolyam Hírfolyam

IV. Betegbiztonsági Konferencia a WHO Világnapján

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a NEVES Egyesület és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság idén már negyedik alkalommal rendezte meg a Betegbiztonsági Világnaphoz kapcsolódó konferenciát.

A konferencia témája a WHO ajánlásának megfelelően a biztonságos gyógyszerelés volt.

A konferencián Dr. Belicza Éva köszöntötte a résztvevőket, ezután Szigeti Szabolcs, a WHO Magyarországi Irodájának rendszerfejlsztési és finanszírozási szakértője tolmácsolta a WHO üzeneteit, majd a konferenciának helyet adó Nemzetti Népegészségügyi Központ vezetője, Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos köszöntője hangzott el.

A köszöntők után Kárpáti Zoltán, az Egészségügyért Felelős Államtitkári Titkárság osztályvezetője beszélt az államtitkárság minőségfejlesztési, minőségszabályozási és minőségellenőrzési koncepciójáról, majd Prof. Sandra C. Buttigieg, az Európai Egészségügyi Menedzsment Szövetség (EHMA) elnökének videóüzenete következett.  Dr. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese  az OKFŐ minőségügyet, betegbiztonságot támogató terveiről és programjairól tartott előadást. A délelőtti szekció második felében Dr. Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának prezentációja hangzott el, majd az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának képviselője, Szeberényi Katalin beszélt a kézhigiéné fejlesztési lehetőségeiről a KÖR (Kézhigiénés Önértékelő Rendszer) eredmények alapján. A szekciót Dr. Kocsár Ilona farmakológus zárta a kórházi ellátásban felmerülő gyógyszerbiztonsági szempontokról tartott előadásával.

Kora délután a klinikai gyógyszerészek szekciójára került sor Dr. Csontos Diána, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főgyógyszerészének szervezésében. Az előadások testközelbe hozták a klinikai gyógyszerészek mindennapjait, a szakmai módszertani feladatok bemutatása mellett a betegekkel való törődésük is sugárzott az előadásaikból:
Dr. Balogh Artúr: Kórházi-klinikai gyógyszerész szerepe és intervenciói az onkológiai fekvőbetegek ellátásában
Dr. Bodor Zsuzsanna: Kórházi-klinikai gyógyszerész szerepe és intervenciói az onkológiai járóbetegek ambuláns ellátásában
Dr. Kelly Sára: Kemoterápiás hólyaginstillációs protokoll, országos implementációjának lehetőségei és akadályai
Dr. Nagy Eszter: Kórházi-klinikai gyógyszerész szerepe a hospitalizáció végén
Dr. Tiszai Zita, Dr. Csontos Diána, Dr. Molnár József Dénes: A kórházi-klinikai gyógyszerészi intervenciók monitoringja – dokumentáció és minőségbiztosítás
Dr. Árok Renáta, Dr. Molnár József Dénes: Egy korszerű magisztrális gyógyszerkészítő labor működése 2022-ben – dokumentáció és minőségbiztosítás

A konferencia az Egészségügyi Menedzserképző Központ MBM és MSc alumni hallgatóinak előadásaival zárult: a képzés keretében megvalósított projektjeiket mutatták be, amelyek saját munkahelyi környezetükben fennálló problémák elemzésére és megoldására irányultak:
Dr. Varga-Szilágyi Zita asztmás betegek részére dolgozott ki új oktatási protokollt és alakított ki ennek megfelelő új gyakorlatot, Kovács Viktorné projektje az onkológiai betegek biztonságosabb ellátását célozta meg SCORE alapú vénaválasztás bevezetésével, Szentmihályi Ilona projektje egészségügyi szakemberek gyakorlati oktatásának továbbfejlesztésére irányult a véráramfertőzések csökkentése érdekében. Dr. Sebők Szilvia citosztatikus keverék infúziók készítésének központosítását tűzte ki célul, Dr. Koissné Dr. Zana Szilvia egy bentlakásos idősek otthonában vizsgálta a gyógyszerelési hibákat, hogy az okok feltárásával a hibákat csökkenteni lehessen.

A konferencia publikus előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

 

A konferencia támogatói:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info