Hírfolyam Hírfolyam

55. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2021. június 10-én rendeztük meg az 55. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Betegbiztonság a gyakorlatban: kiknek, mit és hogyan oktassunk?” címmel.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában felhívta a  figyelmet a 2021. szeptember 16-án, a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából megrendezésre kerülő konferenciára. Ezt követően a betegbiztonság oktatásának aktualitásairól beszélt, és egy esetismertetésen keresztül felvezette a nap témáját.

Dr. Kresznovszki Miklós a jegyzet fejlesztésének módszertanát ismertette a fejlesztés kezdeti lépéseitől kezdve az alkalmazott keretrendszeren át az oktatandó témakörök véglegesítéséig.

Dr. Belicza Éva a jegyzet szakmai tartalmából a betegbiztonsági fejlesztésekkel összefüggő alapvető ismereteket emelte ki. Röviden összefoglalta a kockázatokkal, a betegbiztonságot támogató szervezeti kultúrával, a folyamatszemlélettel, és a megelőzés lehetőségeivel kapcsolatos tudnivalókat.

Dr. Németh Orsolya a kommunikáció és a csapatmunka jelentőségét, betegbiztonsági vonatkozásait, valamint a fejlesztés érdekében alkalmazható kommunikációs technikákat taglaló fejezetet ismertette.

Dr. Tóth Ágnes Anita előadásában a szabályozás, standardizálás, egységesítés szerepére világított rá. Bemutatta a különböző szabályozási formákat, valamint azok kialakításának és bevezetésének lépéseit.

Dr. Lám Judit a betegbiztonság oktatásával kapcsolatos hazai és nemzetközi tapasztalatokról, oktatásmódszertani ajánlásokról beszélt. Előadása fókuszában azok az oktatási módszerek álltak, amelyek segítségével a témával összefüggő ismeretek átadása a lehető legeredményesebb lehet.

A Fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.


A Betegbiztonság a gyakorlatban c. jegyzet innen érhető el.

(Feltöltve: 2021.06.10.)


A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

[A szögletes zárójelben látható időpontok a Fórumról készült videófelvételen az egyes előadások kezdetét jelölik.]

  • Dr. Belicza Éva: Betegbiztonság a gyakorlatban: kiknek, mit és hogyan oktassunk? – bevezető előadás (diasor) [0:00:00]
  • Dr. Kresznovszki Miklós: Betegbiztonság a gyakorlatban hallgatói jegyzet fejlesztési módszertana (diasor) [0:24:20]
  • Dr. Belicza Éva: Szakmai tartalom 1. (diasor) [0:38:05]
  • Dr. Németh Orsolya: Kommunikáció és csapatmunka (diasor) [1:05:46]
  • Dr. Tóth Ágnes Anita: Szabályozás fejezet (diasor) [1:27:20]
  • Dr. Lám Judit: Hazai és nemzetközi tapasztalatok a betegbiztonság oktatásában – Módszertani megfontolások (diasor) [1:42:00]
  • Kérdések, vita [2:17:14]

A Fórumról készült videófelvétel ITT tekinthető meg.

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info