Hírfolyam Hírfolyam

53. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2020. november 5-én rendeztük meg az 53. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, amelynek címe ezúttal az Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe II. volt.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában bemutatta a nap programját, és felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojekt keretében megvalósult fejlesztésekre, valamint egyéb betegbiztonsághoz kapcsolódó hírekre.

A Fórum szakmai programjának keretében a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzés második évfolyamának végzett hallgatói ismertették saját fejlesztéseiket, amelyeket a képzés során, projektmunka keretében valósítottak meg.

Elsőként Dr. Molnár Gabriella a klinikai gyógyszerészek szerepét mutatta be az antibiotikum terápia racionalizálásában. Saját munkahelyi környezetében végzett fejlesztése során munkatársaival együttműködve adaptálták a helyi adottságokhoz az Antibiotikum Stewardship alapelveit, és ennek gyakorlatba ültetéséről, az elért eredményekről számolt be.

Ezt követően Varga Beatrix osztotta meg a hallgatósággal a felnőtt háziorvosi ellátásban végzett klinikai audit eredményét, amely a felnőttkori hipertónia gondozásának szakmai értékelésén alapult.

Sevella-Tóth Emőke egy mozgásszervi rehabilitációs osztályon végzett lázlap racionalizálást a minőségfejlesztés jegyében. Bemutatta, hogy milyen nehézségekkel küzdöttek korábban, és ezek megoldása érdekében hogyan alakították át lázlapjukat.

Magyar Annamária projektmunkája keretében műtősnőként vizsgálta meg a műtőszolgálat munkafolyamatait, főként azt elemezve, hogy a napi munkában mennyire kiegyenlített a műtősnők munkaterhelése.

Végezetül Nagy Katalin előadása a betegoktatás jelentőségére irányította rá a figyelmet. A betegbiztonság fejlesztését célzó munka eredményeként az inhalációs eszközök helyes használatának ellenőrzéséhez kidolgozott, az asztmás és COPD-s betegeknél alkalmazott megoldását mutatta be.

A Fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum publikus előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

  • Dr. Belicza Éva – Bevezető: Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe II. (diasor) (videófelvétel)
  • Dr. Molnár Gabriella: Klinikai gyógyszerészek szerepe az antibiotikum terápiák racionalizálásában (diasor)
  • Varga Beatrix: A felnőttkori hipertónia gondozásának szakmai értékelése a felnőtt háziorvosi ellátás vonatkozásában (diasor) (videófelvétel)
  • Sevella-Tóth Emőke: Lázlap racionalizálása mozgásszervi rehabilitációs osztályon a minőségfejlesztés jegyében (diasor) (videófelvétel)
  • Magyar Annamária: A műtőszolgálat munkafolyamatainak áttekintése műtősnői szemmel (diasor) (videófelvétel)
  • Nagy Katalin: Inhalációs eszköz helyes használatának ellenőrzése az asztmás és COPD-s betegeknél (diasor) (videófelvétel)

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info