Hírfolyam Hírfolyam

65. NEVES Fórum

2024. június 13-án rendeztük meg a 65. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, Minőségértékelés a gyakorlatban címmel, amelyen a résztvevők számos új módszert és jó gyakorlatot ismerhettek meg az egészségügyi ellátás minőségének vizsgálatával kapcsolatban. A hallgatóság első kézből hallhatta a Semmelweis Egyetem munkatársainak gyakorlati tapasztalatait és módszereit a minőségértékelés terén.

A Fórumot Dr. Belicza Éva nyitotta meg, és tájékoztatta a résztvevőket, hogy az új NEVES jelentési felület felhasználói pilotja most indul, a rendszer teljes elindulásáról körlevélben fogunk tájékoztatást küldeni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2024. szeptember 17-én konferenciát tartunk a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából, valamint bejelentette, hogy 2025 februárjában indul az Egészségügyi Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzsment (EMBM) mesterképzés, amelyre 2024 szeptember-októberben lehet jelentkezni.

A Fórum szakmai programját Horváth Anikó, a Semmelweis Egyetem Minőségbiztosítási Osztályának vezetője indította el és moderálta. Részletesen beszámolt a klinikai audit bevezetésének hároméves eredményeiről és tapasztalatairól. Tanácsokat is adott azoknak, akik hasonló projektek indítását tervezik, hogy hogyan érdemes nekivágni és mire érdemes figyelni a folyamat során.

Prof. Dr. Bereczki Dániel, a Neurológiai Klinika igazgatója az akut stroke ellátásának auditját mutatta be három szinten, nemzetközi, országos és helyi adatforrásokra támaszkodva. A folyamat során átvizsgálták saját gyakorlatukat és összehasonlították az érvényes szakmai ajánlásokkal. Vizsgálatuk eredményei hozzájárultak szakmai tevékenységük rendszeres elemzéséhez és fejlesztéséhez. Más területek időszakos auditálását is tervezik, mint pl. az előrehaladott Parkinson-kór kezelése és különböző ápolási folyamatok.

Tamáska Mariann, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) minőségügyi és betegbiztonsági menedzsere a műtéti leírások auditját ismertette előadásában. A feltárt hiányosságok alapján célul tűzték ki, hogy egységes, informatív, a felhasználási igényeknek megfelelő, strukturált és teljeskörű tájékoztatást nyújtó műtéti leírások készüljenek a betegbiztonság javítása érdekében és meg is hozták ennek érdekében a szükséges intézkedéseket.

Kiefer Csilla, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika vezető ápolója gyógyszerbiztonsági témában végzett auditot a csapatával. A klinikai audit céljául a gyógyszerelési hibák előfordulási arányának csökkentését tűzték ki a belgyógyászati részlegen. A vizsgálatokra alapozva hozott intézkedésekkel jelentős javulást értek el. A sikeres audit után az onkológiai részlegre is kiterjesztették a vizsgálatot: 2023-ban megalakult az onkológián is a gyógyszerelésbiztonsági munkacsoport.

Dr. Fullajtár Máté, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika pszichiáter szakorvosa a sürgősségi gyógyszerrendelés folyamatát vizsgálta a klinikai audit munkacsoporttal: az audit célja az eseti gyógyszerelések dokumentációjának ellenőrzése és a hiányosságok feltárása volt, valamint az eredmények alapján fejlesztések indítása. További auditokat terveznek a gyógyszerfelhasználás optimalizálására és az adminisztráció pontosságának folyamatos biztosítására, amelyeket szintén objektív adatokra alapozva fognak elvégezni.

Dr. Hartmann Erika, az Orvosi Képalkotó Klinika munkatársa az általuk végzett klinikai audit témájaként a has-kismedence régióról készülő CT vizsgálatok kontrasztfázis-rendjének megfelelő megválasztását jelölte meg. Bár a téma egy speciális szakmai tevékenységhez kötődik, de az elvégzett klinikai auditból nyerhető tanulságok általános érvényűek. Az előadásban bemutatott fejlesztési módszertan eredményes volt, a vizsgált folyamatban pozitív változásokat hozott, egyúttal felkeltette az igényt további klinikai auditok végzése iránt, ötleteket adva a lehetséges újabb vizsgálandó tevékenységeket érintően.

A program hagyományosan a résztvevők hozzászólásaival, az elhangzottak megbeszélésével zárult.

Az előadások publikus diái az alábbi linkeken érhetők el:

Dr. Belicza Éva: Minőségértékelés a gyakorlatban (diasor)

Horváth Anikó: Klinikai audit – 3 év (bevezetés) eredményei (diasor és videófelvétel)

Prof. Dr. Berecki Dániel: Az acut stroke ellátásának auditálása (diasor)

Tamáska Mariann: A műtéti leírások auditja (diasor)

Dr. Fullajtár Máté: Klinikai audit – eseti gyógyszerrendelés folyamata (diasor)

Dr. Hartmann Erika: Első KLINA-folyamatunk (diasor)

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info