Hírfolyam Hírfolyam

64. NEVES Fórum

2024. április 11-én a Szociális Vezetőképző Tudásközpont (SzVK), a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) Betegbiztonsági Tanszék és a NEVES Egyesület közösen rendezte meg a 64. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Szférák harmóniája, azaz a hazai szociális és egészségügyi ellátók együttműködése” címmel, amelyen a két ellátórendszer kooperációjának lehetőségeiről volt szó. A téma különösen aktuális, mivel a bentlakásos szociális ellátásban egyre nagyobb arányban jelennek meg a tartós ápolásra szoruló betegek, és az eredményes és biztonságos ellátás csak az ágazatok közötti együttműködéssel és a szereplők közötti információmegosztással valósulhat meg.

A Fórum bevezető előadásában Dr. Belicza Éva tájékoztatta a résztvevőket, hogy Egészségügyi- Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzsment (EMBM) mesterképzés indul 2025 februárjában, valamint szót ejtett a június 13-ára tervezett következő NEVES Fórumról és az ősszel várható rendezvényekről. Szeptember 17-én a Betegbiztonsági Világnap alkalmából tartunk konferenciát, októberben pedig az IME Betegbiztonság és Infekciókontroll Konferenciára várjuk az érdeklődőket.

A bevezető előadás után Dr. Juhász Péter, az SzVK vezetője köszöntötte a résztvevőket, és örömét fejezte ki a két ágazat együttműködésével kapcsolatban. 2018-ban érkezett meg a szociális terület a Semmelweis Egyetemre, így a két legjelentősebb humán ágazat egy intézmény falai között találkozhatott. Ma már a szakorvosok számára indított kreditpontos szakmai továbbképzések kínálatában is elérhető szociális tartalom: június 19-én egésznapos képzésre kerül sor a szociális és az egészségügyi ellátórendszer kapcsolatáról. 2025 tavaszán indul a Szociális Szolgáltatásmenedzsment mesterképzés, ebben is jelentős elemet fog képviselni a két szféra együttműködése. Nemrég elkezdődött egy SzVK által vezetett nemzetközi program is, amelynek keretében a két ágazat együttműködése 5 európai országból érkező partnerekkel is megvalósul. A tudásközpont vezetője kérte, hogy továbbra is folytatódjon minden lehetséges fronton ez az együttműködés, mert mindkét ágazat számára szükségszerű és előrelépést jelent.

A Fórumon az alábbi előadások hangzottak el:

Dr. Istókné Dr. Puskás Andrea egészségügyi szakjogász, betegjogi képviselő az egészségügyi és szociális ellátás kapcsolódási pontjairól, az együttműködés jogszabályi kereteiről beszélt előadásában, valamint felvázolta az együttműködési lehetőségeket az ágazatok között.

Grőb Krisztián, a tököli Szent Teréz Alapítvány által fenntartott Nyírfaliget Idősek Otthona intézményvezetője az idősotthonok és kórházak együttműködésének nehézségeit és lehetőségeit mutatta be saját intézménye szemszögéből.

Királyháziné Tóth Tímea, a Fényeslitkei Református Szociális Szolgáltató Központ vezető ápolója Gondozott Kísérő Lapot dolgozott ki és vezetett be az idősotthonban, hogy megkönnyítse az információk átadását kórházba kerülés esetén az egészségügyi átvevő személyzet részére, a betegek biztonságának érdekében.

Schranez Erika, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, Szociális Intézményirányítási Főosztály munkatársa az egyéni gyógyszer-felhasználási nyilvántartó lapot fejlesztette tovább a gyógyszerelési hibák kockázatának csökkentése érdekében. A fejlesztés módszertana alkalmazható más intézményben is, és az Irányítószerv felé jogszabályi módosítási javaslatot nyújtottak be a projekt tapasztalatainak alátámasztásával.

Konkoly Zoltán, az Aranykereszt Közhasznú Nonprofit Kft, Margaréta Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthona intézményvezetője, és a Budapesti Szociális Szakmatámogatási Hálózat pszichiátriai munkacsoportjának a vezetője bemutatta, hogyan működhetnek együtt az egészségügyi és szociális ellátó rendszerek a pszichiátriai betegséggel élő emberek ellátásnak érdekében.

Az előadások diái az alábbi linkeken érhetők el:

Dr. Belicza Éva: Szférák harmóniája, azaz a hazai szociális és egészségügyi ellátók együttműködése

Dr. Istókné Dr. Puskás Andrea: Egészségügyi és szociális ellátás kapcsolódási pontjai

Grőb Krisztián: Egy nyelvet beszélünk (?) – Idősotthonok és kórházak együttműködésének nehézségei és lehetőségei egy intézményvezető szemén keresztül

Királyháziné Tóth Tímea: Gondozott kísérő lap kidolgozása és bevezetése idősotthoni körülmények között

Schranez Erika: „Revízió, avagy módosítsunk, a betegbiztonságért!” – Egyéni gyógyszer-felhasználási nyilvántartó lap fejlesztése egy szociális intézményben

Konkoly Zoltán: Az egészségügyi és szociális ellátó rendszerek együttműködése a pszichiátriai betegséggel élő emberek ellátásnak érdekében


NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. június

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info