Hírfolyam Hírfolyam

60. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2023 április 27-én rendeztük meg a 60. NEVES Fórumot, „Minőségügyi vezetők helye és szerepe a szervezetben” címmel. Az előadásokat több éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkező, az intézmények minőségügyi tevékenységét irányító, illetve annak működéséért felelős munkatársak tartották, a Fórum végén kerekasztal beszélgetés formájában folytatódott a téma megvitatása.

Belicza Éva a bevezető előadásában tájékoztatta a résztvevőket, hogy legközelebb június 8-án szervezünk Fórumot, és idén ősszel várható mg egy NEVES Fórum megrendezése. Emellett 2023. szeptember 11-12-én nyílik alkalom szakmai találkozásra, egy kétnapos konferencia keretében. Az egyik nap a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából kerül megrendezésre, és témája a beteg és a család bevonása („patient and family engagement”) lesz. A másik nap az IME Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferencia következő eseménye lesz. Hamarosan felhívást teszünk közzé előadások bejelentésére.

A NEVES jelentési rendszer új felületének fejlesztésével foglalkoznak a munkatársaink, a bemutatását egy NEVES Fórumon tervezzük, a rendszer újraindításáig a honlapról letölthető Excel táblákat javasoljuk a jelentések rögzítésére: https://info.nevesforum.hu/adatlapok/, ezek beemelhetők lesznek az új felületre.

További hasznos információkért kérjük látogassák meg az alábbi oldalakat:

Fontos tájékoztatásként hangzott még el, hogy az MBM képzés átalakul mesterképzéssé Egészségügyi Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (EMBM) néven. A korábban MBM képzést végzett hallgatók számára egy féléves különbözeti képzést indítunk 2024 februárjában.

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója beszámolt róla, hogy kórházukban a MIR vezető a felsővezetés támogatását élvezi, minden vezetői értekezletre meghívást kap, ahol megtárgyalásra kerülnek a minőségügyi aktualitások, és rendszeresen tájékoztatás hangzik el az intézkedési folyamatok aktuális állásáról. Az egységekkel a kapcsolat folyamatos, részben élő, részben elektronikus úton zajlik, évente két alkalommal minőségügyi és betegbiztonsági házi továbbképzést tartanak. Nagy hangsúlyt helyeznek a csapatépítésre, munkaidőn kívüli közös élmények szerzésére.

Dr. Kovács Erika, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet stratégiai és minőségügyi igazgatója tájékoztatást adott a minőségügyi rendszerük kialakításának mérföldköveiről, és beszámolt a sikertörténetekről is. Az intézetben a minőségügy felsővezetői szinten megjelenik, közvetlen napi kapcsolat van a többi igazgatóval. Főorvosi, főnővéri értekezletek zajlanak, rendszeresek a kiscsoportos megbeszélések, teamek és bizottságok is működnek a különböző minőségügyi projektek megvalósításához.

Nagy Szilvia Annamária, a Doktor24 Medicina Zrt. minőségügyi, betegbiztonsági és ápolási menedzsere az országszerte 6 megyében jelen levő és 10 egészségközpontot működtető intézmény minőségügyi rendszerének kialakításáról számolt be. A minőségügyi menedzser közvetlenül az operatív igazgató alatt helyezkedik el a szervezet struktúrájában, az operatív igazgató vezetésével zajlanak a heti egyeztetések, a havi fekvőbeteg, járóbeteg, és Back Office értekezletek.

Varga Tünde Emese, a XVI. ker. KESZ ápolási igazgatója a szakrendelő speciális tevékenységi környezetében kialakított minőségügyi rendszer jellegzetességeiről beszélt. A minőségügyi vezető a felsővezetésben foglal helyet, minőségügyi és betegbiztonsági teamet irányít, különböző tematikus munkacsoportokban zajlik az operatív tervek elkészítése és megvalósítása.

A kerekasztal megbeszélés résztvevői (Dr. Kovács Erika, Nagy Szilvia Annamária, Varga Tünde Emese és Kacsó Melinda) a közönség hozzászólásaira, felvetéseire reagálva hasznos észrevételeket és tapasztalatokat osztottak meg a hallgatósággal.

A publikus előadások diái az alábbi linkeken érhetők el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info