Hírfolyam Hírfolyam

51. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2019 november 28-án került megrendezésre az 51. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal a „Team a betegbiztonságért” címet kapta. Dr. Lám Judit nyitotta meg a Fórumot. Köszöntőjében – az aktualitások ismertetése során – felhívta a figyelmet arra, hogy az EFOP 1.8.0 projekt betegbiztonsági alprojektjének keretén belül összegyűjtött és fejlesztett jógyakorlatokkal kapcsolatos képzések folyamatban vannak és a jövő évben tovább folytatódnak. A projekt fontos feladata az is, hogy visszajelzést kérjenek a képzésben részt vett intézményektől, hogy a jógyakorlatok képzése után hogyan tudták a kapott elméleti ismereteket a gyakorlatban alkalmazni. Hangsúlyozta, hogy „Az a cél, hogy minél inkább feltárjuk a jógyakorlat képzések hatását, valamint képet kapjunk azokról a tényezőkről, amelyek a gyakorlatba ültetést nehezítik.” A hamarosan induló visszamérések során kéri a képzésben részt vett intézmények teamjeinek közreműködését az online kérdőív kitöltésében.

A szakmai program bevezető előadásában bemutatta a betegbiztonsági kultúra összetevőit, melyek egyik legfontosabb eleme a csapatmunka. Ezt követően ismertetett néhány eredményt egy hazai kutatásból, ezzel rávilágítva arra, hogy érdemes foglalkozni a teammunka fejlesztésével. Dr. Kresznovszki Miklós gyógyszerész „Együtt könnyebb” című előadásában mutatta be a teammunka és a betegbiztonság kapcsolatának a jelentőségét, valamint a csapat és a csoport közti különbséget, majd ismertetett néhány olyan technikát, amelyek a szakirodalmak ajánlásai alapján hasznos segítséget jelenthetnek a teamek működtetése során. Dr. Boros Erzsébet és Bódi Mariann közös előadásukban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben működő teammunkáról, az intézményben évek óta végzett rendszeres, tudatos teamfejlesztő tevékenységről beszéltek. 2009-től ezidáig 14 alkalommal tartottak e célból rendezvényeket, „Teamtagok Fóruma” címmel, melyhez az intézmény valamennyi működési területéről csatlakoztak munkatársak. Ezek az alkalmak minden esetben egy-egy téma köré szerveződnek, és kulcsfontosságú tényezői többek közt a nyílt, őszinte kommunikáció, valamint a teamtagok együttműködési lehetőségeinek keresése. Az előadok sorát a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat munkatársa, Dr. Széll András a „Csapatmunka a neonatológiai sürgősségi ellátásban” című előadása zárta, melyben bemutatta, hogyan állnak össze a csapataik e speciális tevékenység ellátására, milyen jellemző sajátosságai vannak a sürgősségi beavatkozásokat végző csapatoknak, milyen szempontokat vesznek figyelembe az irányítás és a kommunikáció kialakításánál/megszervezésénél, valamint milyen lehetőségekkel élnek a munkatársak közötti emberi kapcsolatok javítása céljából.

A Fórum kerekasztal megbeszéléssel zárult, melynek résztvevői Bódi Mariann, Magyar Annamária, Dr. Széll András és Veres István voltak, a moderátor szerepét Dr. Cserháti Zoltán töltötte be. A beszélgetés során főként arra keresték a választ, hogy mitől jó egy team, melyek a legfontosabb nehézségek a teamek működtetése kapcsán, és hogy milyen rendszer-szintű megoldások tudnák támogatni a teamek működését. A kerekasztal résztvevői különböző szakterületekről érkeztek, de abban egyetértettek, hogy a jó csapatmunkához elengedhetetlen a bizalom, gyakorlás, együtt gondolkodás, a folyamatok megtervezése, a megfelelő vezető és az egyének személyiségének figyelembe vétele. Az az intézményekben a teammunka megvalósításának legnagyobb akadályai, hogy sokszor nem fix csapatok dolgoznak együtt, valamint nem fordítanak kellő figyelmet a tanulásra és a változtatások átgondolt bevezetésére. A teammunka fejlesztése azért sürgető, mert, ha az intézményekben nem működik jól a team, annak legnagyobb vesztese a beteg lesz. A résztvevők hangsúlyozták, hogy már kis beavatkozásokkal is nagy eredményeket lehet elérni.

A Fórum előadásai az alábbi linken érhetők el:

Dr. Lám Judit- Team a betegbiztonságért [Link]

Dr. Kresznovszki Miklós- “Együtt könnyebb?” [Link]

Dr. Boros Erzsébet és Bódi Mariann- Team munka motiválása az Országos Orvosi Tehabilitációs Intézetben [Link]

Dr. Széll András- Csapatmunka a neonatológiai sürgősségi ellátásban [Link]

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info