Hírfolyam Hírfolyam

51. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2019 november 28-án került megrendezésre az 51. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal a „Team a betegbiztonságért” címet kapta. Dr. Lám Judit nyitotta meg a Fórumot. Köszöntőjében – az aktualitások ismertetése során – felhívta a figyelmet arra, hogy az EFOP 1.8.0 projekt betegbiztonsági alprojektjének keretén belül összegyűjtött és fejlesztett jógyakorlatokkal kapcsolatos képzések folyamatban vannak és a jövő évben tovább folytatódnak. A projekt fontos feladata az is, hogy visszajelzést kérjenek a képzésben részt vett intézményektől, hogy a jógyakorlatok képzése után hogyan tudták a kapott elméleti ismereteket a gyakorlatban alkalmazni. Hangsúlyozta, hogy „Az a cél, hogy minél inkább feltárjuk a jógyakorlat képzések hatását, valamint képet kapjunk azokról a tényezőkről, amelyek a gyakorlatba ültetést nehezítik.” A hamarosan induló visszamérések során kéri a képzésben részt vett intézmények teamjeinek közreműködését az online kérdőív kitöltésében.

A szakmai program bevezető előadásában bemutatta a betegbiztonsági kultúra összetevőit, melyek egyik legfontosabb eleme a csapatmunka. Ezt követően ismertetett néhány eredményt egy hazai kutatásból, ezzel rávilágítva arra, hogy érdemes foglalkozni a teammunka fejlesztésével. Dr. Kresznovszki Miklós gyógyszerész „Együtt könnyebb” című előadásában mutatta be a teammunka és a betegbiztonság kapcsolatának a jelentőségét, valamint a csapat és a csoport közti különbséget, majd ismertetett néhány olyan technikát, amelyek a szakirodalmak ajánlásai alapján hasznos segítséget jelenthetnek a teamek működtetése során. Dr. Boros Erzsébet és Bódi Mariann közös előadásukban az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben működő teammunkáról, az intézményben évek óta végzett rendszeres, tudatos teamfejlesztő tevékenységről beszéltek. 2009-től ezidáig 14 alkalommal tartottak e célból rendezvényeket, „Teamtagok Fóruma” címmel, melyhez az intézmény valamennyi működési területéről csatlakoztak munkatársak. Ezek az alkalmak minden esetben egy-egy téma köré szerveződnek, és kulcsfontosságú tényezői többek közt a nyílt, őszinte kommunikáció, valamint a teamtagok együttműködési lehetőségeinek keresése. Az előadok sorát a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat munkatársa, Dr. Széll András a „Csapatmunka a neonatológiai sürgősségi ellátásban” című előadása zárta, melyben bemutatta, hogyan állnak össze a csapataik e speciális tevékenység ellátására, milyen jellemző sajátosságai vannak a sürgősségi beavatkozásokat végző csapatoknak, milyen szempontokat vesznek figyelembe az irányítás és a kommunikáció kialakításánál/megszervezésénél, valamint milyen lehetőségekkel élnek a munkatársak közötti emberi kapcsolatok javítása céljából.

A Fórum kerekasztal megbeszéléssel zárult, melynek résztvevői Bódi Mariann, Magyar Annamária, Dr. Széll András és Veres István voltak, a moderátor szerepét Dr. Cserháti Zoltán töltötte be. A beszélgetés során főként arra keresték a választ, hogy mitől jó egy team, melyek a legfontosabb nehézségek a teamek működtetése kapcsán, és hogy milyen rendszer-szintű megoldások tudnák támogatni a teamek működését. A kerekasztal résztvevői különböző szakterületekről érkeztek, de abban egyetértettek, hogy a jó csapatmunkához elengedhetetlen a bizalom, gyakorlás, együtt gondolkodás, a folyamatok megtervezése, a megfelelő vezető és az egyének személyiségének figyelembe vétele. Az az intézményekben a teammunka megvalósításának legnagyobb akadályai, hogy sokszor nem fix csapatok dolgoznak együtt, valamint nem fordítanak kellő figyelmet a tanulásra és a változtatások átgondolt bevezetésére. A teammunka fejlesztése azért sürgető, mert, ha az intézményekben nem működik jól a team, annak legnagyobb vesztese a beteg lesz. A résztvevők hangsúlyozták, hogy már kis beavatkozásokkal is nagy eredményeket lehet elérni.

A Fórum előadásai az alábbi linken érhetők el:

Dr. Lám Judit- Team a betegbiztonságért [Link]

Dr. Kresznovszki Miklós- “Együtt könnyebb?” [Link]

Dr. Boros Erzsébet és Bódi Mariann- Team munka motiválása az Országos Orvosi Tehabilitációs Intézetben [Link]

Dr. Széll András- Csapatmunka a neonatológiai sürgősségi ellátásban [Link]

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. január 25.
  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info