Hírfolyam Hírfolyam

33. NEVES Betegbiztonsági fórum

2016. február 18-án került megrendezésre a XXXIII. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a BELLA Gyógyszereléshez kapcsolódó legjobb gyakorlatainak megosztása volt.

Dr. Lám Judit bevezető előadásában ismertette a gyógyszereléshez kapcsolódó általános problémákat, és felhívta a figyelmet a rendszerszintű megoldások keresésének jelentőségére.

Pitás Eszter a NEVES munkacsoport nevében bemutatta a Fórum megújult honlapját, melyet a http://info.nevesforum.hu címen érhetnek el az érdeklődök. A honlapon aktualitásaink mellett a korábbi fórumok összefoglalóit és előadásait is megtalálják, valamint a nemkívánatos események jelentési lapjai, kérdések, és a szoftver elérhetősége is feltüntetésre került oldalunkon.

Ezután 5 előadás következett, mely mind más-más aspektusból közelítette meg a témakört:

Az első előadásban dr. Szarvas Gábor ismertette a gyógyszerelési problémák globális jelentőségét nemzetközi adatokkal alátámasztva.

Ezt követően dr. Lám Judit  számolt be egy kapcsolódó hazai kutatás eredményeiről.

2011-ben egy pilotvizsgálat körében direkt megfigyelést alkalmazva gyógyszerelési hibákat vizsgáltak, melynek fókuszában az elrendeléstől való eltérés állt. A hibatípusok azonosításán túl a lehetséges klinikai következményeket és a főbb kockázati tényezőket is vizsgálták. Elmondható, hogy a hibák előfordulási gyakorisága a nemzetközi adatokhoz illeszkedik, azonban a leggyakoribb hibatípusok másként oszlanak meg. Továbbá az osztással, alkalmazással összefüggő gyógyszerelési hibák jelentési hajlandósága jelenleg is nagyon alacsony. A vizsgálat eredményeit feldolgozó publikáció megtalálható honlapunkon a szakmai publikációk menüpontban.

A harmadik előadásban Arapovicsné dr. Kis Krisztina  ismertette a gyógyszerelési standarddal kapcsolatos felkészítés során szerzett tapasztalatait.

A standard rövid bemutatását követően a tanácsadói szerepkörben a gyógyszerelési folyamattal kapcsolatban tapasztalt főbb nehézségeket és az arra javasolható megoldásokat, gyakorlatokat mutatta be. A részletesen ismertetett problémák az alábbiak voltak: gyógyszerek tárolása, szóbeli gyógyszerrendelés, gyógyszerelés ellenőrzése, párhuzamos gyógyszerrendelés, rövidítések használata, generikumok használata, magas kockázatú gyógyszerek, otthonról behozott gyógyszerek kezelése, melyek egyértelmű szabályozását és tudatos kezelését egyaránt megkövetelik a standard elvárásai. Végezetül néhány megismert intézményi jó gyakorlat bemutatásával zárult az előadás.

Ezután Stefán Anikó a Budai Irgalmasrendi Kórházból a BELLA standard bevezetésének intézményi tapasztalatairól számolt be.

A standard bevezetésének a célja a gyógyszer-kiadagolás biztonságának javítása volt. Ehhez elsőként a gyógyszerelési problémákat azonosították az intézményi dolgozók bevonásával majd ezt követően a főbb fejlesztési területeket határozták meg. A fejlesztések eredményeként sikerült rövidítésjegyzéket, magas kockázatú gyógyszerlistát valamint egy folyamatosan frissülő helyettesítési listát is kidolgozni, közzétenni. Valamint sikerült – még ha csak egy osztályon is egyelőre – zavarmentes gyógyszerelő helyiséget kialakítani, valamint a behozott gyógyszerek tárolását is megoldani. További célként fogalmazták meg a fejlesztések kiterjesztését minden osztályra, a gyógyszereléssel kapcsolatos dokumentáció szabályozásának áttekintését, továbbá dolgozói oktatások megszervezést.

Az előadások sorát Szántainé Nagy Edit a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház Pulmonológiai Osztályán alkalmazott egyéni gyógyszerfelhasználási lappal kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainak megosztásával zárta.

Az egyéni gyógyszerelő lap bevezetését a lázlapok túlzsúfoltságából eredő nehéz kezelhetőség, értelmezhetőség ösztönözte. Az alkalmazott lázlap méretű gyógyszerelő papíron 15 nap gyógyszerelési eseményei kapnak helyet, melyet az orvos tölt ki, és melynek alapján az ápolók gyógyszerelnek. A gyógyszerelőlap előnye az átláthatóság, könnyű, egyértelmű kezelhetőség az alkalmazott gyógyszerek számosságától függetlenül, továbbá hogy mivel a lázlapra nem kell átvezetni a gyógyszerelést, így a lázlapon szereplő adatok is áttekinthetővé, rendszerezetté válnak. A bevezetést követően a napi ápolási lapon már nem vezetik a gyógyszerelést, így megelőzhetővé váltak az átírásból eredő tévesztések is.

A fórum hagyományosan a résztvevők aktív vitájával és tapasztalatcseréjével zárult.

Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Lám Judit – Bevezető előadás és eredmények egy hazai vizsgálatból

Pitás Eszter – A NEVES Fórum megújult honlapja

Dr. Szarvas Gábor – A gyógyszerelési problémák jelentősége – nemzetközi kitekintés (forrás, forrás)

Arapovicsné Dr. Kis Krisztina – A gyógyszerelési standard lényege és az alkalmazásával szerzett tapasztalatok

Stefán Anikó – Biztonságos gyógyszerelés kialakítása a Budai Irgalmasrendi Kórházban

Szántainé Nagy Edit – Egyéni gyógyszerfelhasználási lap használata a fekvőbeteg ellátásban

A következő Fórum alkalmával az infekciókontroll témaköréhez kapcsolódó legjobb gyakorlatokról beszélgetnénk.

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info