Hírfolyam Hírfolyam

63. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2024. január 25-én rendeztük meg a 63. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe IV.” címmel, amelyen a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (MBM) szakirányú továbbképzés 2022-es évfolyamának hat hallgatója mutatta be a saját munkahelyi környezetben megvalósított projektjét.

Dr. Belicza Éva a bevezető előadásban tájékoztatta a résztvevőket, hogy a 2015-ben megalakult Betegbiztonsági Tanszéki Csoport 2024. január 1-től Betegbiztonsági Tanszék lett. Az MBM képzés is megújult, Egészségügyi-Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (EMBM) mesterképzésként folytatódik. 2024. novemberéig lehet jelentkezni a 2025. februárjában induló 2 éves képzésre.

Az idei év eseményeivel kapcsolatban az alábbi információk hangzottak el:

A következő NEVES Fórumokat április 11-én és június 13-án tartjuk.

A Betegbiztonsági Világnap témája idén a Diagnostic Safety – a diagnosztikai biztonság lesz.

 

A Fórumon bemutatott hallgatói projektek:

Simon Judit, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház munkatársa a kórházi takarítási minőség fejlesztését tűzte ki célul az intézmény két fekvőbeteg ellátó osztályán, az Általános Sebészeti és a Kardiológiai Osztályon a helyiségek takarítási sorrendjének szabályozásával, a takarítási munkafolyamatok sorrendiségét és gyakoriságát jelölő munkautasítás használatával és az osztályokon dolgozó takarítók oktatásával.

Pásztor Anna, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet munkatársának projektje a betegek étkeztetésének javítását célozta meg a kész ételek tárolásával és a fogyasztás előtti kezelésével kapcsolatos szabályozás elkészítésével és bevezetésével minden osztályon, ahol 6 órán túli betegellátás történik.

Dr. Molnár Anna, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének munkatársa projektjében a testsúlybecslés és testsúlymérés standardizált gyakorlatát vizsgálta a gyógyszeradagolások és egyéb terápiás beavatkozások biztonságának javítása érdekében.

Pintér Katalin a hólyagkatéter alkalmazás gyakorlatának vizsgálatát végezte klinikai audittal. A hólyagkatéter alkalmazása az egyik leggyakoribb invazív beavatkozás a fekvőbeteg ellátásban, és az egyik leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés a hólyagkatéter használatával kialakuló húgyúti fertőzés. Az előadásban bemutatott módszertan nem csupán ennek vizsgálatára alkalmas, a tevékenység lépései alkalmazhatóak bármely más szakterület klinikai megfelelőségének vizsgálatára.

Szigeti Gábor, a Budapesti Szent Margit Kórház Központi Laboratóriumának munkatársa a preanalitikai hibák javítására dolgozott ki javaslatokat a laboratóriumi informatikai rendszerben rögzített adminisztratív adatok, az azokból képzett minőségügyi indikátorokból levonható következtetések és az érvényes szakmai irányelv ajánlásai alapján.

Kovács Edina, a Szent Kristóf Szakrendelő munkatársa az ambuláns lapok vezetésének fejlesztését tűzte ki célul azok minőségügyi, betegbiztonsági és jogszabályi megfelelősége érdekében. Ehhez ellenőrzési csekklista segítségével és a munkatársak bevonásával dokumentációelemzést végeztek, majd a tapasztalatok alapján javaslatot dolgoztak ki az ambuláns ellátási adatlapok vezetésére vonatkozó új szabályzatra vonatkozóan.

Az előadások diái az alábbi linkeken érhetők el:

Dr. Belicza Éva: Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe IV.

Simon Judit: A kórházi takarítási minőség fejlesztése

Pásztor Anna: Az étel útja, avagy a kész étel tárolása az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet fekvőbetegellátó osztályain

Dr. Molnár Anna: Testsúlybecslés és testsúlymérés standardizált gyakorlatának vizsgálata intenzív osztályon

Pintér Katalin: A hólyagkatéter alkalmazás gyakorlatának vizsgálata klinikai audittal

Szigeti Gábor: A minőségirányítási rendszer fejlesztése a Budapesti Szent Margit Kórház Központi Laboratóriumában

Kovács Edina: Ambuláns lap ellenőrzési szabályzat létrehozása

63. NEVES Fórum

 

 

 

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info