Hírfolyam Hírfolyam

63. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2024. január 25-én rendeztük meg a 63. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe IV.” címmel, amelyen a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (MBM) szakirányú továbbképzés 2022-es évfolyamának hat hallgatója mutatta be a saját munkahelyi környezetben megvalósított projektjét.

Dr. Belicza Éva a bevezető előadásban tájékoztatta a résztvevőket, hogy a 2015-ben megalakult Betegbiztonsági Tanszéki Csoport 2024. január 1-től Betegbiztonsági Tanszék lett. Az MBM képzés is megújult, Egészségügyi-Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (EMBM) mesterképzésként folytatódik. 2024. novemberéig lehet jelentkezni a 2025. februárjában induló 2 éves képzésre.

Az idei év eseményeivel kapcsolatban az alábbi információk hangzottak el:

A következő NEVES Fórumokat április 11-én és június 13-án tartjuk.

A Betegbiztonsági Világnap témája idén a Diagnostic Safety – a diagnosztikai biztonság lesz.

 

A Fórumon bemutatott hallgatói projektek:

Simon Judit, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház munkatársa a kórházi takarítási minőség fejlesztését tűzte ki célul az intézmény két fekvőbeteg ellátó osztályán, az Általános Sebészeti és a Kardiológiai Osztályon a helyiségek takarítási sorrendjének szabályozásával, a takarítási munkafolyamatok sorrendiségét és gyakoriságát jelölő munkautasítás használatával és az osztályokon dolgozó takarítók oktatásával.

Pásztor Anna, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet munkatársának projektje a betegek étkeztetésének javítását célozta meg a kész ételek tárolásával és a fogyasztás előtti kezelésével kapcsolatos szabályozás elkészítésével és bevezetésével minden osztályon, ahol 6 órán túli betegellátás történik.

Dr. Molnár Anna, a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének munkatársa projektjében a testsúlybecslés és testsúlymérés standardizált gyakorlatát vizsgálta a gyógyszeradagolások és egyéb terápiás beavatkozások biztonságának javítása érdekében.

Pintér Katalin a hólyagkatéter alkalmazás gyakorlatának vizsgálatát végezte klinikai audittal. A hólyagkatéter alkalmazása az egyik leggyakoribb invazív beavatkozás a fekvőbeteg ellátásban, és az egyik leggyakoribb egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés a hólyagkatéter használatával kialakuló húgyúti fertőzés. Az előadásban bemutatott módszertan nem csupán ennek vizsgálatára alkalmas, a tevékenység lépései alkalmazhatóak bármely más szakterület klinikai megfelelőségének vizsgálatára.

Szigeti Gábor, a Budapesti Szent Margit Kórház Központi Laboratóriumának munkatársa a preanalitikai hibák javítására dolgozott ki javaslatokat a laboratóriumi informatikai rendszerben rögzített adminisztratív adatok, az azokból képzett minőségügyi indikátorokból levonható következtetések és az érvényes szakmai irányelv ajánlásai alapján.

Kovács Edina, a Szent Kristóf Szakrendelő munkatársa az ambuláns lapok vezetésének fejlesztését tűzte ki célul azok minőségügyi, betegbiztonsági és jogszabályi megfelelősége érdekében. Ehhez ellenőrzési csekklista segítségével és a munkatársak bevonásával dokumentációelemzést végeztek, majd a tapasztalatok alapján javaslatot dolgoztak ki az ambuláns ellátási adatlapok vezetésére vonatkozó új szabályzatra vonatkozóan.

Az előadások diái az alábbi linkeken érhetők el:

Dr. Belicza Éva: Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe IV.

Simon Judit: A kórházi takarítási minőség fejlesztése

Pásztor Anna: Az étel útja, avagy a kész étel tárolása az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet fekvőbetegellátó osztályain

Dr. Molnár Anna: Testsúlybecslés és testsúlymérés standardizált gyakorlatának vizsgálata intenzív osztályon

Pintér Katalin: A hólyagkatéter alkalmazás gyakorlatának vizsgálata klinikai audittal

Szigeti Gábor: A minőségirányítási rendszer fejlesztése a Budapesti Szent Margit Kórház Központi Laboratóriumában

Kovács Edina: Ambuláns lap ellenőrzési szabályzat létrehozása

63. NEVES Fórum

 

 

 

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info