Hírfolyam Hírfolyam

59. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2023. február 16-án rendeztük meg az 59. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Betegút – hogyan, mi és mi alapján értékelhető?” címmel. A téma aktualitását egy elnyert pályázati projekt adta: TKP2021-NVA-11 Betegút kutatás és dashboard kritikus infrastruktúra védelmére járványügyi válsághelyzetben. A 2022 és 2024 között futó projekt célja a járványhelyzet előtti (2010-2019) és az azt követő időszak (2020-2021) ellátási gyakorlatának összehasonlítása, az eltérések és azonosságok hátterében álló tényezők azonosítása, valamint az eredményes és hatékony kezelési módszerek meghatározása öt magas kockázatú betegcsoport esetében igénybevételi (adminisztratív) adatállományok alapján.

Belicza Éva a bevezető előadásában az alábbi aktualitásokról tájékoztatta a résztvevőket:

  • A WHO Betegbiztonsági Világnap idei témája a „Patient and family engagement” lesz, és kérjük, ha van valakinek javaslata feldolgozandó témákra (problémák, működő megoldások), küldje el az info@nevesforum.hu címre.
  • A NEVES jelentési rendszer új felületének fejlesztésével foglalkoznak a munkatársaink, a rendszer újraindításáig a honlapról letölthető Excel táblákat javasoljuk a jelentések rögzítésére: https://info.nevesforum.hu/adatlapok/
  • A következő NEVES Fórumot személyes jelenléttel tartjuk április 27-én.

Ismertette továbbá, hogy a most zajló kutatás során hogyan definiáltuk a betegutat, és annak milyen dimenzióit vizsgáljuk. Bemutatta a projekt célját és a megvalósítás kapcsán felmerült kérdéseket, amelyek a Fórum résztvevőinek körében a közös gondolkodás megalapozását szolgálták.

Dombrádi Viktor arról számolt be, hogy a nemzetközi kutatások során mások a betegutak javítása érdekében milyen kihívásokkal szembesültek, valamint ezeket milyen módon próbálták kezelni. Az EMK már korábban is közreműködött hasonló témával foglalkozó nemzetközi projektekben, mint pl. a CHRODIS+, az Integrált Multimorbid Ellátási Modell pilot projektje, amelynek eredményeként több mint 3000 multimorbid betegnek sikerült biztosítani a jobb ellátási folyamatot kevesebb erőforrás felhasználásával. Jelenleg is fut a JADECARE projekt, aminek a célja, hogy a digitális eszközök segítségével az integrált személyre-szabott ellátást elősegítse a multimorbid betegek számára.

Safadi Heléna a betegutak értékelésével és javításával kapcsolatos módszertani megfontolásokat mutatta be az egyik vizsgált magas kockázatú betegcsoport, a diabéteszes betegek példáján.

Bezzegh Péter és Németh Szandra a Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SZEFA) képviseletében bemutatta a Dr. BetMen webapplikációt, amelynek célja, hogy elősegítse és átláthatóbbá tegye a betegutak tervezését és nyomon követését a gyorsabb és eredményesebb diagnózis és kezelés érdekében. Jelenleg a pilot vizsgálatok zajlanak, és az applikáció első verziója 2021 decemberében térítésmentesen átadása került a magyar állam számára. Cél, hogy a Dr. BetMen az EESZT modulja legyen, illeszkedve más EESZT funkciókhoz.

Az előadások utáni kerekasztal beszélgetés résztvevőiként Safadi Heléna, Boda Adrienn és Bednár Andrásné Gyöngyi osztották meg a betegutakkal kapcsolatos tapasztalataikat a különböző intézménytípusok szemszögéből.

Az  előadások diái az alábbi linken érhetőek el:

 

 

A TKP2021-NVA-11 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NVA pályázati program finanszírozásában valósul meg.

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info