Hírfolyam Hírfolyam

59. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2023. február 16-án rendeztük meg az 59. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Betegút – hogyan, mi és mi alapján értékelhető?” címmel. A téma aktualitását egy elnyert pályázati projekt adta: TKP2021-NVA-11 Betegút kutatás és dashboard kritikus infrastruktúra védelmére járványügyi válsághelyzetben. A 2022 és 2024 között futó projekt célja a járványhelyzet előtti (2010-2019) és az azt követő időszak (2020-2021) ellátási gyakorlatának összehasonlítása, az eltérések és azonosságok hátterében álló tényezők azonosítása, valamint az eredményes és hatékony kezelési módszerek meghatározása öt magas kockázatú betegcsoport esetében igénybevételi (adminisztratív) adatállományok alapján.

Belicza Éva a bevezető előadásában az alábbi aktualitásokról tájékoztatta a résztvevőket:

  • A WHO Betegbiztonsági Világnap idei témája a „Patient and family engagement” lesz, és kérjük, ha van valakinek javaslata feldolgozandó témákra (problémák, működő megoldások), küldje el az info@nevesforum.hu címre.
  • A NEVES jelentési rendszer új felületének fejlesztésével foglalkoznak a munkatársaink, a rendszer újraindításáig a honlapról letölthető Excel táblákat javasoljuk a jelentések rögzítésére: https://info.nevesforum.hu/adatlapok/
  • A következő NEVES Fórumot személyes jelenléttel tartjuk április 27-én.

Ismertette továbbá, hogy a most zajló kutatás során hogyan definiáltuk a betegutat, és annak milyen dimenzióit vizsgáljuk. Bemutatta a projekt célját és a megvalósítás kapcsán felmerült kérdéseket, amelyek a Fórum résztvevőinek körében a közös gondolkodás megalapozását szolgálták.

Dombrádi Viktor arról számolt be, hogy a nemzetközi kutatások során mások a betegutak javítása érdekében milyen kihívásokkal szembesültek, valamint ezeket milyen módon próbálták kezelni. Az EMK már korábban is közreműködött hasonló témával foglalkozó nemzetközi projektekben, mint pl. a CHRODIS+, az Integrált Multimorbid Ellátási Modell pilot projektje, amelynek eredményeként több mint 3000 multimorbid betegnek sikerült biztosítani a jobb ellátási folyamatot kevesebb erőforrás felhasználásával. Jelenleg is fut a JADECARE projekt, aminek a célja, hogy a digitális eszközök segítségével az integrált személyre-szabott ellátást elősegítse a multimorbid betegek számára.

Safadi Heléna a betegutak értékelésével és javításával kapcsolatos módszertani megfontolásokat mutatta be az egyik vizsgált magas kockázatú betegcsoport, a diabéteszes betegek példáján.

Bezzegh Péter és Németh Szandra a Magyar Személyre Szabott Egészségügy Fejlesztéséért Alapítvány (SZEFA) képviseletében bemutatta a Dr. BetMen webapplikációt, amelynek célja, hogy elősegítse és átláthatóbbá tegye a betegutak tervezését és nyomon követését a gyorsabb és eredményesebb diagnózis és kezelés érdekében. Jelenleg a pilot vizsgálatok zajlanak, és az applikáció első verziója 2021 decemberében térítésmentesen átadása került a magyar állam számára. Cél, hogy a Dr. BetMen az EESZT modulja legyen, illeszkedve más EESZT funkciókhoz.

Az előadások utáni kerekasztal beszélgetés résztvevőiként Safadi Heléna, Boda Adrienn és Bednár Andrásné Gyöngyi osztották meg a betegutakkal kapcsolatos tapasztalataikat a különböző intézménytípusok szemszögéből.

Az  előadások diái az alábbi linken érhetőek el:

 

 

A TKP2021-NVA-11 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a TKP2021-NVA pályázati program finanszírozásában valósul meg.

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info