Hírfolyam Hírfolyam

57. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2022. március 30-án rendeztük meg az 57. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, „Eredményes betegbiztonsági fejlesztések – a tudás szerepe III.” címmel, amelyen a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzés 2022-es évfolyamának hallgatói közül mutatták be négyen a projektjeiket.

Dr. Belicza Éva a bevezető előadásában elmondta, hogy a következő NEVES Fórumot már személyes jelenléttel tartjuk az Egészségügyi Menedzserképző Központban 2022. május 26-án. A Fórum témája a betegbiztonságot támogató civil szervezetekkel való együttműködés lesz, az eseményre több szervezet meghívása is folyamatban van. Ezután ősszel nyílik alkalom szakmai találkozókra: szeptember 15-én a IV. Betegbiztonsági Konferenciára (téma: a biztonságos gyógyszerelés), októberben az IME Infekciókontroll és Betegbiztonsági Konferenciára várjuk az érdeklődőket.

Fontos tájékoztatásként hangzott el, hogy a NEVES Jelentési rendszer 2022 májusától egy ideig nem lesz elérhető, kisebb változtatásokkal új felületen indítjuk újra. Kérjük az intézményeket, hogy mentsék le a saját adataikat, mivel a jelentések anonimitása miatt ezt csak ők maguk tudják megtenni. A szükséges tudnivalókról tájékoztatást is küldünk minden érintettnek emailben. Az átmeneti időszakban, amíg az új felület elkészül, technikai támogatást fogunk nyújtani az intézményeknek az adatok gyűjtéséhez.

A bemutatott projektek:

Bódi Mariann betegátadási protokollt vezetett be, műszakátadási és hazaadási kártyát fejlesztett ki és alkalmazott egy osztályon a hazabocsájtott beteg esetében. A betegátadási kommunikáció fejlesztése mellett egyéb eredményeket is sikerült elérnie: a betegbiztonsági szemlélet beépült az ápolók mindennapjaiba, a közös munkának kiégést megelőző és csapatépítő hatása volt megfigyelhető, emellett pozitív visszajelzések érkeztek a betegek hozzátartozóitól is.

Bialkó Zsuzsanna digitális ápolási dokumentációt alakított ki és vezetett be egy magánkórházban, amelynek segítségével egyszerűbb az adminisztráció, rövidebb a dokumentálásra fordított idő, így az ápolók terhei csökkennek, a dokumentálás pontossága, időszerűsége javul és a betegekre fordított „valódi” ápolási idő növekedhet.

Dr. Gazdag Gábor agresszió kockázatbecslő eszközt vezetett be a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs osztályának fokozott biztonságú részlegén egy 4 hónapos periódus alatt. Előadásában bemutatta a bevezetéssel kapcsolatos tapasztalatait és az alkalmazás első eredményeit.

Vass Csilla ágy melletti (point-of-care) ultrahangvizsgálatokat vezetett be sürgősségi osztályon célzott diagnosztikai kérdések (pl. PTX van/nincs) megválaszolására. Előadása hasznos tanácsokat ad mindazok számára, akik egy új eljárás intézményi bevezetését tervezik.


A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetők el:

[A szögletes zárójelben látható időpontok a Fórumról készült videófelvételen az egyes előadások kezdetét jelölik.]

  • Dr. Belicza Éva: Köszöntő (diasor)
  • Bódi Mariann: Strukturált betegátadás kialakítása, betegbiztonsági és minőségfejlesztési módszerekkel (diasor) [19:23]
  • Bialkó Zsuzsanna: Digitális ápolási dokumentáció kialakítása és bevezetése egy magánkórházban (diasor) [42:00]
  • Dr. Gazdag Gábor: Stratégia kialakítása a fizikai agresszió minimalizálására akut pszichiátriai osztályon (diasor) [1:14:40]
  • Vass Csilla: Ötlettől az intézményesítés küszöbéig – Fókuszált ultrahangvizsgálatok a sürgősségi osztályon (diasor) [1:42:51]

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info