Hírfolyam Hírfolyam

52. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2020 január 30-án rendeztük meg az 52. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, melynek részeként –hagyományteremtő céllal – útnak indítottunk egy kórházi bemutatkozó sorozatot. A bemutatkozó sorozat első állomása és a rendezvény helyszíne az Uzsoki Utcai Kórház volt.


Dr. Belicza Éva
köszöntőjében hangsúlyozta, régi vágya a teljesült azzal, hogy a NEVES Fórum egészségügyi ellátó intézetben került megrendezésre, hiszen ez is elősegíti az egészségügyi ellátásban dolgozó szakemberek egymástól való tanulását és a tapasztalatcserét. Köszönetét fejezte ki az Uzsoki Utcai Kórház vezetőinek, munkatársainak, hogy otthont biztosítottak az eseménynek.
Megnyitó előadásában ismertette az EFOP 1.8.0. projekt keretében végzett tevékenységekkel kapcsolatos, betegbiztonsági vonatkozású aktualitásokat. Felhívta a figyelmet a szeptemberben induló Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (MBM) képzésre, és elmondta, hogy a következő, 2020. április 16-án megrendezésre kerülő NEVES Fórumon a most végzős MBM hallgatók közül fogják a legjobbak bemutatni projektmunkájukat. A nyári szünet előtti utolsó Fórumra 2020. június 11-én kerül sor, és már folynak a munkálatok a 2020. szeptember 17-én, a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából megrendezendő konferencia előkészítését illetően is.


Az Uzsoki Utcai Kórház munkatársai előadásaikban a „sokoldalú betegbiztonság” jegyében bemutatták az intézmény működésének különböző területeit, azok betegbiztonsági és dolgozói biztonsági vonatkozásait.
Elsőként Dr. Kraszits István főgyógyszerész osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a gyógyszerhamisítás témakörében.
Dr. Pem Teréz kórházhigiénés főorvos az infekciókontrollal, nosocomiális fertőzésekkel kapcsolatos általános ismereteket mutatott be.
Reményi Tünde, a központi intenzív osztály osztályvezető ápolója mikrobion jelentőségéről beszélt a nosocomiális infekciók megelőzésében.

Helyettese, Harrer Istvánné a Clostridium Difficile fertőzésekkel és azok megelőzésével kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze.
A következő előadó ismét Dr. Kraszits István főgyógyszerész volt, aki ezúttal a citosztatikus gyógyszerkészítéssel kapcsolatos veszélyekről, kontamináció kivédésének lehetőségeiről adott tájékoztatást. Bemutatta, hogyan alakították ki és működtetik a legmodernebb, gravimetrikus technológiával felszerelt citosztatikus laboratóriumukat.
Ezt követte Szegedi Istvánné, a tüdőgyógyászat osztályvezető ápolójának előadása a levegőfertőtlenítés jelentőségéről. Elmondta, hogy osztályukon egy hidegplazmás, folyamatos levegőelszívással működő készülék egészíti ki a nosocomiális fertőzések elleni küzdelmet a megfelelő kézhigiénén és a rendszeres felületfertőtlenítésen túl, és ismertette e technológia előnyeit, alkalmazásának eredményeit.
Bukodi Edit szakoktató egy megrázó esettanulmány bemutatásán keresztül érzékeltette a ki nem mondott szavak erejét, a betegellátás során folytatott kommunikáció jelentőségét.
Végül, de nem utolsó sorban Varga Ferenc adatvédelmi felelős beszélt a GDPR szabályok és az informatikai biztonság érvényesítésének nehézségeiről, célcsoportjairól az egészségügyi ellátás kapcsán.

A Fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva- Kórházi bemutatkozó sorozat- Uzsoki Utcai Kórház. [Link]
Dr. Kraszits István – Mi van a kódok mögött? [Link]
Dr. Pem Teréz – Általános ismeretek az infekciókontroll kapcsán. [Link]
Reményi Tünde- A mikrobion jelentősége a nosocomialis infekció megelőzésében. [Link]
Harrer Istvánné – Clostridium Dificile fertőzések megelőzése. [Link]
Dr. Kraszits István – Nem lehet félvállról venni. Citosztatikus gyógyszerkészítés. [Link]
Szegedi Istvánné – Levegőfertőtlenítés jelentősége ápolói nézőpontból. [Link]
Bukodi Edit – Ki nem mondott szavak ereje, a csend hangjai. [Link]
Varga Ferenc – GDPR az egészségügyben. [Link]

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info