Hírfolyam Hírfolyam

52. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2020 január 30-án rendeztük meg az 52. NEVES Betegbiztonsági Fórumot, melynek részeként –hagyományteremtő céllal – útnak indítottunk egy kórházi bemutatkozó sorozatot. A bemutatkozó sorozat első állomása és a rendezvény helyszíne az Uzsoki Utcai Kórház volt.


Dr. Belicza Éva
köszöntőjében hangsúlyozta, régi vágya a teljesült azzal, hogy a NEVES Fórum egészségügyi ellátó intézetben került megrendezésre, hiszen ez is elősegíti az egészségügyi ellátásban dolgozó szakemberek egymástól való tanulását és a tapasztalatcserét. Köszönetét fejezte ki az Uzsoki Utcai Kórház vezetőinek, munkatársainak, hogy otthont biztosítottak az eseménynek.
Megnyitó előadásában ismertette az EFOP 1.8.0. projekt keretében végzett tevékenységekkel kapcsolatos, betegbiztonsági vonatkozású aktualitásokat. Felhívta a figyelmet a szeptemberben induló Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser (MBM) képzésre, és elmondta, hogy a következő, 2020. április 16-án megrendezésre kerülő NEVES Fórumon a most végzős MBM hallgatók közül fogják a legjobbak bemutatni projektmunkájukat. A nyári szünet előtti utolsó Fórumra 2020. június 11-én kerül sor, és már folynak a munkálatok a 2020. szeptember 17-én, a WHO Betegbiztonsági Világnapja alkalmából megrendezendő konferencia előkészítését illetően is.


Az Uzsoki Utcai Kórház munkatársai előadásaikban a „sokoldalú betegbiztonság” jegyében bemutatták az intézmény működésének különböző területeit, azok betegbiztonsági és dolgozói biztonsági vonatkozásait.
Elsőként Dr. Kraszits István főgyógyszerész osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a gyógyszerhamisítás témakörében.
Dr. Pem Teréz kórházhigiénés főorvos az infekciókontrollal, nosocomiális fertőzésekkel kapcsolatos általános ismereteket mutatott be.
Reményi Tünde, a központi intenzív osztály osztályvezető ápolója mikrobion jelentőségéről beszélt a nosocomiális infekciók megelőzésében.

Helyettese, Harrer Istvánné a Clostridium Difficile fertőzésekkel és azok megelőzésével kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze.
A következő előadó ismét Dr. Kraszits István főgyógyszerész volt, aki ezúttal a citosztatikus gyógyszerkészítéssel kapcsolatos veszélyekről, kontamináció kivédésének lehetőségeiről adott tájékoztatást. Bemutatta, hogyan alakították ki és működtetik a legmodernebb, gravimetrikus technológiával felszerelt citosztatikus laboratóriumukat.
Ezt követte Szegedi Istvánné, a tüdőgyógyászat osztályvezető ápolójának előadása a levegőfertőtlenítés jelentőségéről. Elmondta, hogy osztályukon egy hidegplazmás, folyamatos levegőelszívással működő készülék egészíti ki a nosocomiális fertőzések elleni küzdelmet a megfelelő kézhigiénén és a rendszeres felületfertőtlenítésen túl, és ismertette e technológia előnyeit, alkalmazásának eredményeit.
Bukodi Edit szakoktató egy megrázó esettanulmány bemutatásán keresztül érzékeltette a ki nem mondott szavak erejét, a betegellátás során folytatott kommunikáció jelentőségét.
Végül, de nem utolsó sorban Varga Ferenc adatvédelmi felelős beszélt a GDPR szabályok és az informatikai biztonság érvényesítésének nehézségeiről, célcsoportjairól az egészségügyi ellátás kapcsán.

A Fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva- Kórházi bemutatkozó sorozat- Uzsoki Utcai Kórház. [Link]
Dr. Kraszits István – Mi van a kódok mögött? [Link]
Dr. Pem Teréz – Általános ismeretek az infekciókontroll kapcsán. [Link]
Reményi Tünde- A mikrobion jelentősége a nosocomialis infekció megelőzésében. [Link]
Harrer Istvánné – Clostridium Dificile fertőzések megelőzése. [Link]
Dr. Kraszits István – Nem lehet félvállról venni. Citosztatikus gyógyszerkészítés. [Link]
Szegedi Istvánné – Levegőfertőtlenítés jelentősége ápolói nézőpontból. [Link]
Bukodi Edit – Ki nem mondott szavak ereje, a csend hangjai. [Link]
Varga Ferenc – GDPR az egészségügyben. [Link]

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. január 25.
  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info