Hírfolyam Hírfolyam

40. NEVES Betegbiztonsági fórum

2017. június 8-án került megrendezésre a 40. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a betegbiztonság fejlesztési lehetőségei voltak.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében felhívta a figyelmet a betegbiztonságot támogató pályázati konstrukciókra. Röviden bemutatta a 2017. június 1-jén indult EFOP 1.8.0. – VEKOP 17 projekt betegbiztonsági alprogramját, melyben a Fórum témájához kapcsolódóan fontos szerepet kapott az ellátók egymástól való tanulásának lehetősége.

Dr. Safadi Heléna, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakértője „Jógyakorlatok gyűjtése, kialakítása, az EFOP 1.8.0. projekt keretén belül” című előadásában bemutatta a jógyakorlatok minőségfejlesztésben betöltött szerepét.

A jógyakorlat valamely betegbiztonságot támogató tevékenység eredményes és hatékony megvalósításának részletes, az adott tevékenység során alkalmazandó, az egyes intézmények számára is adaptálható megoldása. A most indult EFOP 1.8.0 projektben kiemelt jelentőséget kap a betegbiztonsági kockázatok felmérésére és kezelésére irányuló, hazai ellátásban működő jógyakorlatok összegyűjtése, strukturálása, majd kidolgozása annak érdekében, hogy azokat valamennyi egészségügyi szolgáltató számára elérhetővé, hozzáférhetővé tegyük, illetve képzések révén a bevezetésükhöz segítséget nyújtsunk, elősegítve a hazai intézmények közötti tudásmegosztást.

A jógyakorlatok beküldését a hazai egészségügyi ellátó intézményektől egy erre a célra strukturált sablon segítségével, elektronikus felületen keresztül várjuk a felhívás megjelenését követően várhatóan 2017. szeptember 10-ig.
Az előadás a jógyakorlat beküldéséhez használandó sablon bemutatásával és egy részletes példa gyakorlat áttekintésével zárult.

Ezt követően Horváth Anikó, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Pszichiátriai Osztályának főnővére a korlátozó intézkedések gyakorlatát mutatta be, mint potenciális jógyakorlatot.

A korlátozó intézkedések számos betegpanasz alapjául szolgálhatnak, így kiemelt jelentősége van a tevékenység megfelelő és jól átgondolt szabályozásának. A Pszichiátria Osztályon kialakított szabályozás és a bevezetés módja jó mintaként szolgálhat más intézmények számára is.

Mészáros Tibor, a Szent Rókus Kórház ápolási igazgatóhelyettese „Az inkontinenciában szenvedők rehabilitációs lehetőségei, költséghatékony kezelésük” című előadásával folytatta a Fórumot.

A krónikus ellátásban az intézmények jelentős összeget költenek inkontinens betegek gondozására. Gyakori a pelenka csere és a szivárgás miatti ágynemű csere, valamint az inkontinencia következményeként kialakuló bőrproblémák kezelése miatt felmerülő költség is jelentős. Egy kutatás keretében a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon vizsgálták az ellátási gyakorlat megfelelőségét. A kutatás eredményei mentén számos költséghatékonyságot növelő intézkedést vezettek be, egyúttal a változtatások kiterjedtek az oktatásra, beszerzésre és a pelenkázási gyakorlat szabályozására is. Ezen gyakorlat szintén jó mintaként szolgálhat más intézmények számára is.

Végezetül a két vendégelőadó által ismertetett jógyakorlat mentén áttekintettük részletesen azok jógyakorlat sablonba illeszthetőségét.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:
Dr. Belicza Éva – Bevezető – A betegbiztonság fejlesztési lehetőségei
Dr. Safadi Heléna – Jógyakorlatok gyűjtése, kialakítása az EFOP 1.8.0. projekt keretén belül
Horváth Anikó – Korlátozó intézkedések szabályozása intézetünkben
Mészáros Tibor – Az inkontinenciában szenvedők rehabilitációs lehetőségei, „költséghatékony” kezelésük

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info