Hírfolyam Hírfolyam

40. NEVES Betegbiztonsági fórum

2017. június 8-án került megrendezésre a 40. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a betegbiztonság fejlesztési lehetőségei voltak.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében felhívta a figyelmet a betegbiztonságot támogató pályázati konstrukciókra. Röviden bemutatta a 2017. június 1-jén indult EFOP 1.8.0. – VEKOP 17 projekt betegbiztonsági alprogramját, melyben a Fórum témájához kapcsolódóan fontos szerepet kapott az ellátók egymástól való tanulásának lehetősége.

Dr. Safadi Heléna, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ szakértője „Jógyakorlatok gyűjtése, kialakítása, az EFOP 1.8.0. projekt keretén belül” című előadásában bemutatta a jógyakorlatok minőségfejlesztésben betöltött szerepét.

A jógyakorlat valamely betegbiztonságot támogató tevékenység eredményes és hatékony megvalósításának részletes, az adott tevékenység során alkalmazandó, az egyes intézmények számára is adaptálható megoldása. A most indult EFOP 1.8.0 projektben kiemelt jelentőséget kap a betegbiztonsági kockázatok felmérésére és kezelésére irányuló, hazai ellátásban működő jógyakorlatok összegyűjtése, strukturálása, majd kidolgozása annak érdekében, hogy azokat valamennyi egészségügyi szolgáltató számára elérhetővé, hozzáférhetővé tegyük, illetve képzések révén a bevezetésükhöz segítséget nyújtsunk, elősegítve a hazai intézmények közötti tudásmegosztást.

A jógyakorlatok beküldését a hazai egészségügyi ellátó intézményektől egy erre a célra strukturált sablon segítségével, elektronikus felületen keresztül várjuk a felhívás megjelenését követően várhatóan 2017. szeptember 10-ig.
Az előadás a jógyakorlat beküldéséhez használandó sablon bemutatásával és egy részletes példa gyakorlat áttekintésével zárult.

Ezt követően Horváth Anikó, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Pszichiátriai Osztályának főnővére a korlátozó intézkedések gyakorlatát mutatta be, mint potenciális jógyakorlatot.

A korlátozó intézkedések számos betegpanasz alapjául szolgálhatnak, így kiemelt jelentősége van a tevékenység megfelelő és jól átgondolt szabályozásának. A Pszichiátria Osztályon kialakított szabályozás és a bevezetés módja jó mintaként szolgálhat más intézmények számára is.

Mészáros Tibor, a Szent Rókus Kórház ápolási igazgatóhelyettese „Az inkontinenciában szenvedők rehabilitációs lehetőségei, költséghatékony kezelésük” című előadásával folytatta a Fórumot.

A krónikus ellátásban az intézmények jelentős összeget költenek inkontinens betegek gondozására. Gyakori a pelenka csere és a szivárgás miatti ágynemű csere, valamint az inkontinencia következményeként kialakuló bőrproblémák kezelése miatt felmerülő költség is jelentős. Egy kutatás keretében a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon vizsgálták az ellátási gyakorlat megfelelőségét. A kutatás eredményei mentén számos költséghatékonyságot növelő intézkedést vezettek be, egyúttal a változtatások kiterjedtek az oktatásra, beszerzésre és a pelenkázási gyakorlat szabályozására is. Ezen gyakorlat szintén jó mintaként szolgálhat más intézmények számára is.

Végezetül a két vendégelőadó által ismertetett jógyakorlat mentén áttekintettük részletesen azok jógyakorlat sablonba illeszthetőségét.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:
Dr. Belicza Éva – Bevezető – A betegbiztonság fejlesztési lehetőségei
Dr. Safadi Heléna – Jógyakorlatok gyűjtése, kialakítása az EFOP 1.8.0. projekt keretén belül
Horváth Anikó – Korlátozó intézkedések szabályozása intézetünkben
Mészáros Tibor – Az inkontinenciában szenvedők rehabilitációs lehetőségei, „költséghatékony” kezelésük

A következő NEVES Fórumok tervezett időpontjai:

Betegbiztonsági Világnaphoz kapcsolódó  konferencia

Időpont: 2020. szeptember 17.

 

A kialakult járványügyi helyzet miatt a következő NEVES Fórum időpontja bizonytalan. A folytatással kapcsolatban később adunk tájékoztatást.

 

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

NEVES jelentési rendszer

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Belicza Éva
szakmai vezető
belicza@emk.sote.hu neves@emk.sote.hu

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program