Hírfolyam Hírfolyam

50. NEVES Betegbiztonsági Fórum

2019. június 6-án megrendezésre került az 50., jubileumi NEVES Betegbiztonsági Fórum, amely a “Kulcs a betegbiztonsághoz: NEVES” címet viselte.Dr. Szócska Miklós köszöntőjében visszaemlékezett a NEVES Fórum életrehívására, és a fejlődése során bejárt útjára. Kiemelte, hogy a fórumsorozat egy alulról szerveződő, a szakemberek által megfogalmazott igények talaján formálódott mozgalom, mely eddig is nagy mértékben járult hozzá a betegbiztonság fejlesztéséhez, a szervezeti kultúra formálásához. Megköszönte a NEVES Fórum résztvevőinek elkötelezettségét. Kifejtette abbéli reményeit, hogy a NEVES Program a jövőben is meghatározó szerepet tölt be e téren, és támogatásáról biztosította a munkatársakat.

Dr. Belicza Éva röviden összefoglalta a nemkívánatos események megelőzésének jelentőségét, a hibák megbeszéléséből, a bekövetkezett nemkívánatos eseményekből való tanulás fontosságát. Ezt követően bemutatta az Egészségügyi Menedzserképző Központ betegbiztonsággal foglalkozó munkatársainak mindazon tevékenységeit, melyeket 2006 óta tettek a hazai egészségügyi ellátás fejlesztése céljából, valamint a NEVES Program eddigi eredményeit, és a jövőre vonatkozó terveket is ismertette.

Dr. Lám Judit a betegbiztonság kulcsát kereső előadásában kiemelte, hogy a NEVES Program keretében az elmúlt időszakban rengeteget tanultunk együtt és egymástól a betegbiztonság témájában. Ahhoz azonban, hogy ez a tudás láthatóvá és érzékelhetővé válhasson a betegek, a munkatársak és a döntéshozók számára is, tovább kell lépni, hasznosítani kell a megszerzett ismereteket, kinek-kinek a saját lehetőségei szerint. Hangsúlyozta, hogy az erő nem a tudásban önmagában, hanem az alkalmazott tudásban rejlik.

Bódi Mariann és Horváth Anikó, akik a kezdetektől részesei és aktív közreműködői a NEVES Programnak, közös előadással készültek az ünnepi alkalomra, mely – elsősorban a programban való részvételük meghatározó momentumainak felidézésével – a korábbiakban megszokottaktól eltérően személyesebb és humorosabb hangvételű volt..

Ezt követően kerekasztal-beszélgetés vette kezdetét a meghívott szakértőkkel. A résztvevők Dr. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke, Dr. Boros Erzsébet, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa, Horváth Anikó, a Semmelweis Egyetem minőségfejlesztési szakértője, valamint Vörösné Kis Noémi, az egri Markoth Ferenc Kórház és Rendelőintézet ápolási igazgatóhelyettese voltak, a beszélgetést Élő Anita, újságíró moderálta. A kerekasztal-beszélgetés témáját a betegbiztonság jövőjét érintő kérdések alkották. Élő Anita többek között arra kereste a választ, hogy a résztvevők véleménye szerint mik azok az akadályok, amelyek a mindennapi munka során gátat szabnak a betegbiztonság fejlesztésének, az új intézkedések gyakorlatba való átültetésének. Vörösné Kis Noémi kiemelte a szakmai vezetők elkötelezettségének fontosságát, valamint az iskolai, és az intézményi oktatások hiányosságainak jelentőségét. Dr. Boros Erzsébet megfogalmazta a dolgozók felé történő kommunikáció, illetve a motiváció fenntartásának nehézségeit. Horváth Anikó elmondta, hogy a dolgozók túlterheltsége miatt az első reakció minden változás bevezetése esetén az ellenállás, ezért a legjobb megoldási módszernek a megfelelő változás-menedzsmentet látja. Dr. Ficzere Andrea említette, hogy véleménye szerint egy felelős vezető a felmerülő problémák okát igyekszik feltárni, és megoldást keresni rá, nem pedig felelősöket keresni, és egyéni szinten büntetni.

Következő programpontként Dr. Belicza Éva és Dr. Lám Judit elismerő okleveleket adtak át azon Fórumlátogatók számára, akik aktívan és fáradhatatlanul működtek közre a NEVES Programban az elmúlt 10 évben. Emellett  kiosztottak két emlékplakettet, egy intézményi díjat, valamint egy életműdíjat, olyan intézménynek, és személyeknek, akik aktívan szerepet vállaltak a program kiteljesedésében, és jelentős hatással bírtak rá.

Elismerő oklevelet kaptak:

  • Horváth Szilvia – Törökbálinti Tüdőgyógyintézet
  • Csépleő Viktória – Nagykőrös
  • Bódi Mariann – Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
  • Antal Gabriella – Törökbálinti Tüdőgyógyintézet
  • Pikóné Olej Mária – Békéscsaba
  • Horváth Anikó – Semmelweis Egyetem
  • Bertalan István – Mosonmagyaróvár

Emlékplakettet vehettek át:

  • Boros Erzsébet – Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
  • Tihanyi Mariann – Zalaegerszeg

Intézményi díjban részesült:

  • Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet

Életmű díjat vehetett át:

  • Dr. Kullmann Lajos.

Az esemény záró akkordjaként a szervezők ünneplésre, hálózatépítésre invitálták a jelenlévőket, ahol a NEVES új logójával ellátott, ízletes cupcake-kel, és pezsgővel látták vendégül a Fórum résztvevőit.

A fórum előadásai az alábbi linken érhetőek el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info