Hírfolyam Hírfolyam

46. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. október 11-én került megrendezésre a 46. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal a „Tanuló szervezetek – avagy hogyan tehetjük biztonságosabbá a betegellátást” címet kapta, és rendhagyó módon a HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás első napján a Semmelweis Kreditmaraton részeként egész napos pontszerző programmal várta az érdeklődőket.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében bemutatta a nap programját, majd bevezetésként ismert és súlyos nemkívánatos esetek felelevenítésével, elemzésével hívta fel a figyelmet a betegbiztonság fontosságára. Előadásában hangsúlyozta, hogy a hibákat a rendszerek és a folyamatok fejlesztésével lehet csökkenteni.

Dr. Safadi Heléna előadását egy az Egészségügyi Világszervezet által készített, többször megtörtént súlyos nemkívánatos eseményen alapuló film vetítésével indította. A film megalkotását az hívta életre, hogy ugyanaz a tragédia történt meg különböző helyeken, különböző emberekkel, különböző időben. A tragikus kimenetelű oktatófilm feldolgozását a jelenlévők csoportokban oldották meg a szereplők bőrébe helyezkedve, a tragédiához vezető okok összegyűjtésével. A film tanulsága, hogy ugyanabban a környezetben más személlyel ugyanúgy megtörténhetnek a nemkívánatos események, ha nem teszünk a szervezet működésében rejlő kockázatok és hozzájáruló tényezők kivédése ellen.

A délutáni részben Dr. Lám Judit a betegbiztonság fejlesztési lehetőségeinek és a hazai kezdeményezések bemutatásával indította előadását, majd a NEVES Program eleimeinek részletes ismertetésével folytatta. Hangsúlyozta, hogy a NEVES rendszer csak eszköz a problémák okainak feltárásához, megoldásához, nem maga a megoldás, ugyanakkor ingyenesen elérhető jelentési rendszerrel, fórumsorozattal és oki kutatást segítő tanulmányokkal támogatja a hazai egészségügyi intézményeket, melyhez érdemes csatlakozni.

Dr. Belicza Éva és Sinka Lászlóné Adamik Erika a NEVES rendszerbe jelentett adatok elemzésének folyamatát, az azokból való tanulás művészetét mutatta be az elméleti tudnivalók ismertetésével és gyakorlati példákon keresztül is. A hibákból való tanulásnak csak az első, nagyon fontos lépése a nemkívánatos események gyűjtése. Ezt követően a gyűjtött adatokat megfelelően értelmezni szükséges az események okainak megismeréséhez, valamint a megoldások kereséséhez. A folyamatot a megelőző intézkedések gyakorlatba ültetése majd a hatásvizsgálat, valamint szükség szerint az intézkedés korrekciója zárja le.

Összefoglalva elmondható, hogy az ellátási hibák alapvető okai megismerhetők, kiküszöbölésükkel a nemkívánatos események előfordulása lényegesen csökkenthető.

Az előadás végén csoportfeladat keretében beszélték át a résztvevők, hogy a filmben látott nemkívánatos esemény bekövetkeztekor miként járnának el, hogy elemeznék a folyamatot saját intézményükben.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A fórum előadásai az alábbi linken érhetőek el:

Módszertani útmutató az oki kutatások végzéséhez

Útmutató az oki kutatáshoz kapcsolódó technikák elsajátításához, megfelelő alkalmazásához.
Tovább az útmutatóhoz

Következő NEVES Fórum időpontok

  • 2019. november 28.
  • 2020. január 30.
  • 2020. április 16.
  • 2020. június 11.

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

Egészségügyi jógyakorlatok

Már elérhető az egészségügyi jógyakorlatok online katalógusa, valamint a EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú projekt teljes időszaka alatt – azaz 2020. szeptember 30-ig –
várják kollégáink a fekvő- és járóbeteg szakellátó intézmények munkatársaitól az ismert betegbiztonsági kockázatok feltárására, kezelésére alkalmazott intézményi jógyakorlatok beküldését.További információért látogasson el az Egészségügyi Jógyakorlatok Online Katalógusának felületére.

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre