Hírfolyam Hírfolyam

46. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. október 11-én került megrendezésre a 46. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal a „Tanuló szervezetek – avagy hogyan tehetjük biztonságosabbá a betegellátást” címet kapta, és rendhagyó módon a HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás első napján a Semmelweis Kreditmaraton részeként egész napos pontszerző programmal várta az érdeklődőket.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében bemutatta a nap programját, majd bevezetésként ismert és súlyos nemkívánatos esetek felelevenítésével, elemzésével hívta fel a figyelmet a betegbiztonság fontosságára. Előadásában hangsúlyozta, hogy a hibákat a rendszerek és a folyamatok fejlesztésével lehet csökkenteni.

Dr. Safadi Heléna előadását egy az Egészségügyi Világszervezet által készített, többször megtörtént súlyos nemkívánatos eseményen alapuló film vetítésével indította. A film megalkotását az hívta életre, hogy ugyanaz a tragédia történt meg különböző helyeken, különböző emberekkel, különböző időben. A tragikus kimenetelű oktatófilm feldolgozását a jelenlévők csoportokban oldották meg a szereplők bőrébe helyezkedve, a tragédiához vezető okok összegyűjtésével. A film tanulsága, hogy ugyanabban a környezetben más személlyel ugyanúgy megtörténhetnek a nemkívánatos események, ha nem teszünk a szervezet működésében rejlő kockázatok és hozzájáruló tényezők kivédése ellen.

A délutáni részben Dr. Lám Judit a betegbiztonság fejlesztési lehetőségeinek és a hazai kezdeményezések bemutatásával indította előadását, majd a NEVES Program eleimeinek részletes ismertetésével folytatta. Hangsúlyozta, hogy a NEVES rendszer csak eszköz a problémák okainak feltárásához, megoldásához, nem maga a megoldás, ugyanakkor ingyenesen elérhető jelentési rendszerrel, fórumsorozattal és oki kutatást segítő tanulmányokkal támogatja a hazai egészségügyi intézményeket, melyhez érdemes csatlakozni.

Dr. Belicza Éva és Sinka Lászlóné Adamik Erika a NEVES rendszerbe jelentett adatok elemzésének folyamatát, az azokból való tanulás művészetét mutatta be az elméleti tudnivalók ismertetésével és gyakorlati példákon keresztül is. A hibákból való tanulásnak csak az első, nagyon fontos lépése a nemkívánatos események gyűjtése. Ezt követően a gyűjtött adatokat megfelelően értelmezni szükséges az események okainak megismeréséhez, valamint a megoldások kereséséhez. A folyamatot a megelőző intézkedések gyakorlatba ültetése majd a hatásvizsgálat, valamint szükség szerint az intézkedés korrekciója zárja le.

Összefoglalva elmondható, hogy az ellátási hibák alapvető okai megismerhetők, kiküszöbölésükkel a nemkívánatos események előfordulása lényegesen csökkenthető.

Az előadás végén csoportfeladat keretében beszélték át a résztvevők, hogy a filmben látott nemkívánatos esemény bekövetkeztekor miként járnának el, hogy elemeznék a folyamatot saját intézményükben.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A fórum előadásai az alábbi linken érhetőek el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info