Hírfolyam Hírfolyam

44. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. április 5-én került megrendezésre a 44. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal „Az eredményes betegbiztosági fejlesztések – a tudás szerepe” címet kapta.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében bemutatta a nap programját, és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére valamint egyéb betegbiztonsághoz kapcsolódó hírekre.

Ezt követően a témakör bevezetéséhez a betegbiztonság oktatásának helyzetéről, kérdéseiről beszélt, és bemutatta a jelenleg elérhető képzési formákat. A bevezető előadás alapján elmondható, hogy kevés a hazai képzés, hatásuk nem ismert, és az egészségügyi dolgozók általános betegbiztonságra vonatkozó ismeretei alacsony szinten állnak. Így a Fórum célja volt körbejárni a részvevőkkel, hogy kinek, milyen betegbiztonsági tudásra, szemléletre van szüksége az egészségügyben ahhoz, hogy eredményes betegbiztonsági fejlesztések mehessenek végbe.

Ehhez példaként a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzési program első végzős évfolyamának meghívott hallgatói mutatták be betegbiztonsági témájú intézményi projektjeiket, kiemelve a projekt végrehajtásához használt eszközöket, ismereteket.

Elsőként Dr. Kresznovszki Miklós gyógyszerész „Az expediálás új irányvonala” című projektét mutatta be, melynek eredményeként a Szent Borbála Gyógyszertárban az expediálás folyamatát standardizálták minőségfejlesztési eszközök széleskörű alkalmazásával.

Szemán ÉvaA tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten” című projektjének bemutatásával folytatta. A projekt célja volt a tetanusz profilaxis beadásának eldöntésére egységes elemeket tartalmazó munkautasítás és csekklista készítése, bevezetése és alkalmazása.  A projekt tapasztalatainak megosztása során kiemelte, hogy a sikeres betegbiztonsági fejlesztésekhez szemléletmódváltás, szakmai és módszertani ismeretek valamint támogató vezetői és munkatársi közeg egyaránt szükséges.

Az előadások sorát Arapovicsné Dr. Kis Krisztina a „Műszakok közötti betegátadás protokoll kidolgozása és bevezetése a BIR-BIK krónikus osztályán” című projektjének bemutatása zárta. A projekt során nem csak az átadási protokoll került kidolgozásra, hanem egy medikai rendszerbe illesztett támogató felület is, továbbá sor került a protokoll alkalmazásának visszaellenőrzésére is.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult, amit ezúttal egy inspiráló kerekasztal megbeszélés is színesített, melynek során a résztvevők is megosztották véleményüket a oktatási szükségletekről.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Módszertani útmutató az oki kutatások végzéséhez

Útmutató az oki kutatáshoz kapcsolódó technikák elsajátításához, megfelelő alkalmazásához.
Tovább az útmutatóhoz

Következő NEVES Fórum időpontok

  • 2019. november 28.
  • 2020. január 30.
  • 2020. április 16.
  • 2020. június 11.

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

Egészségügyi jógyakorlatok

Már elérhető az egészségügyi jógyakorlatok online katalógusa, valamint a EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú projekt teljes időszaka alatt – azaz 2020. szeptember 30-ig –
várják kollégáink a fekvő- és járóbeteg szakellátó intézmények munkatársaitól az ismert betegbiztonsági kockázatok feltárására, kezelésére alkalmazott intézményi jógyakorlatok beküldését.További információért látogasson el az Egészségügyi Jógyakorlatok Online Katalógusának felületére.

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre