Hírfolyam Hírfolyam

44. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. április 5-én került megrendezésre a 44. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal „Az eredményes betegbiztosági fejlesztések – a tudás szerepe” címet kapta.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében bemutatta a nap programját, és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére valamint egyéb betegbiztonsághoz kapcsolódó hírekre.

Ezt követően a témakör bevezetéséhez a betegbiztonság oktatásának helyzetéről, kérdéseiről beszélt, és bemutatta a jelenleg elérhető képzési formákat. A bevezető előadás alapján elmondható, hogy kevés a hazai képzés, hatásuk nem ismert, és az egészségügyi dolgozók általános betegbiztonságra vonatkozó ismeretei alacsony szinten állnak. Így a Fórum célja volt körbejárni a részvevőkkel, hogy kinek, milyen betegbiztonsági tudásra, szemléletre van szüksége az egészségügyben ahhoz, hogy eredményes betegbiztonsági fejlesztések mehessenek végbe.

Ehhez példaként a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzési program első végzős évfolyamának meghívott hallgatói mutatták be betegbiztonsági témájú intézményi projektjeiket, kiemelve a projekt végrehajtásához használt eszközöket, ismereteket.

Elsőként Dr. Kresznovszki Miklós gyógyszerész „Az expediálás új irányvonala” című projektét mutatta be, melynek eredményeként a Szent Borbála Gyógyszertárban az expediálás folyamatát standardizálták minőségfejlesztési eszközök széleskörű alkalmazásával.

Szemán ÉvaA tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten” című projektjének bemutatásával folytatta. A projekt célja volt a tetanusz profilaxis beadásának eldöntésére egységes elemeket tartalmazó munkautasítás és csekklista készítése, bevezetése és alkalmazása.  A projekt tapasztalatainak megosztása során kiemelte, hogy a sikeres betegbiztonsági fejlesztésekhez szemléletmódváltás, szakmai és módszertani ismeretek valamint támogató vezetői és munkatársi közeg egyaránt szükséges.

Az előadások sorát Arapovicsné Dr. Kis Krisztina a „Műszakok közötti betegátadás protokoll kidolgozása és bevezetése a BIR-BIK krónikus osztályán” című projektjének bemutatása zárta. A projekt során nem csak az átadási protokoll került kidolgozásra, hanem egy medikai rendszerbe illesztett támogató felület is, továbbá sor került a protokoll alkalmazásának visszaellenőrzésére is.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult, amit ezúttal egy inspiráló kerekasztal megbeszélés is színesített, melynek során a résztvevők is megosztották véleményüket a oktatási szükségletekről.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info