Hírfolyam Hírfolyam

44. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. április 5-én került megrendezésre a 44. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal „Az eredményes betegbiztosági fejlesztések – a tudás szerepe” címet kapta.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében bemutatta a nap programját, és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére valamint egyéb betegbiztonsághoz kapcsolódó hírekre.

Ezt követően a témakör bevezetéséhez a betegbiztonság oktatásának helyzetéről, kérdéseiről beszélt, és bemutatta a jelenleg elérhető képzési formákat. A bevezető előadás alapján elmondható, hogy kevés a hazai képzés, hatásuk nem ismert, és az egészségügyi dolgozók általános betegbiztonságra vonatkozó ismeretei alacsony szinten állnak. Így a Fórum célja volt körbejárni a részvevőkkel, hogy kinek, milyen betegbiztonsági tudásra, szemléletre van szüksége az egészségügyben ahhoz, hogy eredményes betegbiztonsági fejlesztések mehessenek végbe.

Ehhez példaként a Minőségügyi és Betegbiztonsági Menedzser szakirányú továbbképzési program első végzős évfolyamának meghívott hallgatói mutatták be betegbiztonsági témájú intézményi projektjeiket, kiemelve a projekt végrehajtásához használt eszközöket, ismereteket.

Elsőként Dr. Kresznovszki Miklós gyógyszerész „Az expediálás új irányvonala” című projektét mutatta be, melynek eredményeként a Szent Borbála Gyógyszertárban az expediálás folyamatát standardizálták minőségfejlesztési eszközök széleskörű alkalmazásával.

Szemán ÉvaA tetanusz profilaxis helyes és egységes gyakorlatának kialakítása felnőtt járóbeteg szakellátást nyújtó sebészeten” című projektjének bemutatásával folytatta. A projekt célja volt a tetanusz profilaxis beadásának eldöntésére egységes elemeket tartalmazó munkautasítás és csekklista készítése, bevezetése és alkalmazása.  A projekt tapasztalatainak megosztása során kiemelte, hogy a sikeres betegbiztonsági fejlesztésekhez szemléletmódváltás, szakmai és módszertani ismeretek valamint támogató vezetői és munkatársi közeg egyaránt szükséges.

Az előadások sorát Arapovicsné Dr. Kis Krisztina a „Műszakok közötti betegátadás protokoll kidolgozása és bevezetése a BIR-BIK krónikus osztályán” című projektjének bemutatása zárta. A projekt során nem csak az átadási protokoll került kidolgozásra, hanem egy medikai rendszerbe illesztett támogató felület is, továbbá sor került a protokoll alkalmazásának visszaellenőrzésére is.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult, amit ezúttal egy inspiráló kerekasztal megbeszélés is színesített, melynek során a résztvevők is megosztották véleményüket a oktatási szükségletekről.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info