Hírfolyam Hírfolyam

42. NEVES Betegbiztonsági fórum

2017. december 14-én került megrendezésre a 42. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a Betegátadás-átvétel hazai gyakorlata volt.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében ismertette a nap programját és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére.

Sinka Lászlóné Adamik Erika röviden ismertette a közelmúltban lezajlott, NEVES Fórumra járók körében végzett közvéleménykutatás eredményeit, a visszajelzések alapján tervezett fejlesztési intézkedéseket. A részletes elemzés megtekinthető a NEVES Fórum előadásai között. A kérdőív kitöltésében együttműködőknek ezúton is köszönjük a segítségét!

Ezt követően Dr. Safadi Heléna mutatta be egy hétköznapi példán keresztül a betegátadás-átvétel betegbiztonsági vonatkozásait és az elmúlt években szerzett hazai tapasztalatokat. Előadásában felhívta a figyelmet a handover folyamatok összetettségére, jelentős időigényére, a megzavarások kockázataira, a standardizáltság szerepére, valamint a betegátadások jövőbeli kihívásaira is.

Dr. Lám Judit egy jelenleg futó oktatásmódszertani projektet mutatott be, melynek során a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ vezetésével betegátadási témájú képzések valósulnak meg 3 hazai és 3 lengyel kórházban. A MAP4E – Methodology development and impact Assessment in Patient safety education for improving Effectiveness elnevezésű nemzetközi projekt felépítése és koncepciója mellett, már az első tapasztalatokat is megosztották a hallgatósággal.

A program második felében az említett projektben résztvevő hazai intézmények 2 képviselője ismertette a náluk lefolytatott betegátadási témájú képzésekkel kapcsolatos első tapasztalatokat a hallgatósággal.

Elsőként Dr. Bertalan István MSc a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa mesélt a projekthez csatlakozás előzményeiről, motivációjukról, az intézményi oktatások felépítéséről és tanulságairól valamint a jövőbeli célokról.

Kárpáti Zoltán a váci Jávorszky Ödön Kórház ápolási igazgatója felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az egészségügyi ellátás során egy közepes méretűnek számító hazai kórház esetén is olyan nagyságrendben történnek betegátadások, hogy muszáj a témakörrel komolyan foglalkozni a hibák elkerülése céljából.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy a képzések hatására párbeszéd indult a betegátadási folyamatokról a munkatársak körében mindkét kórházban, mely támogatja a fejlesztési folyamatokat, de mindehhez a felsővezetés elkötelezettsége és támogatása elengedhetetlen.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető
Sinka Lászlóné Adamik Erika – Kérdőív a NEVES Fórum fejlesztéséhez
Dr. Safafi Heléna – Körkép a betegátadás-átvétel hazai helyzetéről
Dr. Lám Judit – MAP4E – A projekt
Dr. Bertalan István, Szikora Eszter – Handover oktatás a Karolina Kórház – Rendelőintézetben
Kárpáti Zoltán – Handover oktatás a Jávorszky Ödön Kórházban

Módszertani útmutató az oki kutatások végzéséhez

Útmutató az oki kutatáshoz kapcsolódó technikák elsajátításához, megfelelő alkalmazásához.
Tovább az útmutatóhoz

Következő NEVES Fórum időpontok

  • 2019. november 28.
  • 2020. január 30.
  • 2020. április 16.
  • 2020. június 11.

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

Egészségügyi jógyakorlatok

Már elérhető az egészségügyi jógyakorlatok online katalógusa, valamint a EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú projekt teljes időszaka alatt – azaz 2020. szeptember 30-ig –
várják kollégáink a fekvő- és járóbeteg szakellátó intézmények munkatársaitól az ismert betegbiztonsági kockázatok feltárására, kezelésére alkalmazott intézményi jógyakorlatok beküldését.További információért látogasson el az Egészségügyi Jógyakorlatok Online Katalógusának felületére.

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre