Hírfolyam Hírfolyam

25. NEVES Betegbiztonsági fórum

A XXV. Betegbiztónsági Fórumunon – 2013. október 10-én – többek között a Joint Action Patient Safety and Quality in Healthcare (PaSQ) programja kapcsán több olyan kórházi, a betegellátás biztonságát célzó gyakorlatot ismerhettünk meg, amelyek példaként, ötletként szolgálhatnak az egészségügyi ellátásban dolgozók számára.

A Fórum első felében a magyarországi akkreditációs program előrehaladásáról és a kapcsolódó informatikai fejlesztésekről hallhattunk. Dr. Belicza Éva bevezető előadásában felhívta a figyelmet a jó gyakorlatok fontosságára, az egymástól való tanulás lehetőségére és ismertette az akkreditációs program jelen állását. Dr. Lám Judit bemutatta azt az informatikai fejlesztést, amely a WHO PATH programja kapcsán indult el, és amelynek célja a kórházi minőségfejlesztés és minőségértékelés szoftveres támogatása. A szoftver magyarországi tesztelése 2014 januárjában fog megkezdődni, éles működése pedig 2014. első negyedévében indulhat el.

Az egyes gyakorlatok részletes bemutatása előtt Dr. Lám Judit beszámolt a PaSQ program jelenlegi állásáról, valamint arról, hogy a programban jelentett gyakorlatokat hogyan, mely szempontok szerint értékelték.

A program második felében kórházi gyakorlatokat mutattak be az azt alkalmazó ellátók.

Az első előadásban Berényi Annamária az Országos Kardiológiai Intézet tapasztalatait mutatta a nyomási fekély (decubitus) megelőzését célzó intézményi protokoll kialakításáról.

Dr. Erbszt András a gerincsebészetben az ágyéki porckorong-műtétek során előforduló szegmentum cserék elkerülésére irányuló sikeres intézményi projektjéről számolt be, amelyet a Szent János Kórház Idegsebészeti osztályán hajtottak végre. Az előadó adatokkal igazolta, hogy a kidolgozott és bemutatott protokoll gyakorlati alkalmazása elősegíti a szegmentum tévesztés elkerülését

A következő bemutatott gyakorlat az infekciókontrollt, azon belül is a kézhigiéné fontosságát hangsúlyozta. Dr. Molnár Kornélia ismertette a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház nosocomialis fertőzések megelőzésére irányuló programját, amelynek egyik célja a kézmosási kultúra és fegyelem fejlesztése volt. Az előadásból megismertük a kézhigiénés gyakorlat javításának eszközeit és az elért, imponáló eredményeket.

Sallai Miklós Kálmánné a Szent Imre Kórház Intenzív terápiás osztályán kialakított betegátadási protokollt mutatta be. A protokoll a szóban történő átadásokat eredményesebbé teszi. Részeként olyan csekklistát alkalmaznak, amely segíti az ellátókat a lényeges információk strukturált közlésében. A csekklista az ellátáshoz kapcsolódó eszközök átadását segíti. A betegátadás az SBAR módszerre támaszkodva történik.

Utolsó előadónk, Csordás Adrienn, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő Decubitus mobil-team tevékenységéről számolt be. A csoport feladata a decubitusos esetekkel kapcsolatos jelentési hajlandóság növelése, a fekélyek kialakulásának megelőzésére irányuló szervezési munkák, valamint a betegek és hozzátartozóik bevonása az ápolási tevékenységbe.

A betegbiztonság javítását szolgáló hasonló gyakorlatok folyamatos jelentésére és a nemzetközi PaSQ projekt keretében történő megosztására továbbra is lehetőség van az alábbi linken a projekt lezárásáig.

A kérdőív kitöltéséhez regisztráció szükséges, kitöltése angol nyelven történik. A jó gyakorlatok jelentésére itt találhat magyar nyelvű segédanyagot. A jelentendő témakör kidolgozásához szükség esetén szakmai segítséget nyújtunk.

A gyakorlatokat értékelik és megosztják a PASQ honlapján.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető

Berényi Annamária – Betegbiztonsági gyakorlatok – nyomási fekély

Dr. Lám Judit – Joint Action on patient safety and quality of care – aktualitások

Csordás Adrienn, Nagy György Andrásné, Udvardi Hajnalka, Ványik Tünde – Decubitus mobil-team működése a PAMOK-ban

Dr. Molnár Kornélia, Pesti Zoltánné – A kézhigiéne gyakorlati kivitelezése

Dr. Erbszt András – Egy hiba, amely csak másokkal fordulhat elő

Dr. Lám Judit, Surján Cecília – PATH informatikai fejlesztés – NEVES, akkreditáció

Sallai Zsuzsa – Struktúrált ápolói betegátadási forma bevezetése intenzív egységben

WP4 Survey

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info