Hírfolyam Hírfolyam

31. NEVES Betegbiztonsági fórum

2015. október 15-én került megrendezésre a XXXI. NEVES Betegbiztonsági Fórum.
Ezúttal a BELLA program standardjainak bevezetése során alkalmazott legjobb gyakorlatokról hallhattunk, és terveink szerint a következő négy fórum is ezen téma köré szerveződne.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában felhívta a figyelmet a jó gyakorlatok fontosságára, az egymástól való tanulás lehetőségére és ismertette az akkreditációs program jelen állását.

A Fórum keretében ezután a TÁMOP-6.2.5./B projektben résztvevő egészségügyi intézmények felkért munkatársai osztották meg tapasztalataikat.

Az első előadásban Kaproncai Gabriella ismertette a győri Petz Aladár Kórház Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályának betegesés prevenciós gyakorlatát.

2014 óta alkalmazzák a NEVES betegesés jelentési lapját. Kezdetben rövidítették az esési adatlapot, de nem sokkal később visszaálltak az eredeti adatlapra a hasznos adattartalom miatt. A munkatársakat képzés, oktatás, megbeszélés keretében ismertették a jelentési lap fontosságával, szerepével. A jelentések eredményeit folyamatosan elemezve megállapították a főbb okokat, az eséssel összefüggő tevékenységeket (pl. elrendelt segédeszköz elhagyása vagy helytelen használata). Prevenciós intézkedésként a betegek tájékoztatása során kitérnek az esési kockázatok valamint a nővérhívó és a villanykapcsolók elérhetőségének ismertetésére is. Több strukturális átalakítást is végeztek (burkolatcsere, kapaszkodók, jelzőfények) valamint ápolói kíséretet biztosítottak a kórterem elhagyásához az új segédeszközök bevezetését követő napokban. Lehetőség van úgynevezett adaptációs szabadságra is, melynek során a betegek és a hozzátartozók a távozás előtti hétvégén otthoni környezetükben felmérik a nehézségeket, hogy ezzel kapcsolatban megoldási javaslatokat dolgozhassanak ki az ellátókkal.  A tanácsadási program hatására mobilizálási naplót kezdtek vezetni, valamint esési kockázatfelmérő lapot vezetnek be. A jelentési lapok adatai alapján további fejlesztéseket terveznek.

A második előadásban Élőné Kudoba Anita a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet kézhigiénés gyakorlatát ismertette.

2011-ben indították el a fejlesztési programot a Hartmann – BODE Compliance Kit rendszerrel. Kötelező éves oktatásokat kezdtek szervezni, majd rendszeresen vizsgálták a dolgozók kézhigiéné állapotát. Az oktatások végeztével írt tesztek és állapotfelmérések eredményeit visszacsatolták az adott osztálynak, és intézményi szinten is értékelték. A későbbiekben kötelezővé tette a kórház minden új dolgozó kézhigiéné oktatását is alkalmazási formától függetlenül. Növelték az adagolók számának mennyiségét, továbbá zsebpalackot és tájékoztatató anyagokat biztosítottak a dolgozók számára. Napi – kétnapi szinten támogató, ellenőrző megjelenések vannak az osztályokon. Negyedévente monitorozzák az alkoholos kézfertőtlenítő és folyékony szappan fogyást. 2013-tól pedig kézhigiénés napot szerveznek a lakosság számára, melybe a gyermekeket rajzpályázat keretében vonják be.

A harmadik előadásban Rolof Orsolya az ózdi Almási Balogh Pál Kórház szakdolgozói kommunikációs képzéséről és azok hatásairól számolt be.

A hatékonyabb munkavégzés eléréséhez a dolgozók motiválását tűzték ki elsődleges feladatként. Ehhez egy pályázat keretében adódott lehetőség; 5 hónapon át 22 csoportban 346 fő bevonásával kommunikációs tréninget tartottak a szakdolgozóknak és a vezetőknek egyaránt.  A képzés fő célja a személyes hatékonyság fejlesztése volt. A középvezetők hosszabb 120 órás képzést kaptak 12 nap alatt, a szakdolgozók 40 órás képzésen vettek részt 4 napos bontásban. A tréning során időgazdálkodási, stressz- és konfliktuskezelési, vezetési és kommunikációs ismereteket sajátíthattak el barátságos, családias hangulatban. A kezdeti nehézségek ellenére a visszajelzések, tapasztalok nagyon pozitívak voltak, ezért szeretnének további tréningeket szervezni.

A negyedik előadásban Dr. Turbucz Piroska mutatta be a Flór Ferenc Kórház strukturált betegoktatási rendszerét.

2012-ben megváltozott a kórház belgyógyászatának profilja, ennek következtében egyre nagyobb igény mutatkozott szervezett diabetes oktatásra. Ehhez egy komplex 5 napos osztályos majd további ambuláns oktatási rendszert fejlesztettek ki projektmunka keretében. A cél elsőként a rendszer kialakítása, egy éves működtetése, majd az eredményesség felmérése, további fejlesztése volt. A rendszer elemzéséhez, értékeléséhez használt eszközök és a projekt ütemezése is bemutatásra került.
A munkatársak ösztönzésére akkreditált diabetológia szakápolói képzést szerveztek, valamint tematikus betegoktatási lapot fejlesztettek. Az eredményesség méréséhez az oktatottak HbA1c értékeinek változását követték 1 éven át. Fejlesztési irányként a csoportos oktatáson való részvétel növelését célozták meg, amit a betegek tájékoztatásának tartalmi követelményeihez készített ellenőrzőlistával oldottak meg.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető előadás

Kaproncai Gabriella – Betegesés

Élőné Kudoba Anita – Kézhigiéné

Rolof Orsolya – Kommunikációs képzés

Dr. Turbucz Piroska – Strukturált betegoktatás

A következő Fórum alkalmával a szakmai protokollok szerinti működés kialakításáról beszélgetnénk.

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. június 6. (MÓDOSÍTOTT IDŐPONT!)

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info