Hírfolyam Hírfolyam

38. NEVES Betegbiztonsági fórum

2017. február 16-án került megrendezésre a 38. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a klasszikus biztonsági területek kapcsolata a betegbiztonsággal: a tűz- és katasztrófavédelem kérdései voltak az egészségügyi ellátás során.

Dr. Lám Judit köszöntőjében felhívta a figyelmet a társadalmi egyeztetés alatt álló betegbiztonsági vonatkozású pályázati tervekre.

A bevezető előadásban Mészáros István, a Semmelweis Egyetem Biztonságtechnikai Igazgatóságának igazgatója kiemelte, hogy az ún. klasszikus biztonsági területek – munka-, tűz-, vagyon-, környezet- és polgári védelem – vonatkozásában a legnagyobb jelentősége a nem várt eseményekre való tudatos felkészülésnek van.

Ezt követően Nagy György, a Semmelweis Egyetem Biztonságtechnikai Igazgatóságának biztonságszervezési osztályvezetője a tűzvédelem és betegbiztonság kapcsolódását mutatta be.

A tűzvédelem főbb területei közül a tűzmegelőzésnek kiemelt jelentősége van, hiszen tűz esetén az ellátottak menekítése állapotuk függvényében komplex és bonyolult feladat, ami felkészültséget igényel az egészségügyi dolgozóktól. Nagyon fontos továbbá, hogy tudjuk, hogy miként lehet a tűz terjedését megakadályozni és hatékonyan beavatkozni. A beavatkozás során kritikus jelentősége van a tűzjelző rendszer meglétének és elhelyezésének, a munkavállalók tűzoltó készülékek és tűzcsapok használatára vonatkozó ismereteinek valamint a tűzoltók munkáját segítő intézkedéseknek (alaprajzok, tűzkulcsok, parkoló rendelkezésre állása). Az előadást két egészségügyi szolgáltatónál megtörtént tűzeset tanulságainak elemzése színesíttetetté. A tűzesetek felhívták a figyelmet a betegek által használt gyújtóforrások és azok betegjogi vonatkozásainak kérdéseire valamint a tűzriadótervek gyakoroltatásának jelentőségére.

Mészáros István az egészségügyi válsághelyzeti gyakorlat tapasztalatairól szóló előadásával folytatta.

Válsághelyzet esetén a betegek védelme csak úgy biztosítható, ha a munkavállalók ismerik a katasztrófahelyzetekre létrehozott intézkedési tervben betöltött szerepüket, feladataikat, így biztosítva a gyors, higgadt reakciót. Azonban gyakorlás és szimuláció nélkül a tervek csak papírok: a gyakorlatok biztosítják, hogy a valódi tapasztalatok alapján korrigáljuk a tervet, úgy, hogy azok valódi veszélyhelyzetben jól alkalmazhatóak legyenek. Az előadás egy tavaly őszi tervezett szimuláció tanulságainak bemutatásával zárult.

Dr. Issekutz Ákos, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház sebész főorvosa egy a közelmúltban műtőben kialakult tűzeset során szerzett személyes tapasztalatiról számolt be.

Végezetül Dr. Ari Lajos, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet volt gazdasági igazgatója a tűzoltóság videófelvételeinek bemutatása mellett beszélt az OORI-ban történt tűzesetről.

A fórum hagyományosan a résztvevők tapasztalatcseréjével és a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Lám Judit – Bevezető
Nagy György – Tűzvédelem és betegbiztonság
Mészáros István – Katasztrófavédelem – egészségügyi válsághelyzeti gyakorlat tapasztalatai

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info