Hírfolyam Hírfolyam

8. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 2010. április 1-én megrendezésre került 8. Betegbiztonsági Fórum a kézhigiénia betegbiztonsági vonatkozásaival foglalkozott

„TISZTA KEZEK”-  A KÉZHIGÉNIA JELENTŐSÉGE A BETEGBIZTONSÁG VONATKOZÁSÁBAN címmel

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések kialakulása a betegbiztonság egyik legfontosabb problémája mind a fejlődő- mind a fejlett országokban. A kórházi szerzett fertőzések a meghosszabbodott ápolási időn túl, az ápolási és egyéb járulékos költségek emelkedéséhez és a kórokozók rezisztenciájának fokozódásához is hozzájárulnak. A kézfertőtlenítési protokollok nem megfelelő ismeretét, betartását világszerte az egészségügyi ellátás során szerzett fertőzések egyik vezető okaként tartják számon. Tudományos bizonyítékok igazolják, hogy megfelelő kézhigiénés gyakorlattal a nosokomiális fertőzések 20-30%-a megelőzhető lenne.

A Fórum résztvevőit dr. Böröcz Karolina a kórházi szerzett fertőzések nemzeti jelentési rendszerének aktuális tapasztalatairól tájékoztatta. A nosokomiális fertőzések hazai helyzetének bemutatása után dr. Lám Juditismertette a kézhigiénés complience-re vonatkozó nemzetközi adatokat, az előírások nem megfelelő betartásának lehetséges okait, kockázati tényezőit, és a kézmosási gyakorlat javításával elérhető eredményeket két nemzetközi példa bemutatásán keresztül. Ezután dr. Farkas Anikó számolt be a nyíregyházi Jósa András Kórház WHO ajánlásokon alapuló kézhigiénét fejlesztő programjának tapasztalatairól, tanulságairól.

A Fórum keretében a résztvevők ok-hatás elemzést végeztek arra vonatkozóan, hogy a kézmosás megfelelősége miért sérülhet a kórházakban. Az elemzés folyamán a következő okok kerültek azonosításra a nem megfelelő kézfertőtlenítési gyakorlathoz kapcsolódóan:

  • Ismerethiány, a protokollok nem-, vagy nem naprakész ismerete (pl. az orvosképzésben nem kap kellő hangsúlyt a nem sebészeti bemosakodás)
  • Nem egyértelmű-, elavult protokollok
  • Időnyomás (létszámhiány, sok beteg)
  • Szükséges eszközök, fertőtlenítő- és ápolószerek hiánya, nem megfelelő szerek rendelkezésre állása (forráshiány)
  • Szervezeti politika, a menedzsment elkötelezettsége a kézhigiénia iránt (források biztosítása a megfelelő fertőtlenítő-, és ápolószerek beszerzésére, oktatások és auditok kivitelezésére)

A kézhigiénés protokolloknak való megfelelőség javításában a résztvevők véleménye szerint meghatározó szerepe van az oktatásnak, továbbképzésnek, a WHO ajánlások megismerésének. A célzott oktatási programokon túl, az egyértelmű és mindenki számára elérhető protokollokat és azok betartásának auditálását és visszajelzését is lényeges elemként értékelték a program résztvevői.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Lám Judit – Kézhigiéné és betegbiztonság

Kézmosás és betegbiztonság – ok – hatás diagram

Dr. Orosz Márta, Dr. Farkas Anikó – Kézhigiénés továbbképzések

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info