Hírfolyam Hírfolyam

4. NEVES Betegbiztonsági fórum

2009. június 18-án negyedik alkalommal rendeztük meg az Egészségügyi Menedzserképző Központban a Betegbiztonsági Fórumot.
A rendezvény középpontjában ezúttal a betegbiztonság és kommunikáció összefüggései álltak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy nemzetközi mintára, Magyarországon is szükség van a kommunikációs gyakorlat felülvizsgálatára és széles körben alkalmazható kommunikációs protokollok, ajánlások kidolgozására. Jelen fórumon a téma jelentőségének hangsúlyozására, problémák megvitatására került sor. Ősszel gyakorlat- és megoldás-orientált formában folytatódik a műhelymunka.

A kommunikáció jelentősége a betegellátás biztonsága szempontjából:

A kommunikációs hibák következtében kialakuló nemkívánatos események világszerte a szakmai figyelem középpontjában állnak. A nemzetközi kutatások eredményei szerint a betegbiztonság sérülésével járó helyzetek, ellátási hibák hátterében az esetek akár 70%-ában (!) kommunikációs hiányosságok érhetőek tetten. A betegkommunikációban és a szakmai kommunikációban egyaránt komoly problémák tapasztalhatóak. Utóbbin belül, a betegek intézmények közötti, és intézményen belüli átadása-átvétele, illetve a szakmai team munka fennakadásai során zajló kommunikációs gyakorlat különösen nagy veszélyeket rejt magában.

A probléma jelentőségéből adódóan, a nemzetközi szervezetek, köztük a Joint Commission (JCAHO) és a WHO a betegbiztonsággal kapcsolatos célkitűzések között kiemelten kezeli a kommunikáció fejlesztését és ajánlásokat dolgoztak ki annak lehetséges módozataira vonatkozóan. Bár általános érvényű megoldás, „Best Practice” nem áll rendelkezésre, számos olyan módszer, kommunikációs modell lelhető fel, amelyek révén, külföldön már jelentős eredményeket értek el a kommunikációs eredetű ellátási hibák csökkentésében.

A Betegbiztonsági Fórum célja, hogy felhívja a szakemberek figyelmét a probléma jelentőségére és szakértők bevonásával hosszú távon ösztönözze, koordinálja a kommunikációs eredetű ellátási hibák csökkentését célzó műhelymunkát.

Előadások

Dr. Belicza Évabevezető előadásában nemzetközi adatokkal támasztotta alá a probléma súlyát és jelentőségét. Hangsúlyozta,  hogy a nemkívánatos események anonim jelentését biztosító hazai NEVES Program keretében eddig feldolgozott több mint 700 adatlap elemzése alapján, a hazai betegellátásban előforduló ellátási hibák hátterében is gyakran állnak kommunikációs hiányosságok.

Dékán Zita a nemzetközi gyakorlat és eredmények alapján, a kiemelt kommunikációs kockázattal rendelkező területekről – köztük az orvos-beteg kommunikációról, a betegek átadása, átvétele kapcsán bekövetkező kommunikációs problémákról és a team munka sajátosságairól is beszélt. Kitért ezek következményeire, valamint a külföldi módszertani ajánlások hazai bevezetésének lehetőségeire, korlátaira.

Prof. Kullmann Lajos felszólalásában a kritikus területek egyikét, a team munka jelentőségét részletezte. A hiányosságok mögött tetten érhető általános okokat és megoldási alternatívákat a rehabilitációs szakma példáján mutatta be.

Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke a páciensek szempontjából világította meg a kérdést, hangsúlyozva a megfelelő kommunikáció jelentőségét és a hiányosságok következményeit az onkológiai betegek ellátása során.

A Fórum legfontosabb megállapításai

Az előadásokat élénk figyelem, az azt követő visszajelzéseket figyelemreméltó résztvevői aktivitás kísérte. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy a kommunikációs hiányosságoknak Magyarországon is jelentős a befolyása az ellátás minőségére, s a fennakadások potenciális veszélyt jelentenek a betegbiztonság sérülése szempontjából. A NEVES Programba beérkezett jelentések is ezt támasztják alá: a beérkező adatlapok elemzése során a nemzetközi szakirodalommal egybehangzó eredmények születtek. Így például az előző Betegbiztonsági Fórum során tárgyalt „decubitus” tekintetében is a vezető okok között szerepelnek kommunikációs problémák, úgymint a tájékoztatás elégtelensége, a szakemberek információhiánya, és a team munka sikerességét veszélyeztető tényezők.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Kommunikáció és betegbiztonság

Dékán Zita – Betegbiztonság és kommunikáció

Dr. Kullmann Lajos – Team munka és kommunikáció

Mikéné Bodor Mária – Kommunikációs hiányosságok a rákbetegek ellátásában, lehetséges nemkívánatos következmények

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info