Hírfolyam Hírfolyam

20. NEVES Betegbiztonsági fórum

A NEVES programsorozat 5. évfolyamát nyitó a XX. Betegbiztonsági Fórum témája az akkreditáció és betegbiztonság. A téma aktualitását a TÁMOP 6.2.5./A/12/1 pályázat (Egységes külső felülvizsgálati rendszer kialakítása a járó- és fekvőbeteg szakellátásban, valamint a gyógyszertári ellátásban) adta.

Dr. Belicza Éva ismertette a tervezett akkreditációs rendszer főbb jellemzőit. Részletesen kitért az alapvető különbségre a szabványokon alapuló tanúsítás és a standardok mentén történő akkreditáció között. Míg a tanúsítás szektorsemleges szabványokon alapul, és a teljes szervezeti egységre kiterjedhet, addig az egészségügyi szervezetek akkreditációjában a vizsgált standardok ellátási formára specifikusak, és csak a betegellátásban érintett szervezeti egységeket érintik.

A tervezett akkreditációs rendszer általános célja az egészségügyi ellátások színvonalának, biztonságának, hatékonyságának, eredményességének, átláthatóságának és költséghatékonyságának javítása, fókuszában a betegbiztonság szerepel. A standardfejlesztés során betegbiztonsági és működési standardok jönnek létre. Ezek alapjául szolgálhatnak – megfelelő felülvizsgálat, fejlesztés és aktualizálás után – a már meglévő standardok is.

Ezt követően Dr. Lám Judit adott nemzetközi kitekintést az akkreditáció kezdeteiről, fejlődéséről és a jelenlegi európai helyzetről. Bemutatta a Joint Action (EU) Patient Safety and Quality programját is, amelynek egyes alprogramjaihoz a magyarországi ellátórendszer tapasztalatai is értékes információval szolgálhatnak a közeljövőben.

Dr. Belicza Éva ismertette az akkreditációs programba való bekapcsolódás lehetőségeit. Hamarosan kiírandó nyílt pályázatokon standardfejlesztők és felülvizsgálók jelentkezését várják (jelentkezésüknél előnyt jelenthet az ingyenes Betegbiztonsági Koordinátor e-learning program elvégzése: http://moodle.semmelweis.hu/emk). Intézményi szinten a pályázat ‘A’ komponensének keretében a közép-magyarországi régió (KMR), a ‘B’ komponens keretében a nem a KMR területén lévő ellátók kaphatnak támogatást.

A program zárásaként a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban hangzott el pár kérdés és jótanács.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva, Dr. Lám Judit – Bevezető – Nemzetközi Kitekintés

Dr. Belicza Éva – Akkreditáció

Dr. Lám Judit – Joint Action on Patient Safety and Quality of Care

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info