Hírfolyam Hírfolyam

2. NEVES Betegbiztonsági fórum

2009. február 26-án rendeztük meg a Fórum második találkozóját Központunkban. A rendezvényt nagy érdeklődés kísérte, ami mutatja a téma fontosságát és az érintettek téma iránti elkötelezettségét.

Fórum célja volt:

  • a kórházi szerzett fertőzések természetének megismerése
  • a különböző felmérések eredményei és a gyakorlati tapasztalatok mentén ajánlások megfogalmazása a megelőzés érdekében

A Fórumon négy előadás hangzott el, melyeket vita, beszélgetés követett.

Dr. Német Irén főosztályvezető helyettes az ÁNTSZ a kórházi szerzett fertőzésekkel kapcsolatos feladatait mutatta be, majd Dr. Böröcz Karolina osztályvezető a kórházi jelentésekből levonható tapasztalatokról beszélt.

A fertőzések jelentése fontos hozzájáruló tényező a megelőzési stratégiák kidolgozásában, a kórházak saját adataikat össze tudják vetni másokéval, a legjobb gyakorlat így megismerhető és alkalmazható. Mégis, a kórházak nem szívesen jelentenek, félnek a következményektől. Ugyanakkor az ÁNTSZ ellenőrzéseknek nem a büntetés, hanem a segítés a célja. A kialakult vitában a kórházak hangsúlyozták, hogy nagyon sok ellenőrzés, felügyeleti munka zajlik a kórházakban, ami terhet ró az intézményekre és közvetlen előnyt nem tapasztalnak. A felügyeleti szervek képviselői kiemelték, hogy nem a szankció, hanem a betegbiztonság növelése a céljuk. Jelenleg zajlik a 2008-as jelentések feldolgozása, rövidesen publikálható eredmények állnak majd rendelkezésre.

Dr. Orosz Márta (Jósa András Kórház, Nyíregyháza) főorvos beszámolt a NEVES programban kidolgozott sebészeti sebfertőzések jelentésére kidolgozott adatlappal szerzett tapasztalatokról és javaslatot fogalmazott meg a módosításokra vonatkozóan. A NEVES programban négy témában lehet aktuálisan anonim jelentéseket küldeni, a tesztelés alatt álló sebfertőzési adatlap is rövidesen elérhető lesz mindenki számára.

A NEVES programba szeptembertől beérkezett decubitus jelentések eredményeit Dr. Udvardiné Horváth Szilvia (Szent Imre Kórház, Minőségügyi Iroda vezető) mutatta be. A decubitus megfelelő megelőzési eszközökkel, programmal megelőzhető. Ehhez szükséges az érintettek tájékoztatása, oktatása.

A résztvevők körében vita alakult ki a decubitus megelőzési lehetőségeiről és a szükséges teendőkről.

A Fórum ehhez úgy tud hozzájárulni, hogy megpróbál egyszerű tájékoztató anyagot összeállítani a megelőzés lehetőségeiről. Addig is, amíg ez elkészül, a SE Minőségügyi vezetője, Hogemann Éva javaslatára a téma megismerését, és a megelőzést bemutató szakirodalmi anyagokat gyűjtünk össze és teszünk közzé honlapunkon.

Kérjük, hogy a kórházi szerzett fertőzések, illetve a decubitus megelőzésében alkalmazható szakirodalmi forrásokat, vagy ha szerzői jog nem védi, a szakmai anyagokat a neves@emk.sote.hu címre juttassák el, és azt tematizálva honlapunkon mindenki számára elérhetővé tesszük.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Németh Irén – Az ÁNTSZ feladatai az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésében

Dr. Böröcz Karolina – NNSR

Horváth Szilvia – A szerzett decubitus

Dr. Orosz Márta – Javaslatok a sebfertőzési surveillancehoz

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info