Hírfolyam Hírfolyam

17. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 2012. február 2-án Mosonmagyaróváron megrendezett 17. Betegbiztonsági Fórum a nem kívánatos eseményekből való szervezeti tanulás lehetőségeit mutatta be a már működő hazai belső jelentési rendszerek tapasztalataira támaszkodva, valamint a szervezeti kultúra és betegbiztonság összefüggéseit vizsgálta.

Dr. Belicza Éva  bevezető előadásában bemutatta a NEVES Betegbiztonsági Program céljait, működését.  Megismertük a nem kívánatos események kialakulásához vezető aktív- és látens hibalehetőségeket, hozzájáruló tényezőket, a szervezeti incidensek elemeit és azok oki modelljét.

Dr.  Lám Judit  összefoglalta a belső jelentési rendszerek kialakításának folyamatát és működtetésének legfontosabb lépéseit, nehézségeit, a bevezetést és működtetést támogató eszközöket a hazai ellátók – esettanulmányokban is közzétett – gyakorlati tapasztalatainak összegzésével. Az előadás során bemutattuk a NEVES jelentési rendszer on-line felületét, és az adatok visszajelzését.

A folytatásban dr. Belicza Éva összegezte a jelentésekből származó adatok hasznosulását, az aggregált gyökérok elemzés módszertanának és lépeseinek bemutatásával az esési jelentések adatai alapján. Kiemelte a folyamat során a team munka szerepét, a vezetés és a szervezeti kultúra jelentőségét, illetve az adatok elemzésének buktatóit.

A Fórum résztvevői az előadások után az intézményükre vonatkozó szervezeti kultúra kérdőívet töltöttek ki, mely a szervezeti kultúra szempontjából legfontosabb intézményi jellemzőkre, a vezetők  betegbiztonságoz való hozzáállására, a jelentési rendszerek működésére kérdezett rá.

A kérdőívek eredményeit honlapunkon közzétesszük.

A hozzászólások alapján megállapításra került, hogy

  • a különböző típusú nem kívánatos eseményekre vonatkozó ismeretek változóak az ellátók körében, így nagyobb figyelem irányul az infekciókontroll kérdésekre, ugyanakkor kevesebb tudás birtokában vannak a betegesések prevenciójára vagy a gyógyszereléssel összefüggő folyamatok kockázataira vonatkozóan.
  • a nem kívánatos események kezelésével kapcsolatban több ellátó képviselője is megerősítette, hogy az eseményeket (leletcsere, gyógyszerelés, decubitus kialakulása) megbeszélik ( például főnővéri értekezletek keretében), próbálják kezelni, hogy ne hírként, pletykaként terjedjenek az intézményen belül.
  • célszerű az oki elemzéseket olyan események vagy helyzetek kapcsán elkezdeni, amelyek járhattak volna nemkívánatos eseménnyel, de nem történt betegkárosodás vagy véletlenül, vagy jól időzített beavatkozás következtében (near miss). Ezek esetében a bűnbakkeresés  – még betegbiztonság szempontjából  kevésbé érett szervezeti kultúrákban – sem történik, a háttérben meghúzódó okok pedig azonosak a nem kívánatos események esetben azonosíthatóakkal.
  • a már bekövetkezett nem kívánatos események mellett  a betegbiztonsági kockázatok felmérésével is foglalkozni kell. A résztvevők ezzel kapcsolatban több saját gyakorlatból származó pozitív tapasztalatról is beszámoltak.

Az első kihelyezett Betegbiztonsági Fórumot nagy érdeklődés kísérte. A témakör fontosságára való tekintettel évente egy alkalommal vidéki helyszínen kihelyezett Fórumok rendezését tervezzük (következő vidéki rendezvény tervezett időpontja 2013. április).

A Fórum előadásaihoz felhasznált, a NEVES Betegbiztonsági Program kapcsán szerzett legfontosabb tapasztalatainkat összefoglaló esettanulmányok honlapunkról letölthetőek.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Bevezető

Dr. Lám Judit – Belső jelentési rendszerek bevezetésének nemzetközi tapasztalatai

Dr. Belicza Éva – Oki kutatások lehetőségei

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info