Hírfolyam Hírfolyam

16. NEVES Betegbiztonsági fórum

„Hogyan mondjam el Neked…???”

Ajánlás a fekvőbeteg intézmények számára a nemkívánatos eseményeket követő teendőkre

2011. december 8-án rendhagyó Betegbiztonsági Fórumon vehettünk részt, melynek témája a GYEMSZI és az EMK NEVES munkacsoportja által közösen kidolgozott, a nemkívánatos események után következő teendőkre vonatkozó (Nem várt Események Kezelésére vonatkozó EljárásrenD- NEKED ajánlás tervezetének bemutatása volt.

Az adott intézményben kialakult és ott észlelt súlyos nem kívánatos eseményeket követő átfogó ajánlás kidolgozásának célja az ellátók segítése a nemkívánatos eseményeket követő helyzetek kezelésében

•    a betegellátás biztonságának javítása

•    a helyzet elfogadásában és kezelésében a betegek és hozzátartozók támogatása

•    a potenciális konfliktushelyzetek megelőzése és enyhítése érdekében.

Az első előadásban Dr. Belicza Éva bemutatta a nemkívánatos események utáni teendők javasolt folyamatát. Kiemelte a legfontosabb lépeseket, legkritikusabb pontokat, amelyekkel az ajánlás részleteiben is foglalkozik, így:

•    a bejelentő tájékoztatását,

•    az eseményt követő jegyzőkönyv felvételét,

•    kommunikációt a beteggel, hozzátartozókkal, munkatársakkal, médiával

•    a folyamat dokumentációját,

•    a nem kívánatos eseményeket követő oki vizsgálat módszertanát.

Az előadás utáni vita kapcsán a résztvevők megállapították, hogy az intézményekben  nem működik megfelelően a nemkívánatos események jelentése; a beteggel való kommunikáció sokszor nem felel meg az elvárásoknak, a közölt tartalom véletlenszerűen alakul, és általában véve nincs kialakult eljárásrend, hiányoznak a belső szabályozók.

Dr. Mester Lajos felkért hozzászólóként az őszinte kommunikáció fontosságát hangsúlyozta és bemutatta az úgynevezett ENYHÍTŐ modellt a nemkívánatos események közlésére. Az előadás kapcsán a hozzászólók általános véleménye az volt, hogy kiemelkedően fontos, hogy a beteg megértse, mi történt vele, így adott esetben be lehessen őt vonni a további teendőkbe. Mivel a gyakorlatban ez nem általános, ennek a megvalósítása kihívás az intézmények számára. A résztvevők több, egyedi kezdeményezésű példát mutattak be arra,  hogyan lehetséges a betegek lelki gyógyítása is, illetve hallhattunk az egészségügyi dolgozóknak készült kiégés elleni tréningről is.

A betegjogi kérdésekről Dr. Kovácsy Zsombor küldött néhány diát a Fórumra.  A résztvevők ezzel kapcsolatban is hangsúlyozták, hogy a beteggel való kommunikáció nem csak nemkívánatos esemény bekövetkeztekor, hanem minden esetben fontos.

Mihalicza Péter a nemkívánatos események oki kutatásáról, míg az események külső  és belső kommunikációjáról és dokumentációjáról Dr. Kárpáti Edit beszélt. A téma igen élénk érdeklődést váltott ki a hallgatóságból, itt alakult ki a leghosszabb beszélgetés. Említésre került a folyamatok rendezetlensége, amelyek miatt nem lehetséges feltárni a valódi rendszerhibákat.

Fontos megállapítás volt, miszerint ha a nemkívánatos események jelentős része rendszer, és nem személyi hibákból fakad, akkor az eset utáni orvos-beteg párbeszéd nem „bűnös és áldozat” között zajlik. Ennek általában kevéssé vannak tudatában az ellátók.

Az évet záró Fórum a közönség kivételesen aktív részvételével, élénk párbeszéddel zárult. A résztvevők általános megállapítása szerint az ajánlás szükséges és hiánypótló, hiszen jelenleg a fekvőbeteg intézményekben a nemkívánatos események kommunikációja és a további teendők meglehetősen szervezetlenül zajlanak.

A Fórumon a résztvevők a tervezetet kézhez kapták, hogy a részletek áttanulmányozása után az észrevételeiket megtehessék és ezzel is segítsék napi gyakorlatban minél jobban használható eljárás kidolgozását. A tervezet véleményezése során beérkező észrevételek, szakértői vélemények alapján módosított anyagot a GYEMSZI és a NEVES Fórum oldalain érhetik majd el az érdeklődők.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

NEKED ajánlás

NEKED ajánlás – folyamtábra

Dr. Mester Lajos – Nemkívánatos esemény kommunikációja

Dr. Kovácsy Zsombor – A nemkívánatos események néhány jogi vonatkozása

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info