Hírfolyam Hírfolyam

15. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 2011-12-es tanév első Betegbiztonsági Fóruma október 6-án került megrendezésre, témája az egészségügyi ellátás egyik kritikus pontja, a betegátadás (patient handover) volt.

A WHO meghatározása szerint „a betegátadás a felelősség és számon kérhetőség átadása egy másik személynek vagy szakértőcsoportnak az ellátás egy vagy minden területén, egy vagy több betegre nézve, időlegesen vagy véglegesen”. Dr. Belicza Éva bevezető előadásában a betegátadások jelentőségéről beszélt, illetve arról, hogy a kommunikációs hibák igen gyakori gyökérokai a rendkívüli eseményeknek. A kutatásokból kiderült, hogy az átadás-átvételi hibák – jórészük hátterében a hiányos kommunikáció áll – nemkívánatos eseményekhez, ellátási hibákhoz, s ezzel együtt a betegbiztonság romlásához vezetnek. Az intézményen belüli, intézmények közötti átadás mellett ide sorolható a betegek elbocsátása is, kiemelve a zárójelentések jelentőségét. Kiemelte, hogy mik az eredményes betegátadás legfontosabb elemei megemlítve az eredményes/ hatékony kommunikáció, az előrelátó vezetés, az ellátás folytonossága (technikai és a beteg szemszögéből való), a szakmaközi együttműködés és a csapatmunka szerepét.

A Fórum második előadását Dr. Lám Judit tartotta, ő az EU FP7-es pályázat keretein belül megvalósított Handover projektről beszélt, melynek egyik eredményeként a Handover Toolbox publikálásra került. Ez egy gyűjtemény, amely hasznos információkat tartalmaz abetegátadás több típusának fejlesztéséhez. Az anyagokat 6 témakörbe sorolja, ezek közül talán a legfontosabbak a Protokollok és checklisták, a Betegoktatás és a Handover training, azaz a betegátadás oktatása. A Handover Toolbox elsődleges célcsoportja a továbbképzési szakértők és stratégiafejlesztők. Kórházi vezetőként gondot okozhat annak eldöntése, hogy mely eszközöket érdemes alkalmazni. A NEVES program szakértői a hazai ellátásban releváns eszközöket adaptálják és folyamatosan közzéteszik a honlapon.

Dékán Zita a harmadik előadásban a betegátadási kommunikáció tényezőit mutatta be. Az eredményes kommunikáció megvalósítása kiemelten fontos, mert a betegbiztonságot érintő „nemkívánatos események”, ellátási hibák közel 70%-a kommunikációs hibákra vezethető vissza. A kommunikációs hibák legalább 50%-a pedig az átadások alkalmával következik be. A kommunikáció akadályaként többek között a szervezeti kultúra, infrastruktúra és a tisztázatlan feladatok problémakörét említette. Ezekre megoldást jelenthet a folyamatok standardizálása, amelyre példaként több módszert is láthattunk, pl. a kommunikáció sémáját meghatározó ISOBAR módszer.

A negyedik előadó,  Dr. Kárpáti Edit a munkája során az Egyesült Királyságban látott gyakorlatot, az ún. „Clinical Care Pathways”-t mutatta be. Ez az eszköz az orvosi és ápolási műveletek időrendbe szedett jegyzéke. A konszenzus-konferencián Szlovéniában 2005-ben megállapított definíció szerint: egy adott betegellátási (klinikai) folyamat során a döntési pontok és szervezési folyamatok rutinszerűen felmerülő lépéseinek meghatározott közös megegyezésen alapuló dokumentációs gyűjteménye. Az ellátás folyamatát követő összesített dokumentáció annak ellenére, hogy nagyobb mennyiségű anyag, sokkal áttekinthetőbb, mint a hagyományos lázlap, és tartalmazza az összes szükséges információt, így hozzájárul a vertikális betegátadások kockázatainak csökkentéséhez.

Honlapunkon elérhető néhány minta a Clinical Care Pathways megvalósítására. Az anyagot az alábbi linken találják meg:

Nyitólap / Kutatás / “NEVES” Betegbiztonsági Program / Tematikus háttéranyagok / Betegbiztonság módszertana

A résztvevők az előadások után irányított beszélgetés keretében összeszedték az eredményes betegátadás néhány lehetséges akadályát:

  • Nincs standardizált eljárás
  • Időbeli elcsúszás: a beteg és a dokumentáció nem együtt érkezik meg
  • Nincs meghatározott kötelező tartalom
  • A kommunikáció nem szabályozott

Majd több megoldási javaslatot hallhattunk az átadás biztonságosabbá tételére, amelyek már működnek hazánkban:

  • Műtét előtt négyszemközt szóban, illetve előzetesen írásban történő tájékoztatás (gerincgyógyászat)
  • Műtétek után tájékoztató anyag kiadása a betegnek (milyen tüneteket várhat, milyen a felépülés, stb.)
  • Gyermekkórházi ellátás során a szülő bevonása.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető előadás

Dr. Lám Judit – Handover Toolbox

Dékán Zita – A (beteg‐) átadás‐átvétel kommunikációja

Dr. Kárpáti Edit – Clinical Care Pathways

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info