Hírfolyam Hírfolyam

14. NEVES Betegbiztonsági fórum

2011. június 2-án került megrendezésre a XIV. NEVES Betegbiztonsági Fórum, a téma ezúttal a betegoktatás és –képzés, a beteg-együttműködés betegbiztonsági- és ellátásbeli jelentősége volt.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában beszélt a beteg-együttműködésnek, mint a terápia- és betegbiztonság részének jelentőségéről, hiszen a téma  kevésbé ismert ma Magyarországon. Bemutatta a probléma lehetséges okait, kiemelve a kommunikációs gyengeségeket, a betegoktatás kialakulatlanságát és ezek feltételezhető következményeit. Megoldási javaslatként több külföldi példát hozott, melyek a betegek biztonságosabb ellátását,  terápiakövetését segítik.

Dr. Molnár Márk Péter a terápiahűséggel-, együttműködéssel kapcsolatos hazai és nemzetközi kutatási eredményeket ismertette. A betegtájékoztatás gyógyszeres terápiában képviselt jelentősége mellett beszélt az együttműködés, adherencia ill. non-compliance különböző módjairól, okairól, az ezeket befolyásoló tényezőkről.  A nemzetközi tapasztalatok szerint a magyar betegek ugyan valamivel rosszabban követik az előírt terápiát, mint más fejlett országok lakói, de a krónikus betegségek hosszútávú terápiáinak követése mindenütt alacsony. A kutatási eredmények szerint a terápiahűség növelésével csökkenthető mind a kórházba kerülés kockázata, mind az egészségügyi ellátásra fordított összköltség, annak ellenére, hogy az adherencia javulásával, a gyógyszerköltségek emelkednek. A terápiahűség javítására abetegtájékoztatást, a szakemberek egymás közti és beteggel történő kommunikációjátemelte ki, mint legfontosabb megoldási lehetőségeket.

Dr. Bittner Nóraa gyakorló orvos szemszögéből elemezte a beteg-együttműködés kérdését. Véleménye szerint a legfontosabb kérdés az orvos-beteg kommunikáció, amely alapja a főleg krónikus betegségek esetén elengedhetetlen bizalom kialakításának és az ezzel együtt járó magasabb terápiakövetés elérésének. Ismertette, hogy melyek azok a leggyakoribb kérdések, amelyekre egy beteg szeretne választ kapni, és melyek a legfontosabb kommunikációs tényezők. Végül bemutatott több az együttműködés mérésére alkalmas eszközt, amelyek alkalmazásával nemcsak mérhető, hanem növelhető is a beteg aktív, tudatos együttműködése.

A Fórum második előadás-blokkjában két, a Rákbetegek Országos Szövetségétől érkezett beteg,Sintárné Kálmán Éva és Parti Judit osztotta meg saját tapasztalatait, amelyeket betegségük kezelése során szereztek. Mindketten egyetértettek abban, hogy az elsődleges akadály a megfelelő információ megszerzésében, hogy nincs elegendő orvos és így nincs elég idő egy betegre. Sintárné Kálmán Éva véleménye szerint a betegeknek vezetésre van szükségük, hogy eligazodjanak az ellátásban. Fontos, hogy nem csak az aktív ellátás, hanem arehabilitáció során is kapjanak tájékoztatást, és választ a kérdéseikre, valamint általánosabb, pl. az életmódváltozással kapcsolatos tanácsadást is igénybe vehessenek.

Parti Judit tapasztalatai szerint a rövid kommunikációra jutó idő mellett problémát okoz a beteg bizalom hiánya, és az emiatt eltitkolt információmennyiség, valamint bizonyos rendszerhibák (pl. az orvos adminisztrációs feladatai). Kiemelte a várótermi beteg-beteg kommunikáció szerepét, ennek előnyeit és kockázatait. Véleménye szerint a terápiahűség növelésében kiemelten fontos a betegek saját elkötelezettsége és az egymás közötti kapcsolat. Utóbbit civil szervezetek elősegíthetik a kötetlen légkörben való betegoktatás megvalósítása mellett.

A Fórum harmadik, tapasztalatcserére alkalmas blokkjában megismerhettünk több olyan gyakorlatot, amely a betegoktatást tűzte ki célul, és melyek eredményesen működnek. Láthattunk példát protetikai cég betegoktatási programjára, több kórház betegtájékoztató módszereiről hallhattunk beszámolót, és láthattuk a civil szektor, többek között a betegszervezetek működésének eredményeit, hangsúlyozva mind a laikus, mind a szakmai segítség fontosságát. A résztvevők véleménye szerint a betegoktatás feladatába sikeres az orvosokon túl a szakdolgozók bevonása is, melyre jó példa a képzett diabetes nurse-ök betegoktató tevékenysége. Jelentős szerepet játszhat az önsegítő csoportok, a már betegségen túljutott betegek közreműködése. A Fórumon bejelentésre került, hogy megalakult a Betegoktatók és Egészségnevelők Országos Közhasznú Egyesülete (BEOKE), mely szintén sokat tehet a betegek képzésében. Az előadók után a legtöbb résztvevő egyet értett az általános problémák sorának meghatározásával és örömmel fogadták a már létező megoldási lehetőségeket.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Bevezető

Dr. Bittner Nóra – Betegek együttműködése a gyakorló orvos szemszögéből

Dr. Molnár Péter Márk – Beteg-együttműködés és a háttérben meghúzódó tények

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info