Hírfolyam Hírfolyam

13. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 13. NEVES Betegbiztonsági Fórum minden eddiginél több résztvevővel zajlott 2011. április 7-én. Az előadások és az azokat követő beszélgetés témája a kórházi gyógyszerelés volt, ennek gyakorlatát, problémáit elemeztük.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában a NEVES Betegbiztonsági programot és fórumsorozatot, valamint a betegbiztonság témakörével kapcsolatos alapvető fogalmakat mutatta be.

A SE Kútvölgyi Klinikai Tömbben ez év elején lezajlott gyógyszerelési pilot vizsgálat eredményeit, tapasztalatait mutatta be Dr. Lám Judit, a pilot vizsgálat vezetője. Az  ún. direkt megfigyeléses módszer a kórházi gyógyszerosztás gyakorlatának feltérképezését tette lehetővé. A cél a kórházi gyógyszerosztás folyamatához kapcsolódó gyógyszerelési hibák jelentőségének felmérése, a gyakorlatban előforduló hibatípusok azonosítása, és a gyakorlatban jelenlévő kockázatok megismerése volt.

Az eredmények szerint a legjelentősebb problémák a nem megfelelő dózisok, a saját gyógyszer kezelésének szabályozatlansága, a nem megfelelő hatóanyag-mennyiség, és a gyógyszerfelezés. A hibák lehetséges következményei elenyésző százalékban voltak súlyosak. További eredmény a gyógyszerérzékenység nem megfelelő jelölésének észlelése, illetve a nem egyértelmű gyógyszerrendelések gyakori előfordulása.

A vizsgálat során azonosított gyógyszerelési hibaarány megközelítőleg egyezik a nemzetközi szakirodalomban fellelhető értékekkel, de a leggyakoribb hibatípusok eltérőek.

Balázsné Szelei Erzsébet, a SE Kútvölgyi Klinikai Tömb ápolási igazgatója a pilot vizsgálat eredményeit értelmezte előadásában. Ápolásvezetőként a vizsgálattól azt várja, hogy információt kapjon a hibák számáról, típusáról. Össze kívánja gyűjteni a gyógyszerelési folyamat azon lépéseit, amelyekre hatással lehetnek, és változtathatnak rajta. Ezek a lázlap-vezetés, az allergia jelölése, a saját gyógyszerek és a helyettesítések kezelése, ezekre vonatkozóan cselekvési terv készül.

Hazánkban ritkaság-számba menő kórházi gyógyszerelési módszert, az ún. „Daily Dose” rendszert mutatta be Dr. Kis Szölgyémi Mónika, a fővárosi Bajcsy Kórház főgyógyszerész helyettese. Ez a betegre szabott gyógyszerelési gyakorlat egy változata, amely során egy napi gyógyszeradag kiosztása történik egyszerre, szabályozottan. A gyógyszerelés szoftveres támogatásával számos hibát ki lehet küszöbölni akár a gyógyszerrendelés, akár a gyógyszerosztás során, és gyorsítja is a folyamatot. Fontos tanulság, hogy a gyógyszerelés biztonságát nagymértékben növeli, ha a gyógyszerelő dolgozók megfelelő környezetben és gyógyszerészi felügyelettel végezhetik a gyógyszerelést.

A Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a legtöbb hazai kórházban a következő tényezők idézik elő, illetve járulnak hozzá a gyógyszerosztási problémákhoz:

  • Nem megfelelő, nehezen átlátható lázlap, ill. gyógyszerelési dokumentáció
  • Humánerőforrás-problémák: kevés orvos, kevés ápoló
  • Infrastrukturális problémák: nincs megfelelően zárt, nyugodt hely a gyógyszerosztáshoz, zavaró a környezet
  • Rendszertelen gyógyszerrendelés, szabályozatlan vizitrend
  • Nem jelölt gyógyszerérzékenység
  • Beteg saját gyógyszerének nem megfelelően szabályozott használata
  • Gyógyszer-helyettesítésekkel kapcsolatos problémák: helyettesítési lista készlethez igazodó aktualizálása elmarad, nem egyértelmű felelősség, stb.

Javaslatként szoftveresen támogatott kórlapvezetés, gyógyszerelés került említésre, webes felületen vagy más elektronikus formában elérhető segédanyagokkal együtt.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva –NEVES Program és a Betegbiztonsági Fórum működése

Dr. Lám Judit – Gyógyszerlési hibák direkt megfigyeléses vizsgálata – pilot

Balázsné Szelei Erzsébet – Gyógyszerlési hibák -pilot

Dr. Kis Szölgyémi Mónika, Dr. Higyisán Ilona – Betegre szóló gyógyszerelés a Bajcsy- Zsilinszky Kórházban

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info