Hírfolyam Hírfolyam

12. NEVES Betegbiztonsági fórum

A NEVES Betegbiztonság Fórum 12. rendezvényét 2011. február 3-án tartottuk meg az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak közreműködésével.
A Fórum keretében a vérfelhasználás betegbiztonsági vonatkozásait vizsgáltuk a kórházi vérellátási folyamat szervezésének, a transzfúziós gyakorlat kockázatainak elemzésével.

Dr. Lám Judit bevezető előadásában bemutatta a NEVES betegbiztonsági programot és a kapcsolódó Fórumsorozatot. Beszámolt a 2010. december 8-án elindított betegesések új jelentési felületével kapcsolatos felhasználói visszajelzésekről, valamint a korábbi betegbiztonsági fórumokon elhangzott előadások és kapcsolódó anyagok honlapon megtörtént tematikus rendezéséről. Ismertette a nem kívánatos események mögött azonosítható aktív-, és látens okok, és a hozzájáruló tényezők legfontosabb ismérveit.

A szakmai programot Dr. Miskovits Eszter az Országos Vérellátó Szolgálat Főigazgató Asszonya nyitotta meg. Bevezetőjében a vérbiztonság definiálása kapcsán elmondta, hogy a vér vagy vérkészítmények bevitelekor a sterilitásra, a biológiai ártalmatlanságra, a biológiai eredményesség megőrzésére és az esetleges szövődmények kivédésére egyaránt tekintettel kell lenni, hiszen épp az életmentés – műtét, baleset során fellépő nagyobb vérveszteség pótlása – céljából adott vér vezethet súlyos szövődményekhez, sőt halálhoz. A transzfúzió tehát – a többi egészségügyi tevékenységhez hasonlóan – jelentős betegbiztonsági kockázatot hordoz, még a protokoll teljes betartása esetén is. Jelenleg a szűrővizsgálatok miatt a transzfúzióval átvitt fertőzések veszélye igen alacsony, abetegbiztonság kérdése elsősorban a kórházi folyamatban történt hibák, azonosítható kockázatok kapcsán merül fel.

A transzfúzióval kapcsolatos nem várt események lehetséges okainak bemutatása egy angol videó esettanulmány segítségével történt meg, amely a folyamat során adódó, tipikus hibalehetőséget, és azok kiküszöbölésére alkalmas megoldásokat mutatta be kórházi környezetben.

Dr. Vagner Mátyás, az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársa előadásában kiemelte, hogy a transzfúzió teljes folyamatában teljesülniük kell a betegbiztonság legfontosabb alapelveinek: a megfelelő betegnek, a megfelelő vérkomponenst, megfelelő mennyiségben és megfelelő időben kell biztosítani bizonyítékokon alapuló módszerek szerint. Összefoglalta a transzfúzióval összefüggő nem kívánatos eseményeket, említve

  • a nem megfelelő vérkészítmény transzfúzióját,
  • a szükségtelen transzfúziót,
  • a nem megfelelő tárolás és szállítás miatt bekövetkező nem várt eseményeket.

Előadásában kitért a betegazonosításhoz valamint a mintavételhez, a pre-transzfúziós vizsgálatokhoz kapcsolódó problémákra, melyek közül az adathiba és a csőcsere és ezek lehetséges következményeik kerültek részletes ismertetésre.  A transzfúzió biztonságának növelése szempontjából kiemelt jelentőségű még az ágy melletti vércsoport meghatározás, és ennek hátterében azonosítható problémák, mint annak elmaradása, nem megfelelő interpretációja, vagy a kivitelezésben jelentkező technikai hiba. Ezen hibatípusok mindegyike hozzájárulhat ahhoz a kockázathoz, hogy a beteg nem a számára megfelelő vérkészítményt kapja.

Dr. Nyulasi Tibor aneszteziológus főorvos (Szt. János Kórház) előadásában a klinikai gyakorlat oldaláról világította meg a vérkészítmények felhasználásához kapcsolódó megelőzhető nem kívánatos eseményeket. A tévesztési lehetőségek között részletezte az indikáció- és vércsoport meghatározás, a betegazonosítás, a vérszállítás, a transzfúzió kivitelezése és a szövődmények észlelésének fontosságát. Összefoglalásként kiemelte, hogy a transzfúzió folyamata jól szabályozott, de a napi klinikai gyakorlatban ezek a szabályok nem kerülnek minden esetben betartásra. Kockázatot jelent a papíralapú dokumentáció, amely a vér-vércsoport-beteg elektronikus (vonalkódos) azonosításávalcsökkenthető lenne. A folyamatok biztonságának növelése érdekében alapvető, hogy a transzfúzió beadását csak megfelelő kompetenciával rendelkező orvos végezhesse.

Az esettanulmány második részének megtekintése és az előadások meghallgatása után a résztvevők megerősítették – az elismerten megfelelő módon történő szabályozás ellenére – a bemutatott kockázatok hazai gyakorlatban való jelenlétét. A problémák ismertek, ugyanakkor a megbeszélésük, kezelésük az intézményeken belül nem történik meg.

A kockázatok csökkentéséhez a Fórum résztvevői szerint a következők járulhatnak hozzá:

  • a transzfúzióhoz és az azt megelőző vizsgálatokhoz a megfelelő környezet, személyi feltételek biztosítása
  • a vérkészítmények alkalmazásának a lehetséges kockázatokhoz mért kezelése az ellátási folyamat során- „Nem mellékes feladat”
  • az egészségügyi dolgozók transzfúziós ismereteinek szinten tartása, a továbbképzési időszakokba beépített kötelezően elvégzendő transzfúziós tanfolyamok beépítésével
  • a ma már nem kötelező keresztpróba elvégzése a transzfúzió előtt
  • a betegek transzfúzió alatti, és azt követő megfelelő megfigyelése
  • a transzfúziós szabályzat intézményen belül történő belső auditja, és ennek eredménye alapján az esetleges eltérések és okainak megbeszélése, a folyamatok javítása

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva –Vérfelhasználás betegbiztonsági vonatkozása

Dr. Nyulasi Tibor – Vérbiztonság a klinikumban

Dr. Vagner Mátyás – Betegbiztonság a transzfúziós terápiában

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info