Hírfolyam Hírfolyam

11. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 2010. december 2-án megrendezésre kerülő XI. NEVES Fórum az egészségügyi dolgozók biztonsága szempontjából egyik legjelentősebb munkahelyi kockázattal a tűszúrásos sérülésekkel foglalkozott.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában ismertette a NEVES betegbiztonsági programot és a kapcsolódó Fórumsorozatot. Legfontosabb aktualitásként bemutatta a betegesések új jelentési felületét, és a NEVES hírlevél első számát. A betegbiztonság javítása szempontjából kiemelte abetegbiztonságot támogató szervezeti kultúra szerepét, és szemléltette a nem várt események oki modelljét.

Dr. Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) által az éles, hegyes tárgy által okozott sérülések témájában végzett felmérésének legfontosabb eredményeit ismertette. A vizsgálat tanulságai szerint a sérülések legfőbb okát hazánkban az előre nem látható, váratlan események, valamint a hiányos és hibás védőfelszerelések jelentik. Az egészségügyi dolgozók tisztában vannak a balesetek kockázatával, de nem megfelelő módon és mértékben jelentik az elszenvedett eseményeket.

A tűszúrásos sérülések (alul)jelentésének gyakorlatát támasztotta alá a WHO PATH program keretében elemzett tűszúrásos sérülések indikátor hazai adatgyűjtésének eredménye is.Takács Erika PATH ország-koordinátor előadásából megismertük az indikátor definícióját, számításának módját, a számítással kapcsolatos nehézségeket. A tűszúrásos sérülésekre vonatkozó indikátor jól tükrözi a munkakörülmények biztonságosságát, a széles kockázati csoport, a lehetséges következmények súlyossága miatt került be a kórházi minőségfejlesztést támogató PATH indikátorok közé. A PATH eredményekhez kapcsolódóan a Zala Megyei Kórház,a tűszúrásos sérülések jelentésében elért jó eredmények hátterében álló gyakorlati tapasztalatai kerültek bemutatásra.

Mularski Juditaz intézményében végzett „villámfelmérést” ismertette. Eszerint a kérdőíves felmérésben közölt tűszúrásos sérülések és a ténylegesen jelentésre kerülő tűszúrásos sérülések száma között lényeges különbség volt. A felmérés tanulságai szerint szükség van az tűszúrásos sérülések körülményeinek és az aluljelentés okainak feltárására, és a jelentésre kerülő adatok realitását minden esetben értékelni, mérlegelni kell.

Dr. Böröcz Karolina az OEK osztályvezetője ismertette az EPINFO-ban közölt nemzetközi ajánlásokkal összhangban álló legfontosabb irányelveket, amelyek mentén a tűszúrásos sérülésekkel kapcsolatos helyi protokollok kialakíthatóak.

Udvardiné Horváth Szilvia előadásában, melyet Dr. Varga Piroskával készített,bemutatta a tűszúrásos sérülésekhez kapcsolódó vizsgálatokat és adminisztratív teendőket, és az ezekhez kapcsolódó költségeket.

Dr. Lám Juditismertettea kockázatok felismeréséhez szükséges, célzott oki kutatás alapját képező tűszúrásos sérülések jelentésére kidolgozott adatlapot, és a tesztelés alatt érkezett jelentések legfontosabb eredményeit.

A fórum résztvevői szerint a jelentések elhallgatását/elmaradását az alábbi okok magyarázhatják:

  • a dolgozóknak elégtelen a tudásuk a tűszúrásos/vágásos sérülések lehetséges következményeiről,
  • nincsenek tisztában a munkahelyi balesetek miatti keresetkiesés pótlásának lehetőségeivel, így pl. nem tudnak az ilyenkor járó 100 százalékos táppénzről,
  • visszariasztja őket az esemény bonyolult adminisztrációja, dokumentációja, időigényes orvosi vizsgálatok sorozata várhat rájuk,
  • elképzelhető, hogy a munkáltató nem érdekelt a vizsgálatok és a 100 százalékos táppénz kifizetésében,
  • lehetséges, hogy a munkáltató odafigyelése, az esetek kontrollja esetleges.

Ez év májusában megjelent az Európai Unió direktívája, amely előírja a tűszúrásos balesetek kezelését, jelentését, elemzését és megelőző intézkedések megtételét. Így a témakörrel a jövőben biztosan foglalkozni kell, és valószínűleg jogszabályi vonatkozásai is lesznek Magyarországon.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető előadás

Dr. Balogh Zoltán – Tűszúrásos és vágási sérülések okozta baleset alakulása szakdolgozók körében

Takács Erika – A PATH indikátor- Tűszúrás okozta sérülések

Dr. Böröcz Karolina – Vérrel/váladékkal terjedő fertőzések megelőzése és kontrollja

Mularski Judit – Tűszúrások jelentése és a valóság

Dr. Lám Judit – Tűszúrásos sérülések a NEVES betegbiztonsági programban

Dr. Varga Piroska, Horváth Szilvia – Tűszúrásos sérülések értékelése

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info