Hírfolyam Hírfolyam

10. NEVES Betegbiztonsági fórum

A 2010. október 7-én Nemzetközi betegbiztonsági receptek címmel megtartott X. Betegbiztonsági Fórum célja a betegbiztonsággal foglalkozó nemzetközi források és ajánlások áttekintése, megismertetése volt.

A Fórum keretében foglalkoztunk a WHO „Safe Surgery Safe Lives kezdeményezésével, kiemelve a sebészeti tevékenység biztonságának javítását szolgáló sebészeti ellenőrző lista szerepét.

Dr. Belicza Éva bevezető előadásában ismertette a harmadik éve folyó programsorozattal kapcsolatos aktualitásokat. Elmondta, hogy jelentési kedv növelése érdekében és az elemzési tevékenység javítása érdekében új adatrögzítő felület kerül kialakításra. Ez azonnali visszacsatolásra ad lehetőséget, a beérkező jelentésekfolyamatos feldolgozásra kerülnek és az adatszolgáltató intézmények mind az országos, mind saját adataikat feldolgozott formában tanulmányozhatják.

A NEVES tervek között szerepel a jelentési adatlapok rövidítése, továbbá a betegesések elemzése alapján az esések elkerülését elősegítő kiadvány összeállítása.

Dr. Lovas Kornélia előadásában bemutatta a betegbiztonsággal kapcsolatos nemzetközi honlapokat, és ismertette a két havi gyakorisággal tervezett NEVES Betegbiztonsági Hírlevéllel kapcsolatos tudnivalókat. Előadásában hangsúlyozta, hogy szükség esetén a nemzetközi ajánlások hazai gyakorlatnak megfelelő adaptációját el kell végezni.

A nemzetközi források áttekintése után Dr. Lám Judit a WHO sebészeti beavatkozások javítását célzó „Safe Surgery Saves Life” betegbiztonsági kezdeményezését ismertette, kiemelve a sebészeti ellenőrző lista jelentőségét. Az előadás kitért az ellenőrző lista alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokra és eredményekre, melyek szerint az egyszerű és gyors eszköz segítségével a posztoperatív komplikációk és sebfertőzések kialakulása, a nem tervezett reoperációk száma, és a posztoperatív halálozás is statisztikailag igazolható módon csökkenthető.

Dr. Kárpáti Editradiológus összefoglalójában angliai munkatapasztalatai alapján mutatta beaz angol egészségügyi szolgáltatók kockázatkezelési gyakorlatát, az ehhez kapcsolódó standardokat (NHSLA standards), a rendszer tanulságait. A beszámolóban egy olyan rendszert láthattunk, ahol a kockázatkezelésben egyre magasabb szinteket elérő szolgáltatók minőségjavító törekvéseihez érdekeltségi rendszert is kapcsoltak.

A résztvevők – elsősorban a sebészeti ellenőrző lista kapcsán – a gyakorlat oldaláról fogalmazták meg véleményüket. Elmondták, hogy lényegében minden műtétnél megtörténik ez a fajta egyeztetés, igaz, ezt nem dokumentálják.  Veszélyként ítélték meg a lista alkalmazásával kapcsolatban azt, hogy a kitöltés rutinná válhat, és az általános kérdések esetleg elterelik a figyelmet a konkrét esetből adódó problémákról. Abban viszont egyetértés mutatkozott körükben, hogy a sebészeti team kommunikációját javíthatja egy ilyen ellenőrző kérdéssor.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva –Betegbiztonsági a’la cart avagy nemzetközi receptek

Dr. Lám Judit – WHO Surgical Safety Checklist

Dr. Kárpáti Edit – Risk-Managment Angliában

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok klinikai audit kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info