Hírfolyam Hírfolyam

43. NEVES Betegbiztonsági fórum

2018. február 15-én került megrendezésre a 43. NEVES Betegbiztonsági Fórum, mely ezúttal A kocka el van vetve – kockázatkezelés az egészségügyben címet kapta.Dr. Lám Judit köszöntőjében bemutatta a nap programját, és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére valamint egyéb betegbiztonsághoz kapcsolódó hírekre.

Elsőként Dr. Vida Zoltán a 43. NEVES Fórum felkért szakmai koordinátora történelmi példákon keresztül vezette be a kockázatkezelés témakörét, jelentőségét.

Majd Varga Tünde Emese a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálatának intézetvezető főnővére röviden felvázolta a kockázattal kapcsolatos legfontosabb fogalmakat és a kapcsolódó jogszabályokat.

A szakmai programot Dr. Vida Zoltán a kockázatmenedzsment három fő elemének (kockázatok azonosítása, értékelése, kezelése) vázlatos elméleti áttekintésével folytatta.

Ezt követően négy intézményi szintű kockázatkezelési projektet mutattak be az előadók különböző ellátási területen szerzett valós gyakorlati tapasztalataik megosztásával:

Varga Tünde a járóbeteg ellátásban bevezetett kockázatregiszterrel kapcsolatos tapasztalatait mutatta be.

Dr. Vida Zoltán a radiológiai diagnosztikai ellátás területén feltárt intézményi kockázatokat és azok lehetséges kezelési módjait ismertette, előadásában kitért a munkatársak bevonásának szerepére és jelentőségére is. Tapasztalatai közül kiemelendő, hogy a kockázatregiszter készítése során feltárt problémák többségükben a működéshez voltak kapcsolhatóak, megoldásukra így olyan intézkedéseket hoztak, melyek nem igényeltek plusz anyagi ráfordítást.

Tölgyesiné Dr. Ágoston Katalin az EMMI Egészségügyi Igazgatási Főosztályának munkatársa a Healthcare Failure Mode Effect Analysis (HFMEA), azaz a hibamód és hatáselemzés egészségügyi eszköztárának alkalmazásával szerzett tapasztalatairól számolt be.

Végezetül Laufer Éva a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet ápolási igazgatója a fekvőbeteg ellátás kockázatkezelési specifikumairól és az intézményi projekt során alkalmazott eszközökről, az általuk feltárt kockázatokról és azok megoldásairól beszélt.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

 

 

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info