Hírfolyam Hírfolyam

23. NEVES Betegbiztonsági fórum

2013. április 11-én megrendezett XXIII. NEVES Betegbiztonsági Fórum során a gyakorló építészek és az egészségügyi ellátók gyakorlati tapasztalatai alapján vizsgáltuk meg az épített környezet és a betegbiztonság kapcsolatát. A kórház kapujától a betegágyig számba vettük az épületek és a környezet kialakításából származó veszélyforrásokat, betegbiztonsági kockázatokat.

Előadásában Dr. Kiss Zsolt István (a Magyar Építőművészek Szövetsége Egészségügyi Munkabizottság vezetője) tartott előadást arról, hogy egy páciens milyen környezeti veszélyekkel találkozik, amikor egészségügyi intézményt látogat meg. Elmondta, hogy ahhoz, hogy biztonságos környezetet tudjunk alkotni, nincs szükség mindig pénzre, innovatívan kell gondolkozni, rajtunk áll, hogy felismerjük a lehetőséget, hogy komfortot tudjunk teremteni. Dr. Kiss Zsolt István beszélt az információs táblák, mozgássérült parkolók, bejáratok, kapuk, recepciók, belső információk, közlekedők és várók fontosságáról, illetve kiemelte az egyéb veszélyforrásokat (csúszásmentesség, lépcsők, liftek, tűzvédelem.)

A második előadásban Komma Olivér a betegbiztonságról és a tényeken alapuló tervezésről beszélt. Az Evidence Based Design egy olyan folyamat, amely hiteles kutatási eredményeket vesz figyelembe az épített környezet kialakítása során. Javítja az erőforrások felhasználását, bevonja a családot a gyógyításba, a személyzet elégedett, a betegek klinikai és terápiás eredményei javulnak.

A megbeszélés során hozzászólásokat hallhattunk arról, hogy gyakorló orvosok, ápolási igazgatóhelyettesek, kórházi tűzvédelmi felelősök hogyan látják saját kórházukban, illetve globálisan a kórházi betegellátás során fellépő és folyamatosan jelen lévő, épített környezettel összefüggő betegbiztonsági kockázatokat.

Így szóba került az allergológiai szempontból fontos beteg-épület szindróma (sick building syndrome), az egészségügyi épületek penészesedése, és az ebből kialakuló allergiás reakciók, illetve a külső környezetben jelen levő allergizáló növények. Az elhangzott javaslatok alapján a kórház környezetébe telepített növények kiválasztásánál is allergénszegény növényeket érdemes választani. Az ellátók szempontjából számos további hiányosság került említésre, így például tárolási, raktározási nehézségek, kisegítő helyiségek hiánya, szelektív hulladékgyűjtés, konténerek tárolása, utólagosan beépített vizesblokkok, takarítással kapcsolatos hiányosságok, nővérpult, gyógyszerelosztó szűkössége, befelé nyíló ajtók, szellőzésmentesség, pelenkák gyűjtése, ágytálak fertőtlenítése, MRSA-s betegek kezelése, selejtes és a nem használatos eszközök tárolása.

Arra is felhívták a figyelmet, a kórházon belül lévő helyiségek nagyságára nincs szabályozás.

Az építészek és az ellátók között konstruktív párbeszéd indult el a fejlesztések során figyelembe veendő szempontokról. A hallgatóság egyetértett abban, hogy a betegbiztonsági szempontok érvényesítése a beruházásokban csak a közvetlen betegellátásban dolgozó munkatársak tervezési fázisba való bevonásával és az építészek és ellátók közös gondolkodásával valósulhat meg.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Komma Olivér – Betegbiztonság

Dr. Kiss Zsolt István – Környezeti építészeti kockázatok a kaputól az ágyik

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info