Hírfolyam Hírfolyam

42. NEVES Betegbiztonsági fórum

2017. december 14-én került megrendezésre a 42. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a Betegátadás-átvétel hazai gyakorlata volt.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében ismertette a nap programját és az aktualitások ismertetése keretében felhívta a figyelmet az EFOP 1.8.0 Betegbiztonsági alprojektjének néhány jelenleg folyó tevékenységére.

Sinka Lászlóné Adamik Erika röviden ismertette a közelmúltban lezajlott, NEVES Fórumra járók körében végzett közvéleménykutatás eredményeit, a visszajelzések alapján tervezett fejlesztési intézkedéseket. A részletes elemzés megtekinthető a NEVES Fórum előadásai között. A kérdőív kitöltésében együttműködőknek ezúton is köszönjük a segítségét!

Ezt követően Dr. Safadi Heléna mutatta be egy hétköznapi példán keresztül a betegátadás-átvétel betegbiztonsági vonatkozásait és az elmúlt években szerzett hazai tapasztalatokat. Előadásában felhívta a figyelmet a handover folyamatok összetettségére, jelentős időigényére, a megzavarások kockázataira, a standardizáltság szerepére, valamint a betegátadások jövőbeli kihívásaira is.

Dr. Lám Judit egy jelenleg futó oktatásmódszertani projektet mutatott be, melynek során a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ vezetésével betegátadási témájú képzések valósulnak meg 3 hazai és 3 lengyel kórházban. A MAP4E – Methodology development and impact Assessment in Patient safety education for improving Effectiveness elnevezésű nemzetközi projekt felépítése és koncepciója mellett, már az első tapasztalatokat is megosztották a hallgatósággal.

A program második felében az említett projektben résztvevő hazai intézmények 2 képviselője ismertette a náluk lefolytatott betegátadási témájú képzésekkel kapcsolatos első tapasztalatokat a hallgatósággal.

Elsőként Dr. Bertalan István MSc a mosonmagyaróvári Karolina Kórház és Rendelőintézet főigazgató főorvosa mesélt a projekthez csatlakozás előzményeiről, motivációjukról, az intézményi oktatások felépítéséről és tanulságairól valamint a jövőbeli célokról.

Kárpáti Zoltán a váci Jávorszky Ödön Kórház ápolási igazgatója felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az egészségügyi ellátás során egy közepes méretűnek számító hazai kórház esetén is olyan nagyságrendben történnek betegátadások, hogy muszáj a témakörrel komolyan foglalkozni a hibák elkerülése céljából.

Általános tapasztalatként elmondható, hogy a képzések hatására párbeszéd indult a betegátadási folyamatokról a munkatársak körében mindkét kórházban, mely támogatja a fejlesztési folyamatokat, de mindehhez a felsővezetés elkötelezettsége és támogatása elengedhetetlen.

A fórum hagyományosan a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető
Sinka Lászlóné Adamik Erika – Kérdőív a NEVES Fórum fejlesztéséhez
Dr. Safafi Heléna – Körkép a betegátadás-átvétel hazai helyzetéről
Dr. Lám Judit – MAP4E – A projekt
Dr. Bertalan István, Szikora Eszter – Handover oktatás a Karolina Kórház – Rendelőintézetben
Kárpáti Zoltán – Handover oktatás a Jávorszky Ödön Kórházban

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info