Hírfolyam Hírfolyam

37. NEVES Betegbiztonsági fórum

2016. december 8-án került megrendezésre a 37. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a NEVES jelentési rendszer volt.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt években örvendetesen gyarapodott a jelentést tevő intézmények és a jelentések száma, azonban a rendszerhez csatlakozó szolgáltatók kevés információval rendelkeznek a jelentések hasznosulási lehetőségeiről.

Az első előadásban Dr. Lám Judit, a NEVES (NEm Várt ESemények) program egyik szakmai koordinátora mutatta be a jelentési és tanulórendszerek jelentőségét, alkalmazhatóságát.

A belső minőségügyi rendszerre vonatkozó törvényi elvárások szigorodásával a betegbiztonsággal összefüggő kockázatok, a nemkívánatos események áttekintése, elemzése, értékelése és a megelőző intézkedések megfogalmazása egyre inkább előtérbe kerül, melyhez a jelentési rendszerek használata nyújthat segítséget. A NEVES program célja a rendszerhibák feltárása, a folyamatfejlesztés támogatása, melynek alapfeltétele szankciómentesség biztosítása a résztvevők számára.

Ezt követően Surján Cecília a NEVES program szakértője ismertette a 2014-ben megújult NEVES jelentési szoftverrel kapcsolatos főbb információkat.

A NEVES jelentési rendszerben jelenleg 21 nemkívánatos esemény specifikus jelentőlapja érhető el. A neves.nevesforum.hu oldalon történő intézményi regisztrációt követően az intézmény felhasználói közvetlenül a felületen is jelenthetnek, de lehetőség van az adatlapok papír alapú kitöltésére, majd az adatok későbbi elektronikus bevitelére is. A szoftver használata azonnali adatfeldolgozást és statisztikai visszajelzést tesz lehetővé a felhasználók számára. A szoftvert úgy alakították ki, hogy a különböző jogosultsági szinteknek megfelelő adathozzáférést biztosítson az elemzésekhez. Szintén adatvédelmi okokból a fejlesztésekor alapelvként határozták meg azt is, hogy a felhasználókat és a leadott jelentéseket ne lehessen összekapcsolni. Az előadás a statisztikai elemzések szoftveres lehetőségeinek bemutatásával zárult.

Végezetül Dr. Belicza Éva, a NEVES program egyik alapítója a jelentések elemzési módszertanáról, az adatokból való tanulás lehetőségéről beszélt.

Kiemelte, hogy a jelentéseknek akkor van értelme, ha az intézmény a saját adatait elemzi és értékeli is. Nem az a cél, hogy az intézmények több éven keresztül minden eseményt jelentsenek; az elemzések előtt és az intézkedések bevezetése után időszakos, a megfelelő esetszámok rendelkezésre állásához illeszkedő adatgyűjtés elegendő, hiszen az adott környezetben, változtatások nélkül több száz és több ezer adatból feltárható okok között sem mutatkozik jelentös különbség. A tanulási folyamat lépéseit aggregált esési adatok példáján keresztül mutatta be.

A fórum hagyományosan a résztvevők tapasztalatcseréjével és a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Lám Judit – A NEVES jelentő és tanuló rendszer
Surján Cecília – A NEVES szoftver – a jelentési felület
Dr. Belicza Éva – A jelentésekből való tanulás lehetőségei

Módszertani útmutató az oki kutatások végzéséhez

Útmutató az oki kutatáshoz kapcsolódó technikák elsajátításához, megfelelő alkalmazásához.
Tovább az útmutatóhoz

A következő NEVES Fórumok tervezett időpontjai:

  • 2019. ősz

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

NEVES jelentési rendszer

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

További információ

Belicza Éva
szakmai vezető
belicza@emk.sote.hu neves@emk.sote.hu

Egészségügyi jógyakorlatok

Már elérhető az egészségügyi jógyakorlatok online katalógusa, valamint a EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámú projekt teljes időszaka alatt – azaz 2020. szeptember 30-ig –
várják kollégáink a fekvő- és járóbeteg szakellátó intézmények munkatársaitól az ismert betegbiztonsági kockázatok feltárására, kezelésére alkalmazott intézményi jógyakorlatok beküldését.

További információért látogasson el az Egészségügyi Jógyakorlatok Online Katalógusának felületére.

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program