Hírfolyam Hírfolyam

37. NEVES Betegbiztonsági fórum

2016. december 8-án került megrendezésre a 37. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a NEVES jelentési rendszer volt.

Dr. Belicza Éva köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt években örvendetesen gyarapodott a jelentést tevő intézmények és a jelentések száma, azonban a rendszerhez csatlakozó szolgáltatók kevés információval rendelkeznek a jelentések hasznosulási lehetőségeiről.

Az első előadásban Dr. Lám Judit, a NEVES (NEm Várt ESemények) program egyik szakmai koordinátora mutatta be a jelentési és tanulórendszerek jelentőségét, alkalmazhatóságát.

A belső minőségügyi rendszerre vonatkozó törvényi elvárások szigorodásával a betegbiztonsággal összefüggő kockázatok, a nemkívánatos események áttekintése, elemzése, értékelése és a megelőző intézkedések megfogalmazása egyre inkább előtérbe kerül, melyhez a jelentési rendszerek használata nyújthat segítséget. A NEVES program célja a rendszerhibák feltárása, a folyamatfejlesztés támogatása, melynek alapfeltétele szankciómentesség biztosítása a résztvevők számára.

Ezt követően Surján Cecília a NEVES program szakértője ismertette a 2014-ben megújult NEVES jelentési szoftverrel kapcsolatos főbb információkat.

A NEVES jelentési rendszerben jelenleg 21 nemkívánatos esemény specifikus jelentőlapja érhető el. A neves.nevesforum.hu oldalon történő intézményi regisztrációt követően az intézmény felhasználói közvetlenül a felületen is jelenthetnek, de lehetőség van az adatlapok papír alapú kitöltésére, majd az adatok későbbi elektronikus bevitelére is. A szoftver használata azonnali adatfeldolgozást és statisztikai visszajelzést tesz lehetővé a felhasználók számára. A szoftvert úgy alakították ki, hogy a különböző jogosultsági szinteknek megfelelő adathozzáférést biztosítson az elemzésekhez. Szintén adatvédelmi okokból a fejlesztésekor alapelvként határozták meg azt is, hogy a felhasználókat és a leadott jelentéseket ne lehessen összekapcsolni. Az előadás a statisztikai elemzések szoftveres lehetőségeinek bemutatásával zárult.

Végezetül Dr. Belicza Éva, a NEVES program egyik alapítója a jelentések elemzési módszertanáról, az adatokból való tanulás lehetőségéről beszélt.

Kiemelte, hogy a jelentéseknek akkor van értelme, ha az intézmény a saját adatait elemzi és értékeli is. Nem az a cél, hogy az intézmények több éven keresztül minden eseményt jelentsenek; az elemzések előtt és az intézkedések bevezetése után időszakos, a megfelelő esetszámok rendelkezésre állásához illeszkedő adatgyűjtés elegendő, hiszen az adott környezetben, változtatások nélkül több száz és több ezer adatból feltárható okok között sem mutatkozik jelentös különbség. A tanulási folyamat lépéseit aggregált esési adatok példáján keresztül mutatta be.

A fórum hagyományosan a résztvevők tapasztalatcseréjével és a felmerült kérdések megvitatásával zárult.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Lám Judit – A NEVES jelentő és tanuló rendszer
Surján Cecília – A NEVES szoftver – a jelentési felület
Dr. Belicza Éva – A jelentésekből való tanulás lehetőségei

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info