Hírfolyam Hírfolyam

34. NEVES Betegbiztonsági fórum

2016. április 21-én került megrendezésre a XXXIV. NEVES Betegbiztonsági Fórum, melynek témája ezúttal a BELLA infekciókontroll témaköréhez kapcsolódó legjobb gyakorlatainak megosztása volt.

Dr. Belicza Éva bevezetőjében felhívta a figyelmet a nosocomiális fertőzésekhez kapcsolódó jelentési lapok használatának fontosságára valamint a jelentési adatokból nyert információk megfelelő hasznosítására.

Ezt követően 3 előadás következett, mely mind más-más aspektusból közelítette meg a témakört:

Az első előadásban  Dr. Rákay Erzsébet kórházhigiénés osztályvezető főorvos ismertette az infekciókontroll jelentőségét valamint az akkreditációs felkészítő program infekciókontroll csoport vezetőjeként szerzett tapasztalatait.

Az infekciókontroll tevékenység egyértelműen betegbiztonsági kérdés hosszú idők óta, hiszen ismert, hogy az ellátással összefüggésben kialakuló fertőzések nagyon gyakori és igen veszélyes nemkívánatos események. A nosocomiális fertőzések kialakulásának számos kockázati tényezője ismert, melyeknek egy része megelőzhető, ebben van kulcsfontosságú szerepe az infekciókontrollnak. Az elmúlt hetekben a médiában megjelent hírekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy a különböző intézmények nosocomiális fertőzésekkel kapcsolatos adatai önmagukban nem összehasonlíthatók az adatgyűjtés és az ellátás különbözőségei miatt. Célzott, szelektív surveillancera van szükség, hiszen így van lehetőség magas felderítettségre és azok alapján intézkedések kidolgozására. Ezután a BELLA program kapcsolódó standardjainak és a felkészítés során szerzett tapasztalatok bemutatása következett.

Ezt követően Dr. Boros Erzsébet az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főorvosa ismertette az infekciókontroll jelentőségét a rehabilitációs ellátásban.

A krónikus betegellátó intézményekben kiemelt szerepe van az infekciókontrollnak. Kevés a pontos adat a rehabilitáció során előforduló vagy kialakuló infekciókról, az azonban megállapítható, hogy a posztakut ellátásban a multirezisztens kórokozók okozta fertőzések száma megnő.  Az infekciók következtében megnő az ápolási napok száma, további vizsgálatok, beavatkozás válnak szükségessé, melyeknek súlyos gazdasági következményei vannak. 2009-ben tételesen is megvizsgálták a gazdasági terheket a gerincvelősérült osztályon, figyelembe véve mind a fertőzés kezelésével kapcsolatban fellépő költségeket, mind pedig az ágyak kihasználatlanságából eredő bevétel kiesést. A rehabilitáció során kialakuló fertőzéseknek pszichés vonatkozásairól is szó esett, hiszen az izoláció következtében nem csak a rehabilitálás folyamata nehezedik meg, de reményvesztettség és depresszió is kialakulhat a betegeknél.  Végezetül az elmúlt öt év infekciókontroll adatgyűjtés tapasztalatai kerültek ismertetésre.

A harmadik előadásban  Varga Tünde intézetvezető főnővér számolt be az infekciókontroll tevékenység értelmezhetőségéről járóbeteg ellátásban.

A járóbeteg ellátás során igen magas az orvos-beteg találkozások száma. Kiemelve néhány szakrendelést – pl. egynapos sebészet, bőr- és nemibeteg gondozó, tüdőgondozó, gasztroenterológia, urológia –  látható, hogy nagyon is fontos szerepet játszik az infekciókontroll tevékenység, mind a takarítás, mind textíliakezelés, eszközfertőtlenítés vonatkozásában. Ezért az előadásban a járóbeteg ellátásban értelmezhető infekciókontroll standardok bevezetésével kapcsolatos tapasztatalatok megosztására került sor, részletesen kitérve a felmerülő feladatokra, azok koordinálására és a nehézséget okozó standardpontokra.

A fórum hagyományosan a résztvevők tapasztalatcseréjével zárult.

Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Az infekciókontroll témaköréhez kapcsolódó legjobb gyakorlatok bevezető előadás
Dr. Rákay Erzsébet – Az infekciókontroll témaköréhez kapcsolódó legjobb gyakorlatok
Varga Tünde Emese – Infekciókontroll tevékenység a XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálatánál a BELLA standardok tükrében

A következő Fórum alkalmával az egészségügyi akkreditáció és az ISO tanúsítás párhuzamos működtetéséről beszélgetünk.

 

A következő NEVES Fórumok tervezett időpontjai:

  • 2019. február 7.
  • 2019. április 11.
  • 2019. június 6.

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

További információ

Belicza Éva
szakmai vezető
belicza@emk.sote.hu neves@emk.sote.hu

NEVES jelentési rendszer

Elindult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

BELLA program