Hírfolyam Hírfolyam

25. NEVES Betegbiztonsági fórum

A XXV. Betegbiztónsági Fórumunon – 2013. október 10-én – többek között a Joint Action Patient Safety and Quality in Healthcare (PaSQ) programja kapcsán több olyan kórházi, a betegellátás biztonságát célzó gyakorlatot ismerhettünk meg, amelyek példaként, ötletként szolgálhatnak az egészségügyi ellátásban dolgozók számára.

A Fórum első felében a magyarországi akkreditációs program előrehaladásáról és a kapcsolódó informatikai fejlesztésekről hallhattunk. Dr. Belicza Éva bevezető előadásában felhívta a figyelmet a jó gyakorlatok fontosságára, az egymástól való tanulás lehetőségére és ismertette az akkreditációs program jelen állását. Dr. Lám Judit bemutatta azt az informatikai fejlesztést, amely a WHO PATH programja kapcsán indult el, és amelynek célja a kórházi minőségfejlesztés és minőségértékelés szoftveres támogatása. A szoftver magyarországi tesztelése 2014 januárjában fog megkezdődni, éles működése pedig 2014. első negyedévében indulhat el.

Az egyes gyakorlatok részletes bemutatása előtt Dr. Lám Judit beszámolt a PaSQ program jelenlegi állásáról, valamint arról, hogy a programban jelentett gyakorlatokat hogyan, mely szempontok szerint értékelték.

A program második felében kórházi gyakorlatokat mutattak be az azt alkalmazó ellátók.

Az első előadásban Berényi Annamária az Országos Kardiológiai Intézet tapasztalatait mutatta a nyomási fekély (decubitus) megelőzését célzó intézményi protokoll kialakításáról.

Dr. Erbszt András a gerincsebészetben az ágyéki porckorong-műtétek során előforduló szegmentum cserék elkerülésére irányuló sikeres intézményi projektjéről számolt be, amelyet a Szent János Kórház Idegsebészeti osztályán hajtottak végre. Az előadó adatokkal igazolta, hogy a kidolgozott és bemutatott protokoll gyakorlati alkalmazása elősegíti a szegmentum tévesztés elkerülését

A következő bemutatott gyakorlat az infekciókontrollt, azon belül is a kézhigiéné fontosságát hangsúlyozta. Dr. Molnár Kornélia ismertette a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház nosocomialis fertőzések megelőzésére irányuló programját, amelynek egyik célja a kézmosási kultúra és fegyelem fejlesztése volt. Az előadásból megismertük a kézhigiénés gyakorlat javításának eszközeit és az elért, imponáló eredményeket.

Sallai Miklós Kálmánné a Szent Imre Kórház Intenzív terápiás osztályán kialakított betegátadási protokollt mutatta be. A protokoll a szóban történő átadásokat eredményesebbé teszi. Részeként olyan csekklistát alkalmaznak, amely segíti az ellátókat a lényeges információk strukturált közlésében. A csekklista az ellátáshoz kapcsolódó eszközök átadását segíti. A betegátadás az SBAR módszerre támaszkodva történik.

Utolsó előadónk, Csordás Adrienn, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő Decubitus mobil-team tevékenységéről számolt be. A csoport feladata a decubitusos esetekkel kapcsolatos jelentési hajlandóság növelése, a fekélyek kialakulásának megelőzésére irányuló szervezési munkák, valamint a betegek és hozzátartozóik bevonása az ápolási tevékenységbe.

A betegbiztonság javítását szolgáló hasonló gyakorlatok folyamatos jelentésére és a nemzetközi PaSQ projekt keretében történő megosztására továbbra is lehetőség van az alábbi linken a projekt lezárásáig.

A kérdőív kitöltéséhez regisztráció szükséges, kitöltése angol nyelven történik. A jó gyakorlatok jelentésére itt találhat magyar nyelvű segédanyagot. A jelentendő témakör kidolgozásához szükség esetén szakmai segítséget nyújtunk.

A gyakorlatokat értékelik és megosztják a PASQ honlapján.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Dr. Belicza Éva – Bevezető

Berényi Annamária – Betegbiztonsági gyakorlatok – nyomási fekély

Dr. Lám Judit – Joint Action on patient safety and quality of care – aktualitások

Csordás Adrienn, Nagy György Andrásné, Udvardi Hajnalka, Ványik Tünde – Decubitus mobil-team működése a PAMOK-ban

Dr. Molnár Kornélia, Pesti Zoltánné – A kézhigiéne gyakorlati kivitelezése

Dr. Erbszt András – Egy hiba, amely csak másokkal fordulhat elő

Dr. Lám Judit, Surján Cecília – PATH informatikai fejlesztés – NEVES, akkreditáció

Sallai Zsuzsa – Struktúrált ápolói betegátadási forma bevezetése intenzív egységben

WP4 Survey

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program


Széchenyi 2020 info