Hírfolyam Hírfolyam

21. NEVES Betegbiztonsági fórum

A XXI. Betegbiztonsági fórum első előadásában dr. Belicza Éva ismertette a 2009/C151/01 számú ajánlással kapcsolatos EU beszámoló főbb tanulságait, amelyben 28 ország szolgáltatott adatokat az ajánlás teljesítéséről.

Magyarország, bár halad előre a betegbiztonság fejlesztésében, sajnos nem szerepel előkelő helyen az EU-s országok között, így komoly hiányosságok jelentkeznek a betegoktatás, betegbevonás témakörében. A jelenlegi kedvezőtlen helyzet ellenére is fontos megjegyezni, hogy a projekt kezdete óta sokat fejlődötta betegbiztonság hazánkban.

A második előadásban dr. Lám Judit bemutatta a Joint Action PaSQ programjának részleteit. Magyarország az Európai Unió által indított program három munkacsoportjában is érintett. Ennek részeként tette közzé Judit a WP4-es munkacsoport felhívását, mely lehetőséget biztosít a hazai egészségügyi szolgáltatónak is a nemzetközi betegbiztonsági programba való bekapcsolódására.  E projekt a betegbiztonság javítását szolgáló legjobb gyakorlatok széles körben való elterjesztését és megosztását célozza. Jelen fázisban a helyi, intézményi szinten megvalósuló, a betegbiztonságot javító gyakorlatok on-line adatgyűjtése zajlik, amellyel kapcsolatban előzetesen öt intézmény is jelezte érdeklődését. A megosztásra szánt gyakorlatok on-line kérdőíven történő jelentése 2013. február 27-ig lehetséges. További részletek idekattintva érhetőek el.

A következőkben került sor a fórum fő témájának, a szakmai irányelveknek és az intézményi protokollok kapcsolatának megvitatására. Dr. Kiss Erika vitaindító előadásában rámutatott, hogy a gyógyítás során szükséges információ forrása szinte végtelen, a jó minőségű szakmai irányelvek jelenthetnek megoldást arra, hogy a gyógyítás valódi bizonyítékokon alapuljon, az ellátók lehető legkisebb terhelésével. Erika összefoglalta az irányelvek használatának legfőbb akadályait, illetve ismertette a magyar irányelvek 2006-os és 2009-es vizsgálatainak eredményeit, a jelentősebb problémákra fókuszálva.

A szakmai irányelvek gyakorlati megvalósításának eszközei, a helyi eljárást szabályozó dokumentumok.  Erika fölhívta a figyelmet a szakmai irányelv és a helyi protokoll közötti fontos különbségekre, és a protokollok döntéstámogatói mivoltára.

Végül az NHS protokollfejlesztési keretrendszerét lépésenként kibontva a fórum résztvevői megosztották egymással a témával kapcsolatos gyakorlati tapasztalataikat. E beszélgetés tanulságaként megállapíthattuk, hogy bár a protokollfejlesztés sok kívánnivalót hagy maga mögött, mégis léteznek olyan példák, olyan gyakorlatok, amelyből lehet tanulni. Vannak olyan intézmények Magyarországon, ahol a protokollokat olyan munkacsoportok fejlesztik, amelyekben az adott témakörben érintett szakterületek képviselői jelen vannak. A hallgatóság beszámolói szerint azok a protokollok, amelyeket ilyen munkacsoportok hoznak létre, sikeresebben kerülnek át a gyakorlatba, mint azok, amelyeket nem az érintettek írnak meg.

A csoportmunkán kívül a sikeres, gyakorlatban is élő protokollokhoz szükséges még az elkötelezett és támogató intézményi vezetés.

Annak ellenére, hogy a jól megírt szakmai protokoll nemcsak útmutatóul szolgál, hanem segíti a betegbiztonságot, és szükség esetén a jogi felelősségre vonással szemben is védelmet nyújt az ellátók számára, sokszor tapasztalható ellenállás alkalmazásukkal szemben. Egyrészt az intézményi minőségügyi vezetők magukra maradnak, és nem csoportmunka eredményeként születnek meg a protokollok, másrészt a dolgozók szabálykövetése sem százszázalékos, és sok a protokollok alkalmazásával kapcsolatos tévhit is.

Ezeken tudatos intézkedésekkel, oktatással  lehet és kell javítani, ugyanis az intézményi protokollok jelentősége folyamatosan nő, az állandóan változó környezet, a több helyen is dolgozó orvosok, ápolók, a munkaerőhiány, az egyre rövidülő ápolási idők,  a kevésbé tapasztalt ellátók kényszer szülte önállósága, a műhibaperek növekvő gyakorisága mind amellett szól, hogy az intézményi folyamatszabályozás nélkülözhetetlen.

A Fórum előadásai az alábbi linkeken érhetőek el:

Bevezető

Dr. Lám Judit – Joint Action summary

Implementation Report on the patient safety 2009/C 151/01 Recommendation

Dr. Kis Erika – Szakmai irányelvek és azok megvalósítása

NEVES jelentési rendszer

NEVES Egyesület

A következő eseményeink tervezett időpontjai:

NEVES Fórum

  • 2024. április 11.
  • 2024. június 13.

Konferencia a WHO Betegbiztonsági Világnapján

  • 2024. szeptember 17. (kedd)

AKTÍVAN A BETEGBIZTONSÁGÉRT!

Az egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című, EFOP 1.8.0 – VEKOP 17 jelű pályázati konstrukció betegbiztonsági alprojekt szakmai koncepciója és eredményei: Zárókiadvány

NEVES program

Előadás és jegyzet a kötelező szakmacsoportos továbbképzési tanfolyam támogatásához.
Tovább

GY.I.K. - a NEVES szoftverhez

Kapcsolódó oldalak

További információ

Lezárult az Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című projekt

EFOP-1.8.0.- VEKOP-17-2017-00001
További információért kattintson a képre

BELLA program

akkreditáció BELLA belső jelentési rendszer betegbevonás betegbiztonság betegesés betegátadás bevezetés bevezető decubitus EFOP elemzési módszerek Európai Unió fejlesztés gyógyszerelés gyógyszerelési hiba gyökérok elemzés infekciókontroll jelentési eredmények jelentési hajlandóság jelentési rendszer jógyakorlat jó gyakorlatok kockázatkezelés kockázatmenedzsment kommunikáció korlátok kézhigiéné MAP4E nemkívánatos esemény NEVES NEVES jelentési rendszer ok oktatás projekt protokoll SE-EMK standard standardfejlesztés standardok tanúsítás tűszúrás tűszúrásos sérülések WHO újraélesztés


Széchenyi 2020 info